Процурели детаљи тајног мигрантског пакта Британије и Албаније: ‘Тирана ће добити богатство за сваког илегалца‘

0

Према дискретним преговорима с владом у Тирани, Албанија би добила 100 000 фунти по сваком примљеном мигранту.

Мигранти који су прешли хиљаде километара из земаља Блиског истока или Африке преко европског континента и упустили се у опасну пловидбу гуменим чамцима преко канала Ла Манше како би стигли на британско тло сада би се могли вратити у Албанију, према новом плану британскога министарства унутарњих послова.

Министри се надају да ће закључити споразум о слању миграната у нови азилски центар у Албанији о којем тренутно трају дискретни разговори с владом у Тирани. Према плану, мигранти који су илегално стигли у Британију одвозили би се у року од седам дана. Према писању Сандеј Тајмса, министри верују да ће мигранте од доласка у Уједињену Краљевину одвратити дуго чекање одобрења захтева за азил, а сада ће га морати чекати у Албанији.



Тренутно у Вајтехалу влада фрустрација због двапут већег броја илегалних прелазака Канала од очекиваног. Протекле недеље службеници су објавили рекордни дневни број долазака у Довер. Прошли четвртак у земљу је стигло 1185 људи малим бродовима. Након тога, у уторак, дошло их је више од хиљаду.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Више од 24 000 миграната прешло је ове године у Велику Британију, трипут више од 8420 у 2020. години. Упркос доласку зиме, прилв миграната расте. Лондон се прошле недеље обрушио на Париз поручивши да нису учинили довољно како би спречили илегалне преласке. У среду су се Велика Британија и Француска опет сукобиле након што су у понедељак потписале заједничку изјаву да ће спречити “100 посто илегалних прелазака”.

Прочитајте још:  Нова америчка база у Албанији сигнал и за Русију

Министри се надају да ће успети зауставити преласке на мору, а разматра се план који ће омогућити слање миграната у офшор азилске центре. Прити Пател, министарка унутарњих послова, већ годину дана тражи прикладно место.

Тражење алтернативе

Понајвише су се разматрале удаљене прекоморске британске територије по узору на мигрантску политику Аустралије, која тражиоце азила шаље на пацифичко острво Науру (до октобра то је била Папуа Нова Гвинеја). Данска је тренутно у преговорима с Руандом да угости центар за обраду мигранта, а британска влада размишља о томе да подели договор. Албанија, која је ближа од тих далеких дестинација, сада се чини као бржа опција за решавање горуће кризе.

Један је од министара изјавио за Тајмс да су разговори о слању миграната у Албанију тек на почетку, но да су изгледи ”добри”. Но и тај план долази с додатним високим трошковима. Службеници су израчунали да ће по мигранту бити потребно 100.000 фунти како би се покрили трошкови лета у Албанију и смештај. То је два пута више него што у Енглеској и Велсу кошта држање затвореника годину дана.

Фактор привлачности

Доминик Раб, потпредседник владе, потврдио је у четвртак у интервјуу за радио Тајмс да влада разматра планове за обраду миграната који малим бродовима прелазе Канал.

“Разматрамо међународна партнерства која могу изнети обраду из Уједињеног Краљевства како бисмо покушали смањити фактор привлачности руте, тј. да људи не мисле како се могу успешно користити овом рутом”, изјавио је Рааб те додао да су многе од тих расправа у прелиминарној фази. Олта Xацка, албанска министрица вањских послова, прошлог је месеца, када се појавио предлог о отварању притворских центара у Албанији, изјавила да је то “лажна вест”.

Прочитајте још:  Велика Британија сада разматра дигитално скенирање лица за улазак у пабове

“Албанија никад неће бити средиште антимиграцијских политика већих и богатих земаља”. Међутим, ове недеље, албански функционери у Лондону нису негирали неслужбене разговоре са својим министрима о том плану. Закон о националности и границама Прити Пател који ће омогућити уклањање тражиоца азила у расправи је у Доњем дому и очекује се да ће до пролећа добити краљичину сагласност.

Избеглице добијају накнаду од 39,63 фунте недељно

Француска и Велика Британија тражиицима азила нуде бесплатан смештај док се обрађују захтеви за азил. Уједињено Краљевство даје тражиоцима азила накнаду од 39,63 фунте недељно за плаћање хране, одеће и тоалетних потрепштина. Нуди им се бесплатна здравствена заштита и образовање за децу.

У Француској недељна помоћ износи 47,60 евра. Због недостатка капацитета у државним зградама многи азиланти проведу неко време као бескућници. Ако се захтев не одобри у 6 месеци, имају право пријаве за радну дозволу.

[table id=1 /]



К.Ј./Јутарњи хр

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *