Замрзавање или пљачка: зашто Запад блокира руске резерве

0

(фото:Владимир Трефилов/РИА НОВОСТИ)

Због ситуације у Украјини, САД и ЕУ су већ увеле читав низ економских санкција, значајно отежавајући рад највећих организација. А сада су предузели мере без преседана: Европска унија забрањује све трансакције са Банком Русије, замрзава међународне резерве и спремна је да искључи неколико банака из СВИФТ-а. Тиме се суштински подрива цео финансијски систем – светски, а не само руски. Шта би могло да резултира таквим оштрим мерама, истраживала је РИА Новости.

„Паралисати“ имовину

Према речима шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, Европска унија забрањује све трансакције са Централном банком Русије. Осим тога, Вашингтон и Брисел су у недељу увече увели санкције његовој међународној имовини.

Сценарио није нов: Иранска централна банка је под санкцијама које блокирају САД више од две деценије. Скоро две милијарде долара у америчкој Ситибанци је замрзнуто. Американци су 2019. додали Централну банку Венецуеле на листу СДН (Специалли Десигнатед Натионалс анд Блоцкед Персонс), а следеће године Сирију.

У августу 2021. замрзнуто је седам милијарди авганистанских долара ускладиштених у Сједињеним Државама. Сада администрација Џоа Бајдена каже да ће одлучити како ће се трошити новац Кабула. Половину намеравају да дају жртвама напада 11. септембра, а другу половину пошаљу хуманитарним организацијама. У Авганистану и Кини се то звало пљачка.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ово је заправо покушај, ово је крађа, у ствари, отима се туђа имовина“, оценио је шта се сада дешава са руским резервама Анатолиј Аксаков, шеф комитета Државне думе за финансијско тржиште.
Аналитичари наводе да ће такве екстремне финансијске санкције погодити не само руски финансијски систем, већ и цео свет. Замрзавање трансакција значи да ће бити обустављен рад било које друге уговорне стране у Европској унији, као и САД и Канади. Банка Русије неће моћи да купује и продаје девизе, а то ће европским и америчким партнерима лишити могућности да плаћају руски извоз.

Прочитајте још:  Православље је острво стабилности и будућег јединства између Русије и Украјине. Становници ДНР – о уједињујућој моћи вере

“То значи да је немогуће платити руски гас, нафту и другу робу. Настаће паника на берзама Европе и САД. Русија је десет одсто светске производње нафте, око 170 милијарди кубних метара гаса испоручује се Европа, више од трећине америчких потреба за паладијумом и још много тога, укључујући прво место у свету по пшеници, што значи да је ово удар за многе земље“, каже Андреј Кочетков, водећи аналитичар тржишта Откритие Брокер. одељење за анализу.

Он није искључио могућност да се руски извоз плаћа у рубљама, а да би га купили партнери из Европе и других земаља би почели да продају девизе директно на руском девизном тржишту.

Прекините везу са СВИФТ-ом

Кабинет министара Немачке је такође саопштио да ће руске организације које су потпале под санкције бити искључене из СВИФТ-а, глобалног међубанкарског комуникационог система. Како се наводи у поруци након разговора западних лидера, „изолација ових институција од међународних финансијских токова значајно ће ограничити њихове глобалне активности“.

Трансфере унутар земље по било ком сценарију обезбеђује Систем преноса финансијских порука (СПФС) Банке Русије. Уз његову помоћ сада се обавља 20 одсто трансакција на домаћем тржишту. Њој су се придружиле банке већине постсовјетских држава, као и неке организације из Немачке и Швајцарске.

Што се тиче међународних плаћања, аналитичари сугеришу да ће вероватно укључивати кореспондентске односе са азијским банкама. Конкретно, могуће је повезати се на кинески ЦИПС (Кинески међународни систем плаћања).

 

Пратите наш телеграм канал и будите у току са свим дешавањима

 

Занимљива ствар: СВИФТ је задружна заједница под белгијском јурисдикцијом. Систем је у власништву формално независних приватних финансијских институција. „Стога, ни Вашингтон ни Брисел немају право да прецизирају кога да искључе, а кога не“, наглашава Петр Пушкарев, водећи економиста информационо-аналитичког центра ТелеТраде.

Прочитајте још:  Србија гласала за резолуцију којом се осуђује руска операција у Украјини!

Међутим, постоје два преседана: 2012. су то урадили са Ираном, 2017. са Северном Корејом.

Размере катастрофе

Блокада златних и девизних резерви неће омогућити додатну емисију за одржавање ликвидности банака у земљи, истиче финансијски аналитичар Андреј Плотников.
Још није јасно колико ће бити блокирано. На дан 18. фебруара златне резерве Банке Русије износиле су 643 милијарде долара. Полажу се у средства деноминирана у различитим валутама, као иу злату. Замрзавање може утицати на евро (29%), доларе (21,9%), фунте стерлинга и јен. Ово је око 63%.

Злато (23% од 140 милијарди долара) је у Русији, као и готовина и рубља.

Према подацима објављеним 1. фебруара, 311 милијарди долара пласирано је у хартије од вредности страних емитената, 152 милијарде – у готовину и депозите у банкама у иностранству. Још 132 милијарде је ускладиштено у злату у Русији, око 30 милијарди се држи у резервама Међународног монетарног фонда (ММФ) и специјалним правима вучења (СДР).

Међутим, ове информације се откривају са одређеним временским закашњењем, отприлике шест месеци. Штавише, информације о томе где се средства територијално чувају су затворене.

Све зависи од тога где Централна банка сада има шта користи за интервенције, истиче Наталија Милчакова, заменица шефа ИАЦ-а Алпари. Блокирање резерви у доларима, еврима и фунтама стерлинга може да закомпликује продају валуте, коју је Централна банка почела 24. фебруара како би стабилизовала рубљу. Уколико дође до несташице, Централна банка може да купује девизе у иностранству, пре свега од својих савезника у Евроазијској економској унији (ЕАЕУ), Кини или Индији.

Како је раније нагласио регулатор, Банка Русије, финансијске институције имају јасне акционе планове „за сваки сценарио“.

Прочитајте још:  Финска: Не преговарамо о уласку у НАТО и немамо такав план у будућности

Стручњаци истичу да замрзавање трансакција и резерви чини валуте развијених земаља токсичним, повећавајући вероватноћу повратка на условни златни стандард. Могуће је да ће Кина почети да продаје америчке државне обвезнице и европске обвезнице, пребацујући резерве у племените метале и стратешке материјале, напомиње Андреј Кочетков из Откритие Брокера.

У ствари, акције усмерене против Русије способне су да униште цео глобални финансијски систем који је створен пре 75 година.

Превод: Васељенска

BONUS VIDEO:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *