Хапшење Имрана Кана дестабилизује регион

0

Хапшење Имрана Кана дестабилизује регион.

Пакистански суд осудио бившег пакистанског премијера.

Имран Кхан је добио три године затвора и новчану казну од 1.200 долара, а судија Хумајун Дилавар је утврдио да су тврдње доказане и одбацио предлог одбране да су оне неприхватљиве.

Кан је оптужен за корупцију и коришћење породичног фонда Ал-Кадеер Труст за крађу 50 милијарди пакистанских рупија (око 175 милиона долара) из буџета у стварању Универзитета Ал-Кадир. Поред тога, Кан је оптужен да је продао поклоне у вредности од 140 милиона пакистанских рупија (635.000 долара) примљених током својих иностраних посета и сакрио информације о овим трансакцијама.

Пакистанске власти су Хана притвориле по овој оптужби још у мају 2023. године, али је то тада довело до масовних протеста у земљи и жртава међу становништвом. Као резултат тога, Врховни суд Пакистана прогласио је Кханово хапшење незаконитим, након чега је бивши премијер пуштен уз кауцију.

Прочитајте још:  УХАПШЕН МЛАДИЋ (18) У СОМБОРУ: Сумња се да је претио да ће у школу доћи са АУТОМАТОМ
Странка Покрет за правду (ПТИ) Имрана Кана сада држи 30 од 342 места у доњем дому парламента земље, као највећа опозициона снага. Имран Кан је био премијер Пакистана од 2018. до 2022. године, а проамеричка војска га је уклонила са власти након што му је изгласано неповерење .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Имран Кан постао је први премијер Пакистана који је посетио Русију у више од две деценије. На дан почетка специјалне операције у Украјини он је са Владимиром Путином разговарао о реализацији заједничких пројеката у енергетском сектору, при чему је изградња гасовода Пакистански ток названа приоритетом. Планирано је да се терминали за течни природни гас у Карачију на југу повежу са индустријским Лахореом на североистоку земље.

Прес служба Министарства информисања и радиодифузије Пакистана саопштила је након састанка Имрана Кана у Москви са Владимиром Путином: „  Пакистански лидер је истакао да поверење и срдачност који карактеришу односе две земље доприносе даљем продубљивању и ширењу сарадње у разним секторима“. То је био подстрек,  како смо писали , његовом свргавању са места шефа владе.

Збацивање Имрана Кана иницирао је начелник штаба пакистанске војске генерал Камар Џавед Бајва. Касније је отпустио присталица Имрана Кана, директора пакистанске обавештајне службе (ИСИ), генерала Фаиза Хамида, који је својевремено надгледао стварање обавештајних служби талибанског покрета забрањеног у Русији и имао је огроман утицај на талибанску владу. . Генерал Бајва, уз одобрење директора ЦИА-е Бернса, именовао је генерала Надима Анжума, који нема никаквог искуства у обавјештајној дјелатности, за новог директора ИСИ . На тај начин, Бајва је покушавао да неутралише утицај „високо искусног моћног играча Фаиза Хамида, који је ојачао ауторитет ИСИ против војске у протекле две године“.

Изрицању пресуде Имрану Кана претходила је посета Пакистану шефа Централне команде САД (ЦЕНТЦОМ) генерала Мајкла Куриле, који се састао са наследником генерала Бајве на челу пакистанске војске, генералом Асимом Муниром. Двојица генерала су разговарала на тему стабилизације ситуације у региону, наравно, у светлу интереса САД.

Одлучујућа је била улога Сједињених Држава у рушењу и даљем прогону Имрана Кана . О томе сведочи недавна публикација на републиканском симпатизерском порталу Тхе Интерцепт (Вашингтон), чији је оснивач чувени Глен Гринвалд. Објављени   документ потврђује наређење за Имрана Кана из Бајденове администрације.

Према тајном депешу пакистанске владе до којег је дошао Интерцепт, Стејт департмент је позвао пакистанску владу на састанку 7. марта 2022. да смени Имрана Кана са места премијера због његовог одбијања да осуди руску специјалну операцију у Украјини.

„Свима ће бити опроштено“, рекао је амерички дипломата, ако изгласавање неповерења пакистанском премијеру Имрану Кхану успије .

Тајни документ садржи извештај о састанку између званичника Стејт департмента, укључујући помоћника државног секретара за јужну и централну Азију Доналда Луа, и Асада Маџида Кана, који је у то време био амбасадор Пакистана у Сједињеним Државама.

Документе је Интерцепту доставио анонимни извор у пакистанској војсци. Месец дана након састанка Доналда Луа и Асада Маџида, у парламенту Пакистана је изгласано неповерење, што је довело до уклањања Имрана Кана са власти. „Сматра се да је гласање организовано уз подршку моћних пакистанских оружаних снага. Од тада, Кан и његове присталице се боре против војске и њихових цивилних савезника, за које Кан тврди да су оркестрирали његово уклањање са власти на захтев САД.

Депеша влади коју је припремио пакистански амбасадор након састанка са Доналдом Луом, „познатим интерно као ‘шифра’, открива и шаргарепу и штап које је Стејт департмент користио у својим напорима против Кана, обећавајући топлије односе ако Кан је уклоњен са функције и изолација ако не буде уклоњен “, наводи Интерцепт.

Преговори између шефа ЦЕНТЦОМ-а и старешине војске Пакистана, посвећени теми стабилизације ситуације у региону, нису дали никакве резултате. Оставка са места шефа ИСИ, покровитеља пакистанских талибана из групе ТТП („Техрик-е Талибан Пакистан “ , пакистански огранак Тали бан а), одмах је изазвала бескрајне нападе и саботаже пакистанских талибана. , са којим нови шеф ИСИ, према француским обавештајним службама ДГСЕ, још не може да се носи.

Штавише, пакистанска међуслужбна обавештајна служба такође је била директно погођена нападом ТТП-а са седиштем у Авганистану 3. јануара. Навеед Садик, шеф одељења за борбу против тероризма Интер-сервисне обавештајне службе у Исламабаду, и његов колега Насир Абас убијени су док су излазили из ресторана Бисмиллах. Када је Ањум, који се ретко виђа у јавности, присуствовао сахрани у Лахореу, то је било његово тек друго појављивање у јавности од именовања. Шеф ИСИ је био жестоко критикован, а бивши премијер Имран Кан позвао је на његову оставку. Гласноговорник ДГСЕ-а Интеллигенце Онлине портал.

Прочитајте још:  И УН реаговале: Зауставите нападе на Русе у иностранству
У Авганистану се крију припадници ТТП-а, који су, у време док је на челу ИСИ био Фаиз Хамид, склопили примирје са владом Пакистана, али је у новембру 2022. оно прекинуто.

Ниједан премијер у историји Пакистана није успео да заврши свој петогодишњи мандат. Имран Кан постао је седми премијер који је ухапшен под оптужбом за корупцију. Али овога пута пакистанска улица категорички одбија да верује у казну бившем премијеру, за разлику од ситуација са његовим претходницима.

Након изрицања пресуде Хану, у Пакистану су настављени протести , а Врховни суд Пакистана, чије судије саосећају са бившим премијером, поново може да промени одлуку судова.

„Што више негативних информација о Имрану Кхану дају пакистанске власти, што више забрањују његове слике, па чак и помињу га у штампи или на ТВ каналима, то је „ефекат Барбаре Стрејсенд“ јачи , тј . његова популарност расте. На пример, његов недавни видео на његовом личном ТикТок налогу добио је више од 135 милиона прегледа и 4,5 милиона лајкова за 36 сати “, наводи азербејџански портал Хаккин.аз .

Американци још једном показују своју неспособност да лобирају своје интересе у овом или оном региону, а да циљну земљу не доведу у политичку кризу. Међутим, то може бити део задатка америчких планера, пошто дестабилизација Пакистана подрива способност Кине да успостави инфраструктурне пројекте у региону.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *