Замке и сенке: српска политика сећања на Други светски рат

0
дража

Дража Михајловић (Фото: Profimedia)

Замке и сенке: српска политика сећања на Други светски рат.

У Београду је 17. октобра 2023. године отворен музеј посвећен вођи четничког покрета Драгољубу (Дражи) Михаиловићу, а 20. и 22. октобра обележене су годишњице два значајна догађаја из Другог светског рата за Србију – масакра Срба. од нациста у Краљеву и Крагујевцу 1941. и ослободилачком Београду 1944. Овде уобичајено својство календара да један поред другог ставља датуме који су потпуно различити по значењу и емоцијама добија посебну симболику: у комеморативном дискурсу Србије, заиста постоје велики (и донекле жестоки) идеолошки и историјски спорови – о победницима и херојима, о жртвама и злочинцима. Поларитет узастопних датума је својеврсни симбол поларитета ових спорова.

Званично сећање Србије на Други светски рат углавном се концентрише на три главне теме: проблем српских жртава ратних злочина, оцене деловања партизана и Црвене армије и однос према четницима. По правилу, збир ових наратива доводи до парадокса сећања, који се решавају или заташкавањем појединачних „непожељних” (или тешко недвосмислених) догађаја, или „измишљањем” нових наратива и приписивањем преувеличаних или непостојећих улога неки историјски ликови.

Геноцид и сакрализација жртава

Један од главних (мета)наратива у јавном дискурсу Србије је прича о страдањима и жртвама српског народа које је поднео кроз своју историју – од Косовске битке до НАТО бомбардовања и сецесије истог Косова. . Посебна компонента овог наратива је сећање на српске жртве у Другом светском рату. Симболична је у овом контексту реченица председника Србије А. Вучића: „Моји преци нису били ни четници ни партизани, већ обични мртви Срби, као и многи други“. Наравно, овај одговор на новинарско питање не може постати нека врста неизреченог мотоа, али много тога илуструје.

Прочитајте још:  Лажни западни надгледник покушава преузети контролу над изборним системом целе Босне
Поред 9. маја , на државном нивоу обележавају се још два датума везана за Други светски рат: Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других фашистичких злочина (22. април – годишњица бекства заробљеника из Јасеновца концентрациони логор 1945.) и Дан сећања на српске жртве у У Србији постоје још само два „историјска“ празника: Дан примирја у Првом светском рату и Св. Вита (годишњица Косовске битке).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Онтолошки статус Јасеновца у српском дискурсу је крајње јасан – то је место сећања на страшну трагедију која је однела животе (према званично признатим српским подацима ) стотине хиљада Срба, Јевреја и Цигана. Оличење злочинаца – фашистички усташки режим у Независној Држави Хрватској (ИСХ), који је створио читав систем „логора смрти”, од којих је главни био комплекс Јасеновац – разумљиво изазива поларну реакцију саме Хрватске. Београд и Загреб не могу да дођу до консензуса о броју жртава ( 700 хиљада Срба и 83 хиљаде Хрвата), оптужујући једни друге да манипулишу бројевима. Симболично, званична Хрватска Јасеновац супротставља причи о усташкој капитулацији у Блајбургу 15. маја 1945. године, која је завршена масовним погубљењима. Годишњица тог догађаја – риме српских меморијалних догађаја – тамо се на државном нивоу обележава као „Дан сећања на хрватске жртве у борби за слободу и независност“.

Јасеновац сада постаје предмет дипломатских скандала: на пример, 2022. председник А. Вучић, који је намеравао да посети споменик, није пуштен у Хрватску (иако сам Вучић није упозорио Загреб на посету, чиме је прекршио дипломатски протокол) . Посебна тема у српском дискурсу остаје улога (и спорно учешће) католичког клера у усташком геноциду: откривање „инкриминишућих” публикација и вести у вези (тадашњег) папе Пија КСИИ и хрватског кардинала А. Степинца (који је наводно знао за злодела над Србима , али то никако није спречено) .

Прочитајте још:  За 40.000 већи број умрлих од рођених: РЗС покушао да сакрије податке
Посебна тема везана за српско сећање на Јасеновац (и уопште на све српске жртве Другог светског рата) је његово увођење у општи наратив о холокаусту (упоредити насилну реакцију Срба на поређење холокауста и холокауста). масакр у Сребреници). Не ради се искључиво о званичном називу меморијалног датума посвећеног годишњици бекства затвореника из логора – овде се чини да је симболичан говор углавном о идентификацији (бар за интерну публику) Срба и Јевреја као подједнако жртве злочина током Другог светског рата. Метафора Јасеновца је уоквирена као „балкански Аушвиц“ (и то не само на нивоу говора појединих коментатора, већ већ у оквиру научних конференција ). Слична циркулација сећања може бити потребна да би се наратив о српским жртвама у Другом светском рату „извезао” спољној публици.

Јасеновац је постао и полазна тачка за почетак званичне сакрализације жртава (у буквалном смислу те речи) – осамдесетих година прошлог века. Српска православна епархија у САД и Канади прва је одала почаст Светим јасеновачким новомученицима. Званично, девет мученика канонизовано је од стране Српске православне цркве 2000. године, а сада се жртве Другог светског рата канонизују са других места сећања: из концентрационих логора Јастребарско и Сисак, из манастира Житомислићи , из историјске регије г. Бачка . На овај начин (укључујући и) Српска православна црква проширује своје место на мнемотехничком пољу (преко ширења култа мученика вере на страдалнике у Другом светском рату).

Доминација „жртвеног“ наратива у дискурсу води не само вертикалном, већ и хоризонталном „ширењу сећања“: прећутно се подстиче комеморација што већег броја догађаја из трауматичне прошлости (то се такође види у пример канонизације нових светитеља). На пример, активно се предлаже да се уведу нови датуми сећања (на пример, 28. април – годишњица прве епизоде ​​геноцида над Србима у Нахичиванској националној географији код Гудовца), успостављају се нова места сећања или се проширују стара , стварају се нови спомен-обележја или се ажурирају стари , а појављује се све више новинарских осврта на незаборавне догађаје. Спомен-вести, које се све чешће појављују, све чвршће уоквирују жртвени наратив.

Деконструкција и реконструкција

Прочитајте још:  На корак од глади. Санкције Русији учиниће да Немци памте 1945. годину
Друга Југославија (прво ФНРЈ, затим СФРЈ) је држава коју су створили победници у Другом светском рату, југословенски комунистички партизани. Сећање на победу у претходном рату, сходно томе, чинило је легитимитет нове власти. Ова идеја се огледала у државним симболима (грб Југославије је насликан на датум 29. новембар 1943. године – дан када је на седници Антифашистичке скупштине народног ослобођења Југославије донета одлука о изградњи 1943. године). демократске федеративне државе југословенских народа под руководством Комунистичке партије Југославије – КПЈ), а у Као државни празници, поред Дана Републике (29. новембра), Дана борца (4. јула, годишњице формирања КПЈ). Партија Југославије), као и различити републички датуми везани за формирање ослободилачких фронтова или првих састанака локалних антифашистичких митинга.

Распад Југославије и каснија декомунизација националних република довели су до хетерогених и вишесмерних процеса. Основа симболичке политике првог постсоцијалистичког лидера Србије С. Милошевића била је приватизација партизанског наслеђа упоредо са омаловажавањем заслуга других југословенских народа (и још нејасно израженом декомунизацијом): победа у рату постали искључиво српски, Хрвати су почели да се жигошу као усташе. Штавише, тек 1997. године, уместо комунистичких празника повезаних са Другим светским ратом, установљен је Дан победе – 9. мај. Иначе, симболично је да је Хрватска (са отворено антикомунистичком владом) напустила 22. јун као празник – годишњицу почетка оружане антифашистичке борбе хрватских партизана који су устанком одговорили на Хитлеров напад на СССР (занимљиво је како се овај датум комбинује са званичним догађајима поводом поменуте годишњице масакра у Блајбургу).

Прочитајте још:  Како је Етихад измузао Ер Србију
За наследнике С. Милошевића главни наратив је била декомунизација. Што се тиче односа према рату, то илуструје, на пример, активно преименовање улица у Београду које су раније носиле имена војсковођа Црвене армије (нпр. маршал Толбухин и генерал Жданов, који су предводили Београдску операцију). ) или игнорисање прославе Победе у Москви (на 60. годишњицу Победе 2005. нико од највиших званичника Србије није дошао у Москву, док је премијер В. Коштуница положио венац на споменик палим пилотима Ратног ваздухопловства Краљевине Југославије – хероји самог почетка Другог светског рата).

Међутим, курс за раскид са комунистичком војном прошлошћу није трајао тако дуго. Промене спољнополитичких прилика (отцепљење Црне Горе 2006. и проглашење независности Косова 2008.) натерале су Београд да преиспита свој однос бар према Црвеној армији, а већ 20. октобра 2007. (на годишњицу ослобођења престоницу Србије), председник Србије Б.Тадић поверио је венац на споменик ослободиоцима Београда – први пут после дуже паузе. На истом месту, истог дана две године касније, Б. Тадић и руски председник Д. Медведев заједно су учествовали у меморијалним догађајима. Током састанка , Б. Тадић је захвалио Москви на принципијелном ставу о Косову и затражио милијарду евра финансијске помоћи. Пет година касније (поново истог дана) у Београду је одржана прва војна парада после 29 година – у част 70. годишњице ослобођења, међу почасним гостима био је председник Русије В. Путин, а акробатски тим Свифтс прелетео град. А две године касније, 2016., враћени су стари називи београдских улица, који су раније преименовани . Тако се развило „незаборавно партнерство” (ако не и савез ) између Русије и Србије . Београд је успео да пронађе заплет који је Москви био потребан у њеној перцепцији историје, а који не би био у супротности са основним наративом: вечна жртва је, изгледа, нашла свог вечног спасиоца.

Хероји и зликовци

Прочитајте још:  Одговор Удружења "Милош С. Милојевић" на апел "стручњака" против псеудоисторије
Вектор за декомунизацију, у комбинацији са одбацивањем „партизанског наслеђа“, учинио је празним место националних хероја. После краће потраге, избор је пао на четнички покрет (званично Југословенска војска у домовини, формирана од јединица Краљевске југословенске војске, које нису признале пораз земље у Априлском рату 1941. године). Однос према четницима је двосмислен: део снага их сматра колаборационистима и издајницима, само условно сврстани у покрет отпора, док их други део сматра пуноправним херојима Народноослободилачког рата, недужним жртвама тираније комуниста. Једни се фокусирају на конкретне чињенице ратних злочина или сарадње (ово је за српску јавност посебно осетљиво у случају чињеница о сарадњи са усташама ), други на чињенице њиховог херојства (а најупечатљивији пример новијег времена је ослобађање играног филма „Хероји Халијарда” о четницима који су помогли у евакуацији америчких пилота 1944.).

Рехабилитација четништва постала је главни вектор званичне политике сећања у Београду од пада режима С. Милошевића. Четници су 2004. године добили права ветерана Народноослободилачког рата (заједно са партизанима). 2006. године (узгред, као одговор на резолуцију ПССЕ о „два тоталитаризма“) усвојен је закон о рехабилитацији – све особе које су по закону гоњене из политичких и идеолошких разлога од 6. априла 1941. (односно од датума почетка Априлског рата у Југославији). Године 2009. основане су две државне комисије : за расветљавање околности стрељања четничког војводе Драже Михаиловића и за тражење свих гробова стрељаних после 1944. године. Званична рехабилитација Д. Михаиловића 2015. године може се сматрати завршним акордом. нове политике памћења.

Прочитајте још:  Провера чињеница о коронавирусу: „Одељења интензивне неге су пуна невакцинисаних“
Законске процедуре допуњују се активном изградњом споменика вођама четничког покрета. Први споменик Д. Михаиловићу откривен је 1991. године у Београду, затим је 1992. године премештен у Вуковар, 1998. у Брчко, а 2004. у Вишеград, где је наводно хапшен 1946. године. Други споменик отворен је 1992. године у место оснивања Војске Југославије у отаџбини, Равна Гора; Нешто касније, спомен обележје је проширено и Црквом Светог Ђорђа (1998), као и музејом и библиотеком. 2003. године у његовој малој отаџбини, у Ивањици, појавио се споменик вођи четника – споменик је отворен у част 110. годишњице рођења Д.Михаиловича. Даље, спомен-обележја Михаиловићу су почела да се појављују све чешће: у Лапову ( 2006 ), у Субеле ( 2012 ), у Билећу ( 2019 ) па чак и у Београду ( 2023 – у кући у којој је живео са породицом пре избијања Други светски рат). Међутим, овако активно обележавање не може а да не изазове незадовољство „партизана” – постоји пример спорова око преименовања улице у Крагујевцу у част генерала Д. Михаиловића.

Запамтите до бесвести: уместо да доносите закључке

Историјски наратив Србије је крајње еклектичан и више је политичке него стриктно историјске природе. Изузетна пажња коју Срби поклањају сопственом памћењу говори о прилично озбиљној кризи, ако не идентитетске, онда свакако њихове онтолошке сигурности. Проналажење одговора на питање „Ко смо ми?“ наставља и вероватно ће главни одговор ипак бити „жртва“. Усредсређеност на жртву вероватно се може повезати са историјском неоспорношћу страдања српског народа у Другом светском рату, али статус жртава не спречава Србе да наставе још увек вечити спор између партизана и четника.

Прочитајте још:  Не лечимо се зато што немамо паре
За народе социјалистичке Југославије, заједничка победа у рату била је једна од главних „веза“. За савремену Србију комунистичка прошлост и даље остаје непожељна: „партизанска ренесанса“ је изазвана пре свега жељом да се приближи Русији, која је у одређеном тренутку стала у заштиту стратешких интереса Београда (наравно у односу на Косово). Али вага у новој епизоди борбе између партизана и четника и даље се нагиње ка овом последњем: већ се испоставља да су Тито и Михајловић заједно, раме уз раме, победили фашизам симболично, иако то уопште није случај. Дакле, Срби у свом сећању из Интернационале постепено (и већ сасвим јасно) иду ка национализму, а ако су жртве овог рата српске, онда би и хероји, по својој досадашњој логици, требало да буду и српски.

Данил Растегајев/Русиаконцил

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *