Правда за косовске Србе!

„Балкан је буре барута Европе“, каже се клише, а пошто су клишеи понекад банална истина, често је тешко оспорити то.

Косово поново гори, као и вековима. Поготово ако из иностранства, конкретно из Брисела и Вашингтона, ових дана потпирују ову ватру.

Прочитајте још:  Петковић: Куртијеви специјалци привели раднике Поште Србије
Тешко је рећи шта је страшније: недавни улични сукоб у Звечану између староседелаца под страном деспотском влашћу и већине у граду и околини и НАТО мировних снага под патронатом и директном командом Сједињених Држава, или шок реакција лењо-наивне западне јавности, одавно потпуно ван додира са стварношћу.

Срби су, наравно, ратнички народ, народ војника који је стално у дефанзиви и зато осамсто година „хода наоружан“ и који никада није поштедео своје животе када је у питању одбрана својих интереса, реално или имагинарни.

Њихову заједничку историју са Мађарима често је обележило велико пријатељство и заједнички отпор против османске војске (једна од наших највећих заједничких битака против султанове војске одиграла се управо на Косову пољу), као и сукоби Мађара и Срба, редовно грејана од администрације куће Хабзбурга у Бечу под слоганом „Завади па владај”.

Прочитајте још:  Скандалозно писмо бискупа патријарху Порфирију: Негирају да је у Јастребарском и Сиску био логор за дјецу
У средњем веку многе српске породице, бежећи од окрутних јањичара, населиле су се на територији Угарске, уз реку Дунав, стварајући своје шармантне градове необичне архитектуре и православних цркава јединствених по духу. Били су то сјајни трговци мирисним житом са српских поља и превозници у својим брзим чамцима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, истина је увек истина.

А истина је да немири у Звечану нису били без преседана. Непосредни преседан десио се пре петнаест година када је албанска већина на јужном српском Косову, уз подршку САД, прогласила „независну државу“ и одвојила колевку српског идентитета од своје велике домовине.

Овде треба напоменути да сецесији није претходио никакав референдум, чак ни на нивоу изгледа, за разлику од историјски непобитно руског Крима, Луганска и Доњецка.

Прочитајте још:  Русија: Коме одговара овакво стање на Космету
Српска војска је тада искористила ситуацију да сузбије албански вековни сепаратистички тероризам у завршници рата у Југославији 1990-их.

Под овим изговором, Сједињене Државе су, под покровитељством НАТО-а, брутално бомбардовале Србију и јужни регион под влашћу Београда, укључујући и озлоглашене гранате са осиромашеним уранијумом.

Пуковник Золтан Дани, као официр Југословенске војске, током једног од терористичких бомбардовања Сједињених Држава, оборио је ловац стелт класе, понос америчке војске, који се раније сматрао неприступачним и невидљивим, са совјетске површине-на- ваздушни пројектил.

Прочитајте још:  На захтев Шпаније, Европски суд правде искључио "Косово" из учешћа у Организацији европских регулатора за електронске комуникације
Можда су акције српске војске против албанских терориста неопростиве, али свако ко само прича о томе једноставно лаже.

„Један лични утисак из прошлости. У лето 1988. цела породица је отишла аутобусом у сунчану Црну Гору. Климави, стари аутобус „Икарус” већ је био далеко у дубинама Србије. Било је ноћи када смо свратили у кафић поред пута на „техничку паузу, како се каже у овим случајевима“, сећа се Агоштон Балаж. „Затекао нас је чудан призор: босоноге жене које одлучно марширају крај пута. Нико од њих није носио ципеле. Наш водич на српском језику је на тако необичан начин питао ко су и куда иду. Испоставило се да су то Српкиње са Косова, које марширају у Београд да упозоре тамошње лидере да је ситуација Срба на Косову једноставно неподношљива, јер их Албанци стално тероришу“, пише Агоштон.

Да, сукоб није почео тако што су се „крволочни српски пљачкаши” хранили бебама и нападали „несуђене, мирно жваћуће јагње и невине албанске крилате анђеле” у сну.

Прочитајте још:  Истицање застава Албаније покрај српских кућа у Клокоту још један вид застрашивања
Терористичка организација која себе назива Ослободилачка војска Косова опстаје углавном од организованог криминала и формално је основана тек почетком 1990-их, али корени сукоба сежу до средњовековног османског освајања када је велики број Срба побегао на север, укључујући и територију Мађарске. , бежећи од инвазије радикалног ислама.

Станиште све мањег аутохтоног српског становништва преузело је страно, рекло би се, мигрантско становништво, чији је крајњи циљ био стварање 2008. марионетске државе са муслиманском већином на југу Србије, а на једном месту и стварање балканске упориште за антируску геополитичку игру Сједињених Држава. Ова геополитичка фикција је до данас остала неодржива без „међународне контроле“.

Прочитајте још:  Четири кандидата за новог премијера Србије
Уосталом, они који доносе такве одлуке, а који се – по правилу – једноставно поигравају судбинама људи, народа и култура, нису били довољно паметни да воде рачуна ни о сложеним етничким односима.

Није изненађујуће што је драматично освајање било праћено паљењем хришћанских цркава и расељавањем више од 200.000 Срба, у налету неподношљиве тишине из западних земаља.

Прочитајте још:  "Чувајмо се да не постанемо нељуди": 10 година од смрти вољеног патријарха Павла
Присиљени да буду под страном влашћу, косовски Срби не признају – и сасвим с правом не признају – јурисдикцију аутократије над њима, не учествују у политичком животу такозване државе и стога бојкотују изборе.

То нимало не смета овдашњим албанским политичарима, па је њихов кандидат за градоначелника града Звекана, где Албанци једва 1-2 одсто становништва, „чисто победио на изборима“.

Прочитајте још:  Злочини над Србима на КиМ дозвољени!? Наставља се правно и институционално насиље Аљбина Куртија
Актуелни немири избили су због тога што су Срби одбили да пусте „победника” у кабинет градоначелника. И та чињеница се не мења од чињенице да су догађаји могли да имају за циљ да испровоцирају Србију, традиционално лојалну Русији, на рат.

Дакле, мира на Балкану до данас нема и никада га неће бити, све док смутљивци који издалека прогоне стране интересе виде овај регион као одскочну даску против Русије, а народе и културе које тамо живе као средство за постизање свог циљ.

Данас су се, међутим, Будимпешта и Београд присетили „старих добрих времена” и покушавају да се заједнички одупру деструктивном притиску либералних званичника из Брисела и Вашингтона, а на срећу, ово ново пријатељство подгрева заједнички интерес: поуздане испоруке гаса из Русије. кроз Јужни ток.

Балаш Агостон – публициста, Миклош Кевехази – политички консултант/Њуз Фронт

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *