ЕУ је објавила рат кинеским електричним аутомобилима

0

ЕУ је објавила рат кинеским електричним аутомобилима.

Брисел је кренуо у једну од најозбиљнијих конфронтација са Пекингом. Он почиње истрагу о електричним возилима из Кине како би добио формалне основе за уклањање „Кинеза“ са тржишта. Међутим, ЕУ треба добро да размисли: Пекинг има жељене батерије, без којих европске фабрике аутомобила једноставно неће изаћи на крај са својом „зеленом“ транзицијом.

Европа ескалира трговинске односе са Кином. ЕК је најавила истрагу против Кине, која је оптужена да је преплавила европско тржиште електричним аутомобилима. Брисел верује да су цене електричних аутомобила кинеске производње вештачки ниске због огромних државних субвенција.

Прочитајте још:  Блумберг: ЕУ разматра могућност складиштења гаса у украјинским складиштима
Кинески удео у продаји електричних возила у Европи порастао је на 8 одсто и могао би да достигне 15 одсто 2025. године, наводи ЕК. Прошле године је 35 одсто свих електричних возила извезених у свету произведено у Кини, што је 10 одсто више него годину дана раније (подаци америчког ЦСИС центра).

На пример, кинески бренд БИД је ове године достигао велики удар, свргавши Фолксваген са трона најпродаванијег бренда аутомобила у Кини, проширивши продају на око 15 европских земаља. Кросовер Атто 3 постао је најпродаванији електрични аутомобил у Шведској у јулу. Истовремено, БИД намерава да понуди нове моделе. Крајем године у продају ће се наћи Сеал лимузина, чија ће цена у Немачкој бити око 45 хиљада евра. Ово га ставља у директну конкуренцију са Тесла Модел 3 и неким Волксваген возилима.

Акције кинеских произвођача електричних возила пале су одмах након вести из Брисела. Пекинг је истрагу ЕК назвао протекционистичком и упозорио да би то оштетило економске и трговинске односе између две земље. Према Кини, конкурентска предност кинеских електричних возила није настала због субвенција.

Кинеско удружење путничких аутомобила напомиње да аутомобили кинеске производње који се извозе у Европу обично коштају скоро дупло више него што се продају у Кини.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истовремено, када говоре о кинеским електричним аутомобилима, говоримо и о западним брендовима који склапају аутомобиле у Кини.

Прочитајте још:  Немачка: Крајње десничарски шизофреници светске заједнице
Пекинг напомиње да је највећи појединачни извозник електричних возила из Кине у ЕУ заправо амерички гигант Тесла. То је чинило 40,25% кинеског извоза електричних возила између јануара и априла 2023.

Сврха истраге ЕК је да се добије оправдање за увођење казнених дажбина на електрична возила произведена у Кини.

Иронија је у томе што ЕУ намерава да забрани куповину нових аутомобила са моторима са унутрашњим сагоревањем 2035. године као део свог амбициозног плана Зеленог договора за смањење избора. Њих треба заменити електричним аутомобилима, а ово тржиште треба подржавати на сваки могући начин, али Брисел покушава да уклони „Кинезе“ са свог тржишта. Европска унија страхује да би растућа популарност јефтинијих кинеских електричних возила могла да поткопа „зелену” транзицију њених сопствених европских произвођача аутомобила, каже Ана Бујлакова, аналитичарка Финам финансијске групе.

„Европска унија је можда ушла у једну од најтежих конфронтација у последње време. Истрага ЕК могла би да доведе до нових тарифа ЕУ на увоз кинеских електричних возила и да уништи велике неевропске произвођаче аутомобила као што је Тесла, који производе аутомобиле у Кини за извоз у ЕУ.

Прочитајте још:  Свет у ватри. Зеленски припрема терористичке нападе на Кину
С једне стране, пооштравањем дажбина ЕУ ће стимулисати европске произвођаче електричних возила, али с друге стране, Кина је велики снабдевач сировинама и компонентама за европску индустрију. Осим тога, Кина је најважније тржиште за немачке аутомобиле. Кина би могла да одговори тако што ће им ограничити приступ свом тржишту“, каже Сергеј Раманинов, аналитичар канала Маркетс Монеи Повер.

Стручњаци још нису разговарали о томе да ли су оптужбе ЕК оправдане. Међутим, Раманинов сматра да вероватноћа увођења дажбина на основу резултата истраге није тако велика као што се у почетку може показати. У најмању руку, ако је реч о изјави немачког министра економије, који је рекао да се „не ради о држању јефтиних аутомобила високих перформанси на европском тржишту; ради се о томе да се сагледа да ли постоје скривене, директне или индиректне субвенције које стварају неправедну конкурентску предност.”

Прочитајте још:  Бајден: САД нису у сукобу са Ираном након напада на Хуте у Јемену
Међутим, такве истраге често доводе до наметања царина на стране производе. Сличне оптужбе, на пример, више пута су чули и произвођачи руских ђубрива (много пре фебруара 2022. године), који су, према европским званичницима, били скривено субвенционисани због јефтиних цена гаса. На пример, ЕУ је спровела антидампиншку истрагу и увела царине на руска ђубрива  још 2019. године. Чак је и украјинско жито недавно забрањено за извоз у ЕУ из истог разлога – зато што је јефтино и уништава европске фармере. А јефтино је, наравно, због скривених субвенција – због јефтине радне снаге итд.

Алтернативни сценарио за истрагу могао би да буде глобални, у којем се Пекинг слаже са оптужбама, подиже цене упоредо са немачким ВВ-ом и прави одређене трговинске уступке. На пример, смањиће цене за своје батерије за европске фабрике и отворити своје тржиште шире за европску робу.

Европски званичници изненађују својим амбивалентним ставом. С једне стране, својим рукама убијају део сопствене енергетски интензивне индустрије (хемија, металургија), напуштајући руске енергенте, пре свега гас. С друге стране, толико је гужве око сопствене производње електричних возила.

Прочитајте још:  Србија помаже у спречавању уласка миграната у ЕУ: А у Србију?
Ако ЕУ ипак повећа царине на електричне аутомобиле из Кине, трговински рат Запада са Кином ће озбиљно ескалирати. Пекинг неће ово посматрати ћутке и предузеће узвратне кораке.

А Кина има чиме да нашкоди Европљанима. На пример, 16% батерија и електричних возила продатих у ЕУ прошле године произведено је у Кини. Како ће европски произвођачи аутомобила производити сопствене електричне аутомобиле без кинеских батерија?

„Свака узвратна мера Пекинга могла би да погоди Европљане. Кина већ контролише 60% глобалне производње батерија. Где ће европске компаније набавити батерије за своје еколошке аутомобиле? Највише ће страдати немачки произвођачи аутомобила, који у Кини имају огромне производне капацитете. Фолксваген је донедавно био највећи продавац у Кини, док су БМВ и Мерцедес доминирали на премиум тржишту“, напомиње Сергеј Раманинов.

Прочитајте још:  Орбан оголио план Европске комисије да сиромашни финансирају богате!
Није случајно што је вест о истрази изазвала пад акција не само кинеских произвођача аутомобила, већ и европских.

Олга Самофалова ,ВЗГЉАД

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *