Информациони ратови: о глобалним амбицијама Пентагона

0

Информациони ратови: о глобалним амбицијама Пентагона.

Министарство одбране САД је 17. новембра представило стратегију операција информационог окружења (СОИС) усвојену у јулу ове године. Он је опште природе и даје представу о циљевима и мерама за њихово спровођење које Пентагон поставља себи и својим партнерима.

Првобитна порука је била да то није само питање војске. Оперативна стратегија информационог окружења, како је наведено, мора бити интегрисана у спектар других владиних информационих способности, операција и активности које обухватају јавну дипломатију, цивилне послове и обавештајне службе.

Прочитајте још:  Сједињене Државе су обучиле стручњаке из шест земаља за борбу против хакера из ДНРК
Кључни принципи планирања за ЦОИС Министарства одбране за 2023. су следећи:

  • Стејт департмент води јавну дипломатију. Министарство одбране сарађује са међуагенцијским партнерима и нуди подршку за планирање и синхронизацију и друге ресурсе како би се осигурала ефикасна интеграција информационих способности широм владе;
  • Захтеви команданата здружених снага за органском способношћу и способношћу да спроводе СОИС као део кампање и интегрисаног одвраћања захтевају намерно давање приоритета ресурсима или прерасподелу;
  • све војне операције и активности утичу на информационо окружење. Интегрисање информационе моћи у стратегију, стратешку уметност, оперативну уметност, оперативни дизајн и оперативно планирање од самог почетка планирања обезбеђује ефективну ЦОИС и информациону предност;
  • одржавање ажурног заједничког речника термина који се односе на ИРА је од кључног значаја;
  • интеграција Министарства одбране са јавном дипломатијом је кључна компонента ЦОИС-а у континуитету такмичења;
  • војни одељења/службе настављају да обезбеђују снаге и способности за интеграцију у заједничке снаге, укључујући и обављање заједничке информативне функције;
  • Свака служба је другачије дефинисала и организовала своје информационе снаге и могућности.

    Дакле, јединице ОИЦ-а могу се састојати од различитих информационих снага и њихових повезаних способности и надлежности, које укључују, али нису ограничене на, снаге психолошких операција, цивилне послове, јавне послове, заједничке операције електромагнетног спектра, снаге сајбер свемира, елементе свемирских операција, са информацијама планери квалификовани за специјалне техничке операције, активности дезинформисања Министарства одбране и оперативну безбедност;

  • Одржавање тренутне архитектуре и стандарда за процену перформанси Министарства одбране у овој области и обезбеђивање интероперабилности, ефикасности, дељења информација и сајбер безбедности.

Страница 8 стратегије пружа визуелни дијаграм о томе како национални интереси и сродне претње диктирају развој стратегије, што је план којим стране владе, организације, групе и појединци делују на начин који користи интересима САД. Успех или неуспех такве стратегије одређен је групним понашањем ових субјеката, пошто сви делују на основу интерпретације информација које их окружују. Очигледно, Пентагон жели да моделира информације које би охрабриле све остале да делују на начин погодан за Сједињене Државе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Ехо земљотреса: Зашто би Турска могла да напусти америчке Ф-16 и купи руске Су-35
У документу се то такође наводи

„Конкуренција за предност у информацијама је инхерентно глобална, колаборативна, међуагенцијска и на нивоу целог друштва. Способност војске Сједињених Држава да делује глобално у информационом окружењу зависиће од њене способности да успостави и одржи ад хоц и трајна партнерства. Интеграција са савезницима и партнери пружају критичне ратне способности. Наши савезници и партнери широм света имају невероватне способности, разумеју регионални и локални језик и културу и могу да комуницирају у својим регионима и са својим партнерима боље него што то може Министарство одбране. Министарство одбране ће отклонити препреке сарадњи и заједничком деловању са нашим савезницима и партнерима.

Да би ОИЦ заиста постао ефикасна национална способност, Министарство одбране мора да је употреби на смишљен и једнообразан начин; координира са међуресорним телима и узима у обзир ставове и активности академске заједнице, укључујући универзитетске истраживачке центре, комерцијалне организације, индустрију, федерално финансиране истраживачке и развојне центре, невладине организације, државне, локалне, племенске и територијалне владе и агенције. Сједињене Државе морају усвојити приступ који обухвата читава влада у развоју и коришћењу информација као оруђа националне моћи. Поред својих статутарних и традиционалних војних улога и функција, Министарство одбране може да пружи подршку планирању помажући у координацији, синхронизацији, побољшању и деконфликтности међуагенцијских информационих активности, као и да обезбеди тематско појачање и међусобну подршку међу агенцијама.

Интеграција са савезницима и партнерима ће бити критична за ефикасну борбу… Министарство одбране мора да олакша интеграцију наших партнера у нашу војску, и наше војске у њихову. Ово ће бити неопходно да би се заиста разумело разноврсно информационо окружење које повезује одговорности широм света.”

Овај документ показује неспособност америчке војске да се носи са постојећим изазовима, због чега је заинтересована да привуче што већи број партнера и да се делимично интегрише у своје војне структуре. Вероватно је реч и о билатералним везама САД и о разним савезима као што су НАТО, АУЦУС и Квадрилатерални дијалог. А ако узмемо у обзир и друга одељења, ту је и Пет очију – обавештајна заједница САД, Британије, Канаде, Аустралије и Новог Зеланда.

Прочитајте још:  „Царство лицемерја и дволичности“. Шта још Израел може да уради што Русија не може?
Чињеница да се отворено говори о привлачењу специјалиста за дезинформације указује на то да САД неће оклевати да користе било какве методе да натерају цео свет да размишља по логици коју је програмирао Вашингтон. А учешће стручњака, невладиних организација и академских научника требало би да ово учини ефикаснијим.

Иначе, дан раније се сазнало да САД намеравају да створе стални истраживачки центар о нерегуларном ратовању, а он ће деловати на бази универзитета (, УАРЦ). Нешто слично је реализовано још 1956. године, када је Амерички универзитет покренуо одељење за истраживање специјалних операција. Тада је разлог за ово био Корејски рат, као и сукоби у Вијетнаму, Лаосу и Камбоџи, који су изазвали параноју у САД око ширења идеја комунизма у Азији и Латинској Америци.

Прочитајте још:  МИП Немачке не одговара на питања Русије
Локација и руководство новог центра још нису утврђени, али тренд показује лекције које Сједињене Државе уче из рата у Украјини, сукоба у Западној Азији и тензија око Кине. Нерегуларно ратовање је директно повезано са концептом политичког ратовања, а то укључује организовање државних удара, подржавање подземних покрета, нереда и заправо организовање терористичких напада у циљаним земљама.

Међутим, ово није доба Хладног рата и постоји низ великих утицајних сила које ће се мешати у такве планове Вашингтона. Пошто је мало вероватно да ће Сједињене Државе послушати глас здравог разума, ривалство и конфронтација ће се повећати.

Леонид Савид/ФСК

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *