ПРВОМАЈСКА НОЋ ВЕШТИЦА: Окултни корени празника 1. мај

0

(фото:Наука и култура)

Валпургијска ноћ (нем. и хол. Walpurgisnacht, Валпургис нахт) пада сваке године у ноћи између 30. априла и 01. маја, дана прославе Свете Валпурге, франачке опатице из 8. века. У германском фолклору, Валпургијска ноћ се још назива Ноћ вештица (њем. Hexennacht, хол. Heksennacht), по веровању да је то ноћ када се вештице и све нечисте силе састају на Брокену, највишем врху планине Харц, масиву шумовитих брда у средњој Немачкој између река Везер и Лаба.

Демони стижу на својеврсну смотру, како би се „у мимоходу“ и распуштеном плесу поклонили сатани. Те ноћи се оргијало: пале се ватре, играју се игре и плеше се у част природе око стуба око кога су свезане траке у боји који симболизује фалус. У тим ритуалним играма помињу се и древна демонска „божанства“ Ваал, Зелени човек, Пан, Зелени Јурај и други.

Прочитајте још:  Трагична Ноћ вештица у центру Сеула – више од 120 погинулих, стотине повређених
Локалне варијанте Валпургијске ноћи се обележавају широм Европе, у Холандији, Немачкој, Чешкој, Словенији, Шведској, Литванији, Летонији, Финској и Естонији.

Најлепшу уметничку представу Валпургијске ноћи остварио је славни немачки песник Јохан Волфганг фон Гете (Johann Wolfgang von Goethe, 1749–1832) у првом певању свог познатог драмског дела „Фауст“ (први део 1808, други део 1832).

У Паризу су се 1889. године састале многе сумњиве личности из целе Европе и одржале Конгрес такозване Друге комунистичке интернационале. Једна од важних одлука овог скупа била је установљење Празника рада који ће се славити сваке године 1. маја у спомен на чикашке раднике пале у обрачуну са полицијом. У историји радничког покрета оваквих штрајкова, сукоба са полицијом и жртава није било мало, али – Друга интернационала је одабрала управо први мај. Да ли је то било случајно?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ово наметање 1. маја као најзначајнијег „радничког“ празника дошло је до изражаја у самом почетку бахате совјетске богоборне власти. Наиме, да би истисла Васкрс, најсвечанији хришћански празник, Совјетија је наметнула свој „празник рада“ – Први мај. Замисао да се хришћански празници истискују и замењују комунистичким обележавањима значајних датума и својеврсним анти–празницима, потекла је од главног борбеног безбожника совјетске власти – Јемељана Јарославског, чије је право име било Минеј Израиљевић Губељман (Емельян Михайлович Ярославский, Миней Израилевич Губельман, 1878–1934).

Прочитајте још:  НДХ, усташе и сапун од костију српске деце
Друг Јарослав Губељман, идеолог комунистичког радничког нерада, открио је широким пролетерским масама да је први прогнаник, бунтовник и револуционар био главом и брадом Луцифер. И ево нас опет на гори Брокен у Гетеовој Валпургијској ноћи. Окултни корени комунистичког „дијалектичког материјализма“ чекају своје будуће непоткупљене истраживаче.

А многи Срби и „борци за радничка права“ широм света, уз логорску ватру, јело и пиће, славе и даље Валпургијску ноћ вештица као Првомајски уранак – Међународни празник рада.

Драган Р. Млађеновић/Наука и култура

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *