Гаража испред Клиничког центра нема дозволу: Брутална дивља градња

0

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Гаража испред Клиничког центра Србије изграђена је противзаконито пре добијања грађевинске дозволе, показује истраживање БИРН-а. Министарство здравља организовало је читав низ фиктивних радњи како би се створио привид јавног надметања за концесију, док је заправо у тренуцима када је истицао рок за пријаве заинтересованих, гаража до пола већ била изграђена. Министарство и даље, такође противзаконито, крије основне податке о концесији.

Претпоследњег дана јула 2021. године Министарство здравља расписало је јавни позив за концесију за финансирање, пројектовање, изградњу, управљање и одржавање три гараже са хелидромом у оквиру комплекса Универзитетског клиничког центра Србије, пише БИРН.

Прочитајте још:  Заказано суђење Усташама за злочин на Петровачкој цести
Заинтересоване фирме имале су рок од 60 дана да се пријаве за ову концесију, којом би био решен вишедеценијски проблем паркирања запослених, пацијената и посетилаца Клиничког центра Србије, који збрињава пацијенте из целе Србије и годишње има и до милион болничких дана.

Након тог рока од 60 дана, односно, након 30. септембра 2021, Министарство је имало још 60 дана да одабере најбољу понуду и додели уговор за концесију. Цео процес је, дакле, требало да се оконча најкасније крајем новембра прошле године, па да након тога добитник концесије крене у изградњу прве од три гараже.

Међутим, јавно доступни снимци градилишта показују да је у тренуцима док је Министарство здравља расписивало позив за концесију и док је трајао рок за пријављивање заинтересованих, гаража већ увелико била у изградњи и то без грађевинске дозволе. Тачније, концесионар за ову и друге две гараже знао се и много пре расписивања позива, који је самим тим био излишан.

След догађаја показује и да је Министарство здравља у потпуности фингирало цео поступак доделе концесије, а да је своју улогу одиграла и Републичка грађевинска инспекција која јесте открила дивљу градњу у кругу Клиничког центра, али након тога није урадила оно што јој закон налаже. Министарство здравља је наставило да крши закон и након изградње гараже, с обзиром да није објавило ништа од документације о концесији, тако да се формално и даље не зна ко је изградио прву гаражу и добио право да гради и преостале две.

Одговор на ово питање добијамо посредно, пошто у оснивачком акту фирме Фронтиер паркинг – у власништву новосадске фирме Фронтиер инвест гроуп д.о.о, са формалним власником са Сејшелских острва – пише да се то друштво оснива “за потребе реализација пројекта концесије”, коју је Министарство здравља доделило 12. октобра 2021.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Скривањем докумената која су по закону морала да буду објављена, Министарство здравља уједно и крије рачуницу из које би могло да се види зашто се уопште посегло за концесијом, односно, зашто се држава одрекла уносног посла и доделила га приватној фирми.

Према јавном позиву – једином документу којег је Министарство објавило у вези са овим послом – процењује се да ће концесионар имати приходе од 3,04 милиона евра годишње од три изграђене гараже, од чега као концесиону таксу годишње треба да уплати пет одсто, односно, око 152 хиљаде евра. С обзиром да концесија траје (најдуже) 35 година, једноставном рачуницом се долази до закључка да ће Фронтиер инвест током тог периода имати приходе веће од 100 милиона евра од наплате паркирања у три гараже.

Судећи према великом броју неправилно паркираних аутомобила, који се и даље налазе унутар круга Клиничког центра, изградња прве гараже није решила проблем паркирања, док се запослени у КЦС са којима је БИРН разговарао жале да је цена паркирања – прескупа за њих.

Паралелна реалност – гаража код Клиничког центра у документацији и на терену

Датум је 30. јули 2021. године. На сајту Министарста здравља и у Службеном гласнику објављен је јавни позив Министарства здравља, оснивача Универзитетског клиничког центра Србије, за заинтересоване инвеститоре који би хтели да учествују у поступку концесије за три гараже у оквиру Клиничког центра Србије, од тога једну са простором за слетање хеликоптера. Укупна вредност све три гараже процењена је на 28,4 милиона евра.

Прочитајте још:  Србија је независни трн у оку Запада
Прва гаража коју је требало изградити била је она у Ресавској улици, са 639 паркинг места, четири надземна нивоа и близу 22.000 квадрата. У јавном позиву писало је да “свако заинтересовано лице које испуњава прописане услове, може да учествује у поступку доделе концесије”. Међутим, у јавном позиву није писало оно што је већ било видљиво на терену – у тренутку расписивања, већ су увелико трајали радови на изградњи прве гараже.

Почетком августа, ни недељу дана након расписивања јавног позива, радови су већ били близу “изласка из земље”; почетком септембра био је изграђен подземни ниво гараже и плоча у приземљу, почињали су радови на изградњи првог надземног нивоа, а 14. септембра Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре (МГСИ) инвеститору (Клиничком центру) додељује локацијску дозволу – први корак у обједињеној процедури за изградњу објеката, након којег је – а пре почетака радова – потребно добити грађевинску, па потом на крају градње и употребну дозволу.

Прочитајте још:  Небојша Малић: 2022
Иначе, према јавном позиву, била је обавеза Клиничког центра да прибави све дозволе. “Основни предуслов за отпочињање изградње је испуњење законских услова за извођење радова, што је одговорност и обавеза јавног партнера”, пише у јавном позиву.

Бирн

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *