Невладинићима крива Србија због ромских обичаја: Кад неко покуша да им забрани обичаје, они их туже за угрожавање права!

0
обичаји

Невладинићима крива Србија због циганских обичаја: Кад неко покуша да им забрани обичаје, они их туже за угрожавање права!

Више од 230 деце само у претходној години жртве су дечјих бракова од чега шеснаесторо је дечака, а остало су девојчице.

Наратив, да су бракови малолетника културолошко наслеђе појединих заједница, даје простора за различите злоупотребе – најчешће сексуално експлоатисање. Породични закон биће промењен, те ће се дечји бракови сматрати трговином људима због чега ће бити строго кажњиви.

– Скоро свака друга млада жена у ромским, не стандардним насељима се удала пре 18 година, а њих15 њих пре петнаесте године – каже Весна Дејановић, руководилац програма дечије заштите Уницеф.

Застрашујући подаци, реч је о Србији. Без емоционалне и психофизичке зрелости, далеко од рационалних одлука шта би за њих могло бити добро и најважније, њиховог пристанка, деца из претежно сиромашних заједница гурају се у бракове и постају плодно тле за различите злоупотребе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Питање бракова није питање националности, питање дечјих бракова везано је за бројне факторе у највећој мери имају везе са дубоким сиромаштвом И социјалном искљученошћу. То подаци И потврђују, најсиромашније И најискљученије су заједнице у нестандардним ромским насељима – додаје Весна Дејановић.

Рана удаја као ромска традиција је стереотип, та обичајна пракса која је присутна и код Влаха мора бити промењена, иако је основни мотив излазак из сиромаштва ефекат је супротан, крше се најосновнија људска права, кажу у женском ромском центру. Најизложеније су девојчице а последице раних бракова неретко плаћају и животима.

– Девојчице чешће него дечаци преласком у кућу партнера напуштају школу и тако се ствара економска зависност од мушкараца. Оне немају шансе за касније запослење, често имају веома ризично материнство – каже Славица Васић, директор Ромског женског центра.

Прочитајте још:  Партнери Србија: Државно правобранилаштво крије уговоре јавних предузећа

Ако је судити по званичним изјавама, институције и мањинске заједнице иду у истом смеру како би се дечији бракови у земљи искоренили. Правници кажу да судска пракса мора бити уједначена нарочито када је реч о интересима детета, те измене морају обухватити Породични, Kривични и закон о превенцији породичног насиља.

– Овде говоримо о трговини људима, сексуално насиље је било изражено када говоримо о малолетницима то никако не сме бити дозвољено, мислим да је ово веома јасан корак који Србија прави ка криминализовању једног понашања у које су увођени малолетници – каже правник Милан Антонијевић.

– Једино тако ће се осигурати уравнотежен оквир који ће потпуно забранити малолетничке бракове, који ће осигурати бољу заштиту жртава и адекватно санкционисањепочиниоца – сматра Весна Дејановић.

Осим јасних закона и њихове примене, веома је важна и сензибилизација већинске заједнице, која мора и треба да се мења и да буде отворенија за све потенцијале које несумњиво мањинске заједнице имају.

Курир

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *