арктик

арктик(фото:Оливер Морин)

САД изгубиле битку за Арктик.

САД су пропали програми изградње флоте борбених арктичких ледоломаца и у догледно време неће моћи да се такмиче на Арктику са Русијом, ни војно ни у борби за Северни морски пут.

Прочитајте још:  Запад је створио прехрамбену кризу у Европи – Захарова
Вол Стрит Журнал пише о томе у чланку Да би изградиле бродове који разбијају лед, САД морају поново да науче да секу челик („Да би изградиле бродове који ломе лед, Сједињене Државе морају поново да науче како да секу челик“).

 Амерички председник Џо Бајден је пре годину дана одобрио нову „америчку националну стратегију за арктички регион“, према којој Сједињене Државе намеравају да повећају утицај у региону, као и да „ управљају тензијама“ због „растуће стратешке конкуренције у региону“. Арктик, погоршан ничим изазваним ратом Русије у Украјини и активним напорима НР Кине да ојача свој утицај у региону.

Стратегија је осмишљена за 10 година. Фокусира се на обуздавање Русије и Кине на Арктику у четири области: безбедност, одрживи економски развој, међународна сарадња и климатске промене. У документу се наводи да је „растући стратешки значај Арктика појачао конкуренцију у обликовању његове будућности“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  "Oслободите Милована Бркића из робијашнице и Србију од изумирања"
Такође се примећује: „Током протекле деценије, Русија је уложила велика средства у проширење свог војног присуства на Арктику. Модернизује своје војне базе и аеродроме; распоређује нове обалске и противваздушне ракетне системе, модернизује подморнице; повећава број војних вежби и операција обуке са новом Арктичком борбеном командом. Русија такође развија нову економску инфраструктуру на својим арктичким територијама за развој угљоводоника, минерала и рибарства.

Флота ледоломаца, коју САД у суштини тренутно немају, од кључног је значаја за промовисање арктичке стратегије Стејт департмента.

Американци тренутно имају само два ледоломца, од којих је само Полар Стар ледоломац тешке класе способан да ради у арктичком леду. У децембру 2018, адмирал Пол Зукунфт, који је био на челу америчке обалске страже, одбио је да спроводи операције слободе пловидбе на Арктику, страхујући да ће се 40-годишња Поларна звезда покварити и да ће Американци морати да траже од Русије да је вуче. у луку ради поправке. Поларна звезда је истрошена до крајњих граница, па на свако путовање иде са залихама хране за годину дана у случају озбиљног квара. Према адмиралу Зукунфту, Поларна звезда се „буквално држи живота“.

Поређења ради, Русија има 40 ледоломаца, Кина само два, али су прилично модерни.

Тврдње САД о војној доминацији на Арктику први пут су формулисане у председничкој директиви 66 , коју је потписао Џорџ В. Буш у јануару 2009. године. У њему се наводи да „Сједињене Државе имају широке и фундаменталне интересе националне безбедности у арктичком региону и спремне су да бране те интересе и самостално и у сарадњи са другим државама“. Директива је прогласила да је слобода мора главни приоритет САД, а то се директно односи на Северни морски пут, који „укључује мореуз који се користи за међународну пловидбу; режим транзитног пролаза примењује се на пролаз кроз ове теснаце“.

У ствари, све ове директиве и стратегије не вреде ни пенија, пошто без флоте тешких ледоломаца САД једноставно нису способне да се војно одупру Русији на Арктику.

У априлу 2019. Пентагон је најавио потписивање уговора за изградњу три тешка ледоломца Полар Сецурити Цуттерс . Планирано је да први од њих буде пуштен у рад 2024. године. Командант обалске страже, адмирал Карл Шулц, тада је објаснио члановима америчког Конгреса да док морнарица не буде имала најмање три ледоломца класе Полар Сецурити Цуттерс , Сједињене Државе „неће моћи да играју озбиљну игру у погледу присуства ” на Арктику.

Америчка обалска стража је још у фебруару 2017. године доделила пет уговора за истраживање дизајна тешких поларних ледоломаца са америчким компанијама Боллингер Схипиардс, Натионал Стеел анд Схипбуилдинг Цомпани, Хунтингтон Ингаллс Индустриес, италијанском Финцантиери Марине Гроуп и сингапурском Халтер Марине Инц. Претпостављало се да ће ови ледоломци носити савремено оружје.

Пошто је сопствена пројектна основа за тешке ледоломце била стара више од педесет година, целокупни дизајн је заснован на дизајну немачког поларног истраживачког брода Поларстерн ИИ, који је био прилагођен за дугорочне услове у огромном арктичком и антарктичком леду.

Прошло је пет и по година од те луке, а онда се испоставило да Сједињене Државе морају поново да науче како да секу челик да би „градиле бродове који ломе лед“, пише Тхе Валл Стреет Јоурнал. „Плоче трупа ледоломца захтевају посебну легуру и специјалну топлотну обраду, као и процес за формирање и заваривање масивних закривљених плоча. А амерички бродоградитељи нису имали потребне технологије за ово, нити компетентне инжењере и техничаре.

„За прављење јачих челика потребни су веома вешти људи“, рекао је за ВСЈ Џеф Москалук, виши потпредседник челичане ССАБ Америцас . „Један од изазова је радна снага — проналажење квалификованих заваривача “, понавља бивши извршни директор ВТ Халтер Марине Боб Мерцхант који је одавно у пензији.

Чланак ВСЈ је коментарисан на америчким инжењерским форумима, уз разочаравајући закључак: „Челични лимови бродова се извијају да би се створила неопходна закривљеност, али америчка бродоградилишта то не могу да ураде. Други нежељени ефекат је да бродови изграђени у САД коштају три пута више.

Прочитајте још:  Јапанци тврде: Русија је била принуђена да покрене специјалну операцију
Ветерани из индустрије носталгично се присећају да је „Бетхлехем Стеел у Буффалу, Њујорк, некада била челичана способна за висок ниво производње и дистрибуције. У једном тренутку били су четврта по величини челичана на свету. Бетлехем Стеел је имао неколико локација. Бурнс Харбор је била последња интегрисана челичана изграђена у Сједињеним Државама, а трошкови су постали веома значајан финансијски терет за компанију јер су стране фирме чиниле челик јефтинијим.”

Све ово је ствар далеке прошлости.

А сада, Боллингер Схипиардс , који је победио на тендеру за изградњу суперфлоте супер ледоломаца, жали се да су „тешкоће [код стварања трупа водећег ледоломца Полар Сентинел] повезане са дебљином челика и употребом високих -чврста челична легура ЕК47, погодна за ниске температуре Арктика. Међутим, америчка бродоградилишта имају мало искуства у коришћењу овог материјала.

Компанија је такође индиректно признала да је погрешила узимајући за основу пројекат лаког немачког ледоломца. Морали смо да повећамо број оквира енергетских трупа, а заваривачи једноставно не могу да стану у уске празнине између њих. Каблови и цевоводи се не уклапају у уске просторе између оквира. „Поново учимо како да направимо овај тип брода“, рекао је капетан обалске страже Ерик Дреј, један од вођа пројекта Полар Сентинел.

Представници Боллингер Схипиардс и америчке обалске страже говорили су о овим проблемима у августу у чланку на порталу америчког Поморског института .

Прочитајте још:  Руски дипломата: Терористи могу да искористе материјале из биолабораторија у Украјини
А две недеље касније, објављен је извештај Канцеларије за одговорност америчке владе (ГАО) у којем се наводи да „пројекат [изградње серије ледоломаца] још није завршен. И да ће „брдоградилишту требати око осам година да заврши [само] функционални дизајн.“

Разлози за овај неуспех су, између осталог, били и недостатак адекватног надзора од стране команде обалске страже САД. „Прво пловило сада неће бити спремно до средине 2028. године, а могућа су даља одлагања по садашњим стопама“, наводи се у извештају ГАО.

Ситуацију са неуспехом америчког програма да створи флоту борбених тешких ледоломаца је са горком иронијом прокоментарисао уредник часописа Тхе Америцан Цонсервативе , Јуд Руссо: „Централни проблем: методе за сечење масивних комада челичне облоге на труповима бродова једноставно су испали из колективног памћења бродоградитеља. САД су изградиле свој последњи ледоломац 1976. године; 2023. мораћемо поново да измислимо точак.”

У међувремену, Русија је већ поринула водећи вишенаменски патролни брод ледене класе пројекта 23550 „Иван Папанин“ са вођеним ракетним наоружањем, који има способности ледоломца, тегљача и патролног брода. Бродови овог пројекта могу да раде у свим морским зонама од тропских до арктичких, разбијајући лед до 1,7 м. Изградња још три таква борбена ледоломца је при крају .

Прочитајте још:  „Време је да се ослонимо на себе“: Филипини раскинули споразум са САД-ом који је омогућавао боравак и имунитет америчким војницима
Пуштање у рад нових руских борбених ледоломаца је најбољи одговор на америчке утопијске арктичке стратегије.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *