Гаспром је најавио заоштравање ситуације на енергетском тржишту због саботаже у заједничком предузећу

0
Газпром

газпром(фото:РТ)

Гаспром, саопштење од 10. новембра:  Саботаже на гасоводима Северни ток (СП) и Северни ток 2 (СП-2) погоршале су ситуацију на енергетском тржишту.

„У септембру је саботажа без преседана на приобалним гасоводима Северни ток 1 и Северни ток 2 додатно погоршала ситуацију на енергетском тржишту“, наводи се на Телеграм каналу компаније.

Гаспром је напоменуо да трансформацију глобалног енергетског система прате кризни феномени, односно невиђени раст цена, преусмеравање испоруке гаса и смањење његове потрошње.

Компанија је такође скренула пажњу на чињеницу да је у условима раста цена гаса у Европи дошло до преоријентације токова течног природног гаса (ЛНГ) на европско тржиште.

„Истовремено, значајан део повећања испорука ЛНГ-а Европи обезбеђен је преусмеравањем ЛНГ серија, а не повећањем његове производње. У ствари, то је довело до несташице енергетских ресурса у другим земљама“, додала је компанија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сумирајући резултате 2022. године, Гаспром је дошао до закључка да је у већини земаља фокус на декарбонизацији избледео у други план.

„Енергетска сигурност и доступност енергетских ресурса поново су постали приоритет“, истиче се у чланку.

Компанија верује да ће улога природног гаса у глобалном енергетском миксу наставити да расте.

„Кина ће играти кључну улогу у повећању потрошње енергије, укључујући гас“, додао је Гаспром.

Цурење гаса на СП и СП-2 откривено је 26. септембра. Како су навеле шведске власти, забележене су две експлозије у зони гасовода. Четири дана касније, руски председник Владимир Путин рекао је да су Англосаксонци ( САД и УК) прешли на саботажу организовањем експлозије на међународним гасоводима. Данска, Шведска и Немачка покренуле су истрагу о терористичким нападима на гасоводе. Руској Федерацији није било дозвољено да га види, али су стручњаци Гаспрома могли да прегледају оштећене цеви.

Прочитајте још:  УПАД У РУСКУ ЗОНУ ИНТЕРЕСА: Како су турски специјалци дошли у Карабах преко Казахстана

Европске земље почеле су да одбијају енергенте из Руске Федерације у оквиру антируских санкција у позадини специјалне операције коју је Москва спровела од 24. фебруара за заштиту Донбаса . Покушаји замене руског горива и неизбалансирана зелена политика довели су до наглог повећања цена гаса, поскупљења струје, производње и производа у европским земљама.

Путин је још у априлу приметио да је одбијање једног броја западних земаља да се удружи са Русијом, као и део руских енергетских ресурса, већ погодило западне земље: цене су свуда расле, инфлација је скочила .

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *