НАЈЕЗДА глодара на српско жито

0

НАЈЕЗДА глодара на српско жито.

Прочитајте још:  Србија помаже Либану са 100.000 евра
Глодари у Србији масовно нападају пшеницу јер је су ове јесени имали идеалне временске услове, жале се пољопривредници.

“У годинама претераног множења, пољски глодари могу направити значајне штете и на усевима” – каже Слободан Гошић из шабачке Пољопривредне саветодавне и стручне службе.

“Сува и топла јесен погодује бржем развоју глодара. Пољски мишеви су направили огромне штете на усевима као што су пшеница, јечам, уљана репица, као и на луцериштима” – додаје Гошић за Време.

Ова врста глодара се лако и брзо размножава. Оштећују корен, сакупљају семе посејаних усева, односећи их у легла. Осим пољских мишева, неретко се појављују и пољске волухарице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Пољски мишеви се сузбијају одмах по уочавању присуства. Сузбијање пољске и поџемне волухарице на озимим усевима или луцеришту изводи се у јесен или на пролеће” – каже Гошић.

Прочитајте још:  ШТИТ СРБИЈЕ ПОСТАО ЈАЧИ: Вучић најавио нову набавку за Војску Србије
Пољопривредницима се препоручује да хемијски требе штеточине чим примете једну активну рупу по ару земље – кад је у питању миш. Кад је волухарица, онда кад примете пет рупа по ару.

Проблеми са складиштењем због ниске цене откупа

Прочитајте још:  Лавров: ситуацију на Косову треба решавати узимајући у обзир интересе Београда
Према подацима Удружења “Жита Србије”, ове јесени је засејано 625.000 хектара жита, стотину хиљада хектара мање у односу на прошлу годину.

Јер, складишта у Србији тренутно држе око 4,5 милиона тона пшенице овогодишњег рода и изузетно великих залиха из прошле године. Србија годишње за домаће потребе троши око 1,7 милиона тона жита и има га и за извоз.

Уз велике залихе, Србија се суочава и са озбиљним логистичким проблемима када је реч о извозу.

Прочитајте још:  Има се може се: Србија ће донирати Монголији 150 хиљада евра
Са готово 700.000 хектара ове године пожњевено је 3,43 милиона тона пшенице. То што је род био рекордан, остало је у сенци приче о цени, којом произвођачи нису били задовољни ни током жетве, а ни данас.

Пшеница се извози у 23 земље света. У структури европског извоза Србија учествује са 1,1 одсто и налази се на 12. месту.

Директно.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *