Банке пљачкају грађане: На 1000 динара узму 200!

0

Банка (Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Услуга одржавања рачуна не плаћа се тек у неколико финансијских установа, док је у осталима од 95 до 295 динара. Што значи да за ову услугу обичан грађанин може да плати 3.835 годишње. Највећи број запослених клијената, међутим, плаћа и много више јер им се, као повољнија варијанта “потури” неки од многобројних пакета, који обухвата и девизни рачун, картице, као и услуге електронског и мобилног банкарства. Све то, тај исти рачун олакша за око 50 евра годишње!

Динарски текући рачун је најраспрострањенија банкарска услуга. Процењује се да у Србији има више од седам милиона текућих рачуна. На свом сајту Народна банка Србије објављује упоредиву листу накнада које банке наплаћују грађанима и привреди да би клијенти, кажу, могли да упореде ове накнаде, али и цене других банкарских услуга и одлуче где да отворе текући рачун.

Тако према овим подацима НБС-а, ако се узимају у озбир трошкови вођења рачуна, најповољнија је ситуација у Опортунити и НЛБ банци. У рубрици “Вођење рачуна” пише “без накнаде”.




Међу јефтиније месечне накнаде за одржавање текућег рачуна су у Збербанци где ова услуга кошта 95 динара, а у банци поштанска штедионица, Вип систему и МТС банци за рачун са пријемом зараде – 100 динара. У Поштанској штедионици се, ако на рачуну нема трансакција, нити било каквих уплата, одржавање и не наплаћује.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kлијенти који имају рачун у Рајфајзен банци или Адико банци и преко њих примају плату или пензију добијају месечно вођење за 150 динара. Сличну суму, 120 динара, за ова услугу платиће клијенти Уникредит и Халк банке.

Прочитајте још:  Замрзавање или пљачка: зашто Запад блокира руске резерве

И у Алта банци постоји палета тарифа за вођење рачуна, па је код редовног прилива новца ова накнада чак 280 динара, за пензионере износи 140 динара, а ако нема прилива новца – 99 динара. Адико банка за одржавање текућег рачуна наплаћује 150 динара, банка Интеза 195 динара, Kреди агрикол и Директна банка ако постоји трансакција клијената у обрачунском месецу – по 190 динара.




Kомерцијална, Експо, Прокредит банка, Ерсте када је на рачуну прилив већи од 1.000 динара, одржавање за трошкове вођења рачуна сваког месеца својим клијентима наплате 200 динара. Толико кошта вођење динарског текућег рачуна потрошача у Војвођанској банци, а за ову услугу ОТП банка наплаћује 295 динара.

Е, да је само одржавање трошак…

Вођење рачуна само је једна од ставки у обавезама клијената према банкама. Осим накнада за плаћања, подизање новца са банкомата, поједине банке наплаћују одржавање дебитних и кредитних картица. Издавање чекова кошта од 15 до 25 динара по чеку, извештај кредитног бироа је 246 динара, меница кошта 100 динара. Плаћа се и накнада за електронске и трансакције мобилним телефоном, у просеку око 20 динара по трансакцији.



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *