Бекство на Балкан: шта раде Руси који су отишли ​​да живе у Црној Гори

0
мапа, европи

мапа (фото:Принтскрин)

Бекство на Балкан: шта раде Руси који су отишли ​​да живе у Црној Гори.

У 2022. години више од 100.000 Руса регистровано је у званичним органима Црне Горе. Ово је једна од ретких земаља у којој грађани Русије сада прилично лако могу да добију боравишну дозволу. Новинар Дмитриј Биков разговарао је са Русима који су се преселили у ову земљу како би сазнали како обнављају своје каријере, отварају предузећа и побољшавају своје животе

Прочитајте још:  Русији не требају чак ни обавештајни подаци када постоји УНИАН
Црна Гора је 2022. године постала једна од најпопуларнијих дестинација међу Русима – међутим, ова помпа нема много везе са туризмом. Црногорско Министарство унутрашњих послова је крајем прошле године саопштило да је од почетка „специјалне операције“* до октобра 2022. године у земљу ушло скоро 120.000 руских држављана. Неки од њих су ипак отишли ​​даље. Али више од 100.000 људи регистровано је у званичним органима Црне Горе.

Максималан боравак у земљи за Русе је само 30 дана, након чега је потребно направити такозвани висаран – односно напустити Црну Гору најмање пар сати (што није тешко, с обзиром на близину визе- слободну Србију, као и Босну и Херцеговину). Међутим, можете добити боравишну дозволу, један од разлога за шта је отварање сопствене компаније. Током првих мјесеци „специјалне операције“ у Црној Гори, Руси су отворили више од 1.000 таквих компанија. Повећана су улагања у локална предузећа, руски власници су овде пренели свој капитал. Све ово је био разлог за позитивне прогнозе о расту црногорске привреде. У другом кварталу 2022. износио је 12,7%, што га чини највишим у Европи.

Како је  известио Радио Слободна Европа (у Руској Федерацији признат као страни медијски агент), странци су 2022. године основали више од 7.000 компанија у Црној Гори. Од тога су око 4.000 основали руски држављани, што је седам пута више него 2021. године. А у првом кварталу 2023. бруто стопа наплате пореза порасла је за 31 одсто у односу на исти период прошле године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

ржава је до краја 2022. имала систем „златних пасоша“: држављанство је добијао свако ко је купио некретнину и дао допринос у државни фонд у укупном износу од најмање 472.000 евра. Према студији коју је објавио ТАСС , Црна Гора је 2022. године ушла у првих 10 земаља у којима Руси улажу у некретнине. Али под притиском Европске комисије, која разматра захтев Црне Горе за чланство у ЕУ, овај програм је укинут од 2023. године.

Повезани материјал

„Постао сам прави западњак. Бријем се сваки дан”: шта је Родченко написао својој супрузи из Париза

У 2023. економски оптимизам је донекле спласнуо. На сајту Радио-телевизије Црне Горе објављен је чланак у којем су описани могући проблеми због великог прилива руских миграната. У њему се наводи да је само у прва три месеца Министарство унутрашњих послова евидентирало више од 64.000 руских држављана који су се пријавили за боравак у Црној Гори до 90 дана. Више од 21.000 Руса добило је привремене или сталне боравишне дозволе. За само годину дана број миграната из Русије који су добили дозволу боравка се утростручио. Главни градови у којима се насељавају су Будва, Бар и Херцег Нови. Демограф Мирослав Додерович веруједа Црна Гора може имати потешкоћа да интегрише такав ток миграната. Он је навео да је то изазов за црногорски идентитет, политички и економски суверенитет.

Разлози за забринутост нису неосновани. Према последњим прорачунима , руско становништво чинило је 10% укупног становништва земље, што је, према последњем попису, око 620.000 људи. А заједно са украјинским и белоруским мигрантима, проценат се повећава на 20. И то на позадини одлива црногорског становништва из земље. Поред тога, локални становници бележе растуће цене некретнина за изнајмљивање.

Специјално за Форбс Лифе, Дмитриј Биков, новинар и бивши главни уредник руске верзије ГК, који живи у Црној Гори, разговарао је са руским емигрантима новог таласа о томе шта раде у земљи и како побољшавају живот након пресељења.

Александар Мурашев, 36 година

Град: Херцег Нови

Новинар, писац о образовању, аутор Јутјуб канала Нормални људи, радио водитељ.

Александар Мурашев

У марту смо доживели, као и сви око нас, неколико таласа панике. Много смо разговарали са мојом супругом о томе где ћемо ићи. Али ја сам много волео Москву и Санкт Петербург, сав наш рад, наш живот је био овде. И било је веома тешко формулисати јасан разлог за одлазак. Коначна одлука је донета када сам у марту одлетео у Казахстан да говорим, а у то време је у нашу кућу дошао окружни полицајац са чудним комадом папира, на којем је писало да сам се обавезао да се нећу окупљати и да се не бавим асоцијалним понашањем. Моја жена није ништа потписала, али ово је био позив за буђење.

Наш пријатељ, блогер из Црне Горе, послао је фотографију стана од локалног трговца некретнинама и схватили смо да нам се све допада. Али отишли ​​смо тек у јулу – ишли смо дуго. И само погодио погрешно време. Јер јул у Црној Гори је пакао на земљи. Људи на насипима, као у метроу у шпицу, свуда је ротавирус који се из неког разлога лечи кока-колом, врућина у престоници 52 степена. А дете је имало и трогодишњу кризу, па је искаљивало бес по сату.

Секс блогер, консултант за сексуалне односе.

Арина Винтовкина

Последњих неколико година моја породица и ја размишљамо о пресељењу у другу земљу. Припремио, затворио предмете и израдио план. У јануару су се коначно усталили у Италији. Онда се догодио 24. фебруар – и моји партнери су одлучили да хитно морамо да одемо. Моја ћерка није имала отворен Шенген, па је наш избор био ограничен на земље без виза. Изабрани су скоро насумично.

Прво сам се возио Боком (тако ми од миља зовемо наш Бококоторски), а у глави ми је била само једна мисао: „Како, па, како, дођавола, може бити толико лепоте, боје, сочности у један квадратни метар?!” Нисам ни слутио да ће ме Црна Гора толико подсећати на Италију, а посебно на Гарду.

Наш први “излазак” овде је био на венчању пријатеља. Нисам био свјестан да постоји таква опција, а Црну Гору сам замишљао као конзервативну, максимално патријархалну земљу. Све ово је, наравно, и овде. Али ниједан истополни пар који знам није се пожалио да су увређени, малтретирани или чак искоса. У престоници се већ 10 година за редом одржава ЛГБТ Прајд.

Настављам да радим као новинар, да радим свој пројекат „Нормални људи“, који је имао два ударца: почетак „специјалне операције“ и мобилизацију – снажно су утицали на тржиште реклама. И полако се извлачимо из огромног дуга према себи, јер смо пројекат спасли од личне уштеђевине. Укључен сам и у пројекат Друга школа за садашње време (у Русији признат као страни агент) и платформу ВОТВОТ – то су моја главна зарада. Према томе, ја практично не радим за Русију.

Повезани материјал

„Терориста је победио“: како су се радикални револуционари борили за власт у царској Русији

Тешко се навикнути на “полако” (како зову локални неужурбани ритам живота у Црној Гори. – Форбес Лифе ). Моја супруга, која ради као психолог, осам недеља није могла да промени стакло у канцеларији. Па, или локалне идеје о хигијени: купио сам сину котлет, а месар ми га је ставио крвавим прстима, без рукавица. Наравно, такве ствари одмах постају повод за спорове на друштвеним мрежама: да ли имамо право, пошто смо однекуд дошли, да диктирамо своја правила овде? Мислим да не. Кад стигнеш, мораш се некако уклопити.

Наше дете иде у руски вртић и то се тешко може назвати асимилацијом. Још увек сам у лебдећем стању, не замишљам баш будућност. И већина оних које срећем је у истом стању. Можда зато још увек нисам научио црногорски – због позадинског осећаја да нисмо ту заувек. Или ћемо се вратити у лепу Русију будућности, или ће се десити нешто друго. Ово отежава пуштање корена овде.

Арина Винтовкина, 41 година

Град: Херцег Нови

Први стан овде смо изнајмили „на слепо“: тада је изашла вест о блокирању руских картица и имали смо дан за даљинско претраживање и одабир. Била је, искрено, тако-тако. Тражили смо следећег, који већ живи у Црној Гори. Два месеца смо ишли на визуре у покушају да нађемо нешто без југословенског намештаја, са мање-више модерним дизајном и одговарајућим бројем спаваћих соба (ми смо три одрасле особе + ћерка од 10 година). Као резултат тога, нашли су га и апсолутно су срећни: лепо је и светло, у самом центру Херцег Новог, али далеко од туристичких стаза, поглед са балкона, величине фудбалског терена, је луд. . Плаћамо 1200 евра месечно.

Да, настављам да радим као руски ИП. Правим туторијале, комерцијалне сарадње за блог, 95% мојих прихода данас је руски.

Прочитајте још:  Ана Брнабић: Највероватније ћемо затворити све школе, а можда и вртиће!
Овде недостаје напредна медицина. Дигиталне услуге — као што су достава хране/одеће/козметике, позив таксија, изнајмљивање апартмана, итд. Биоскопи. Цоол сек схопови – део мог рада је повезан са популаризацијом теме секс играчака (пишем критике, држим предавања о њима последњих осам година). Секс позитивна заједница.

Мој лични хоризонт планирања је година. Ако се заиста храбрите и почнете да размишљате о будућности, можете маштати да ћемо се за пет година, када ће ваша ћерка морати да иде на факултет, негде преселити. Најтеже је живети са рупом у срцу. А ова рупа у облику веома подсећа на обрис Москве. И годину дана касније, још увек то осећам.

Василиј Бвоице, 44 године

Град: Тиват

Ди-џеј, продуцент, промотер, суоснивач музичке агенције Свобода Звука и креативног удружења Синтеза, радио је као композитор у ББДО, предавач на Вишој економској школи, Умакер и Скиллбок.

Васили Бвоице

У фебруару 2022. познати догађаји су ме подстакли да одем да видим свет и његову културу. Стали смо у Црној Гори – мој колега из ХСЕ-а Андријеш Гандрабур ме је позвао да овде радимо заједничке образовне пројекте. Плус, у Црној Гори питање националности није акутно и Шенген није потребан. А цене су у тренутку доласка (у априлу 2022.) биле ниже него у многим државама.

Прочитајте још:  Руски тенкови на првој линији фронта у Донбасу (Видео)
До тада је стигло много познаника, формирала се читава заједница. И одмах је постало јасно да је ово лепо, слободно село са живописном природом и одличном климом. И са потенцијалом да ради пројекте и овде и на даљину.

Није било проблема са становањем. Након једног руковања, нашли смо диван стан у древном селу Прчањ на обали Бококоторског залива, где смо са породицом живели први део топлог лета – негде до октобра. А за зиму смо се преселили у Тиват, у Доњу Ластву, где смо одсели: има више сунца, огромна тераса и висећа мрежа.

Прочитајте још:  „БЕЛА КРАЈИНА, СРБИ У СЛОВЕНИЈИ“: Изгубљено српско племе 500 година чува идентитет
И даље радим као композитор и дизајнер звука са руским и међународним партнерима. Предајем ДЈинг, музичку продукцију у онлајн школама. Прошле године смо са Мишом Огером (сином Марата Гелмана (у Русији признат као страни агент) радили летњи Стреет Лифе Цамп, који је био посвећен хип-хоп култури: писали смо музику, таговали, правили графите са децом, а на крају су и сами наши матуранти имали журку.И поред тога, ја остајем уметнички директор прелепог московског бара Котелнаја у Депоу.

Ми сами овде стварамо културу. Покренуо нови пројекат Синтеза. Радимо концерте, фестивале, откривамо нова имена, окупљамо уметнике из целог света (до сада углавном Европе). Развијамо правац перформативних пракси, медијске уметности, звучне уметности. Представљамо нову културу и кроз наше догађаје стварамо простор за комуникацију истомишљеника и свих који желе да буду блиски. Често путујем по утиске у земље ЕУ или на Балкан.

Прочитајте још:  Митрополија отказала литију на Цетињу
Једино што ми можда недостаје је моја колекција винила, винил барови и пијаце, експериментална и модерна позоришта. Али овде почињеш јаче да поштујеш комадну робу, када је нема толико као у претходном животу.

Први пут сам дошао у Будву 2005. године у једном малом хотелу. Увече је на улицама било много пијаних Енглескиња. Успео сам да свирам техно у неколико приморских клубова као ди-џеј, а са једне журке смо одведени на андерграунд рејв на обали. Пропутовао сам пола земље мопедом и био шокиран лепотом. Црна Гора ми се јако допала, а родитељима сам савјетовао да дођу овдје на одмор. Дошли су и купили овде кућу. Од тада смо се скоро сваке године састајали са цијелом породицом у Црној Гори.

Форбс.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *