Три сценарија за НИС – национализација, продаја странцима или договор са ЕУ

0

(фото:НСПМ)

Од 15. маја на снагу ступа нови пакет санкција Европске уније, којим ће бити забрањен транспорт нафте не само из Русије, већ и руских компанија које послују на територији ЕУ. Тиме је угрожен доток гаса за Србију, али и цео регион Западног Балкана. Иако је најављен договор са ЕУ, којим ће Србија бити изузета од договора, на столу је још неколико решења, између осталог национализација или продаја имовине трећем лицу.

Иако се санкције односе на целу Европу, Београд се налази у знатно тежој ситуацији него земље региона. Србија је једина земља у Европи која 100 одсто зависи од руског гаса и нафте, а већински пакет контроле над НИС-ом контролише Кремљ.

Да је велика главобоља код српских власти, потрђује последњи интервју Александра Вучића који је у четвртак увече дао на РТС, где је рекао да су велики притисци пред Србијом.

“Кажу нам: “Да ли знате да одлучујемо о томе хоћемо ли вас изузети из пакета санкција за нафту?”. Да преведем, ЕУ је донела одлуку која се случајно односи само на Србију, по којој ми можемо до 15. маја да увозимо нафту”, забринуто је рекао Вучић.

Последње информације које су стигле до тренутка објављивања текста је да ће Србија највероватније направити договор са ЕУ, којим би нас искључили из новог пакета санкција. То може бити привремено решење, а које су дугорочне опције разговарали смо са стручњацима који прате прилике у енергетској политици.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Економиста Михаило Гајић предвиђа да је пред Србијом неколико сценарија – национализација, откупљивање два одсто акција од Гаспрома, откупљивање 100 одсто акција или договор са ЕУ.

Прочитајте још:  Економско благостање: У Србију стиже 12.000 радника из Азије, наредних година биће их још више

„Први сценарио је да се откупи пакет акција тако да држава постане већински власник НИС-а, дакле то је оних два посто који недостају да бисмо ми постали власници. Друга опција по подразумевала да Гаспром прода све акције Србији, чиме бисмо ми у потпуности контролисали индустрију нафте у Србији“, подвлачи Гајић.

Он наглашава да постоји још једна од опција, а то је чиста присила.

„То би подразумевало да се национализује имовина до неког пакета акција који би био свима прихватљив, али то са собом носи велики потенцијал сукоба са Русијом. Уколико се то деси, ми ћемо готово извесно имати проблеме приликом набавке гаса из ове земље, а ми још увек само из Русије набављамо гас. Оно што је сигурно јесте да ми бирамо најмање лоше решење од свих лоших“, јасан је наш саговорник.

Гајић верује да Русија неће бити спремна да нам прода преостали пакет акција, а потенцијално решење види у договору са ЕУ.

„Евентуални договор са ЕУ око тога да се изузме Западни Балкан из овог пакета санкција може бити добро решење и сматрам да је такав договор реалан. Извесни договори су већ направљени, али то значи да ће Србија морати у потпуности да прилагоди своју политику са ЕУ. Тај терен се већ припрема и готово сам сигуран да ћемо ми направити тај заокрет, чиме ће ка ЕУ доћи сигнал да смо са њима, што даље значи да неће бити санкција“, закључује наш саговорник.

Енергетски стручњак Миодраг Капор наглашава да је реална могућност да Србија откупи већински пакет акција од Гаспрома.

Прочитајте још:  Борба с бујицама и изливањем река, ванредно стање у 37 општина и градова; МУП евакуисао 75 особа (ВИДЕО)

„Рафинерија нафте код нас прерађује нафту урал, која се највише довози из Ирака. Још увек постоји опасност да се Јадранским нафтоводом неће моћи преносити ако се успоставе санкције према Гаспрому. Једна од реалних опција након тога је да онда наш НИС преће у власништво државе Србије или неког трећег лица како би се наставио промет“, прича Капор за новине Нова.

Он истиче да овакве трансакције представљају политичке договоре, те да ће се на том нивоу решити овај проблем.

„У политици владају другачији односи од чисто економских, али ако посматрамо рационално ситуацију у којој се налази Европска унија и Србија, нема логике да Руси држе већинском власништво над НИС-ом. Мислим да би то био потез очајника уколико се не дозволи промена власничке структуре“, додаје наш саговорник.

Капор објашњава да је Европској унији „преко главе“ кокетирања Србије са Русијом.

„Постоји прилична одређеност из ЕУ, али и САД да се више Србији не гледа кроз прсте приликом сарадње са Русијом, што значи да ћемо морати да ускладимо своју политику са оном коју заступа Европа“, закључује наш саговорник.

Нова.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *