Половина Американаца сматра да их медији намерно дезинформишу

0

(Фото: Depositphotos/zharate1)

Половина Американаца, испитаника у студији објављеној у среду, сматра да их домаће медијске организације срачунато наводе на погрешне закључке, да их дезинформишу, или их кроз своје извештавање убеђују да заузму одређену тачку гледишта.

 

Резултати испитивања које су објавили ангенција Галуп и фондација Најт (Knight) показују да су ствари отишле даље од ниског поверења у медије, и да се дошло до запањујуће тачке у којој многи сматрају да медији намерно варају грађане.

 

Упитани да ли се слажу са ставом да домаћи медији немају намеру да наводе грађане на погрешне закључке, 50 одсто испитаних је одговорило да се не слаже, а само 25 одсто је одговорило да се слаже.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Даље, 52 одсто испитаних се не слаже са тврдњом да домаћи медији “воде рачуна о најбољим интересима својих читалаца, гледалаца и слушалаца”, а само 23 одсто испитаних верује да новинари раде у најбољем интересу јавности.

 

“То нам је баш било запањујуће”, рекла је Галупова консултанткиња Сара Фјорони и оценила да дубина неповерења и негативних гледишта превазилази темеље и вештине новинарског заната.

 

Студија показује да није довољно да се новинар позива на транспарентност и тачност свог извештавања.

 

“Чини се да Американци не сматрају да домаћи медији воде рачуна о укупном утицају њиховог извештавања на друштво”, рекао је Џон Сендс, директор Најтовог одсека за медије и демократију.

 

Ретка утеха су локални медији, којима Американци више верују него националним медијским кућама, па би чак пристали да их финансирају уколико би они запали у потешкоће.

Прочитајте још:  Шест иранских граничара убијено у сукобу са непознатом наоружаном групом

 

Без обзира на то што Американци имају могућност да преко уређаја у сопственим рукама одмах дођу до информација, што је извештавање убрзано а број извора информација повећан, резултати не показују да је информисаност већа. Заправо, претрпаност информацијама као да има супротан ефекат – студија показује да 61 одсто Американаца сматра да им ови фактори отежавају да остану информисани, ток 37 одсто каже да им олакшавају.

 

Као и друге студије, и ова коју су провели Галуп и Најт показује да припадници и симпатизери Демократске партије САД више верују медијима него републиканци.

 

У последњих пет година, неповерење према медијима нарочито је скочило међу неопредељенима. Наиме, 55 одсто испитаника има утисак да је извештавање политички обојено, пристрасно, док је 2017. године тај проценат био 45 одсто.

 

Бета-АП

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *