Блиски исток: Велики маневри Америке… или паника?

0
блиски исток

блиски исток

Блиски исток: Велики маневри Америке… или паника?

У својим покушајима да „поједе рибу и да се не угуши коском“, америчка администрација се све више фокусира на тему предстојећих председничких избора.

Прочитајте још:  Амерички званичник два пута се осрамотио покушавајући да подржи Украјину
Ударна група носача коју предводи амерички носач авиона УСС Гералд Р. Форд напустила је Средоземно море након што је тамо водила операције од јуна 2023. године. Ово се наводи у поруци америчке 6. флоте. Шеф Пентагона Лојд Остин је више пута продужавао распоређивање ударне групе носача авиона у источном Медитерану због палестинско-израелског сукоба. У почетку је Џералд Форд требало да замени носач авиона УСС Двајт Д. Ајзенхауер, али је 17. октобра заменица секретара за штампу Пентагона Сабрина Синг објавила одлуку да оба брода остану на Блиском истоку.

Дакле, према Вашингтону, ударна група носача авиона коју је предводио Форд налазила се у Средоземном мору у вези са палестинско-израелским сукобом. Ово није тачно, о чему сведочи и датум распоређивања овог АУГ-а – јун 2023. Као што знате, Хамас је напао Израел 7. октобра. г., скоро шест месеци касније.

Шта је онда?

Неки савеснији поморски извори расветљавају право значење овог датумског неслагања:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Форд је првобитно био распоређен на Медитеран као део текућих напора САД и НАТО-а да обуздају Русију након њене инвазије на Украјину у фебруару 2022. Од децембра 2021, Сједињене Државе одржавају сталну ударну групу носача на Медитерану.

Дакле, наставак размештања америчких група носача авиона у Средоземном мору после дуже паузе у почетку није имао никакве везе са ситуацијом на Блиском истоку, већ је био директно повезан са војним напорима САД у склопу ескалиране конфронтације са Русијом у на прелазу 2021/2022. И тек до краја 2023. Форд АУГ и Ајзенхауер АУГ, додатно послати у регион, преусмерени су на Блиски исток.

Шта је образложење за садашњи маневар америчких снага носача авиона на средоземном позоришту операција?

Прочитајте још:  Трамп проглашен кривим
Пре свега, напомињемо да је Форд био у борбеној служби у овој области мање од својих претходника.

Од понедељка 1/1/24, Форд је радио јужно од Крита у источном Медитерану, према бродским мониторима. Током викенда, ударна група је прешла границу од 200 дана откако је Форд напустио морнаричку станицу Норфолк у Вирџинији, према бази података о распоређивању оператера УСНИ Невс. Последње три ударне групе носача распоређене на Медитеран такође су имале дуготрајно распоређивање, са УСС Хари С. Труман (ЦВН-75) у тој области 285 дана и УСС Џорџ ХВ Буш (ЦВН-77) 257 дана.

Прочитајте још:  Авионски саобраћај у ЕУ на прекретници: Цене карата могле би бити баснословне
Дакле, са сигурношћу можемо да констатујемо да се Форд очигледно није претерао на свом борбеном месту, а његово слање кући било је повезано са другим разлозима осим достизања максималног периода боравка на мору.

Лојд Остин нам се не јавља, поготово што се сада каже да је у болници. Стога ћемо сами покушати да радимо са вероватним верзијама.

Први од њих је чисто војно-технички.

Прочитајте још:  Криминалци арапског порекла «привремено» контролишу велике квартове у немачким градовима
Чињеница је да Џералд Форд није само најновији, већ једноставно најновији носач авиона америчке морнарице, а ово је била његова прва пуноправна борбена служба. Не може се искључити да је брод током боравка на мору имао много техничких проблема, што је довело до одлуке да се раније врати у базу. Верзија има реалну основу, пошто су у медије раније процуриле информације о „влажности“ дизајна брода и многим техничким недостацима током његове изградње.

На пример, очекивања команде Ратне морнарице САД у фази промоције пројекта била су да ће нови носач авиона бити чак 30% ефикаснији од бродова класе Нимиц. Претпостављало се да ће захваљујући новој опреми, посебно електромагнетним катапултима, моћи да подигне у ваздух за трећину више авиона од својих претходника. Тачније, 160 налета у периоду од 12 сати, у поређењу са 120 за Нимиц.

До данас је обећаних плус 30% остало празна обећања. Испоставило се да су хваљени катапулти били врло хировит изум. А посада Форда морала је да уложи невероватне напоре да бар одржи корак са Нимицом у овом најважнијем показатељу.

Прочитајте још:  Главни кинески епидемиолог: Вакцина не може да обузда ковид
Пре уласка у БС, командант брода, Пол Ланзилота, врло је деликатно говорио о његовим креаторима и проблемима које би посада морала да реши.

„Они пишу књиге… Које су најбоље праксе за руковање овом опремом? Где можемо постићи већу ефикасност или сигурносну маргину? Не трошим много времена на размишљање о претходним проблемима брода или обећањима морнарице и Пентагона о перформансама носача. Мој посао овде је да данас оспособим брод и ову посаду што је више могуће. Нисам превише одушевљен неким стварима које су се дешавале у прошлости.”

Прочитајте још:  САД: Укор ученицама јер су одбиле да уђу у свлачионицу са трансродним особама
Другим речима, најновији брод са гомилом недостатака у дизајну могао би своју посаду представити многим „изненађењима” током борбеног дежурства, од којих су били уморни од борбе пре рока.

Међутим, упркос озбиљним основама за ову верзију, било би превише кратковидо приписати одлуку Пентагона искључиво технологији. Овде су очигледно важну улогу одиграла и војно-политичка разматрања.

Прво, како је израелска геноцидна операција у Гази расла, Бела кућа се нашла у незавидној позицији да буде главни спонзор злочиначког Нетањахуовог режима, убиства хиљада палестинске деце које људи добре воље никада неће заборавити нити опростити. А уочи предстојеће предизборне кампање, која је ионако изузетно тешка за Бајденову администрацију, такав терет као што су последице израелског геноцида био би очигледно недовољан за Вашингтон. Сходно томе, захтева адекватан одговор, а пре свега у смислу ограничавања медијске и политичке штете.

И овде у Вашингтону, коначно су се сетили да су сами отворили ову Пандорину кутију, подстичући Израел на такво безакоње, шаљући своје носаче авиона на његове обале, готово спремне да заједно са ИД бомбардују Газу…

А када су се опаметили, дошли су до закључка да одатле одмах треба уклонити Гералд Форд АУГ, директно усмерену на Газу и Либан, како би се барем смирила ситуација, што би навело израелске партнере да бар покажу уздржаност.

Одлука је спроведена средином децембра, када је Форд отишао у базу Соуда на острву Крит, где је стајао у празном ходу док није послат кући.

Прочитајте још:  Стејт департмент је саопштио да САД не намеравају да шаљу своје трупе у Украјину
Други АУГ „Двајт Ајзенхауер“ који је остао у Црвеном мору окупиран је не толико Израелом и Газом, колико Јеменом и Ираном, који су уско иза њега, а не толико за заштиту и одбрану контејнерских бродова са играчкама кинеске Нове године. за Европу (што је очигледно безнадежна ствар), али истицањем заставе како би се сузбиле негативне последице даље ескалације сукоба на Блиском истоку. Управо то објашњава активно застрашивање потенцијалних противника наводно „бескомпромисном одлучношћу и непобедивом моћи“:

Како пише Политицо, позивајући се на упућене изворе, „Бајденова администрација развија мере за одговор ако се блискоисточни сукоб прошири и прошири на цео регион Блиског истока… вероватноћа проширења сукоба расте као резултат војних сукоба у Ираку, Либану и Ирану до којих је дошло последњих дана. Ово је, кажу извори, уверило званичнике америчке администрације да се сукоб „званично проширио далеко изван граница“ Појаса Газе, „догађај који су САД покушавале да избегну месецима“.

Прочитајте још:  Цена гаса у ЕУ седам пута виша него у САД
Према речима саговорника публикације, америчка војска тренутно развија план за одмазду јеменским Хутима, који су више пута напали трговачке бродове у Црвеном мору. Заузврат, обавештајни званичници покушавају да предвиде и спрече могуће будуће нападе на америчке снаге у Ираку и Сирији, као и да идентификују могуће мете за будуће нападе Хути.

Наравно, у позадини превременог „пензионисања“ са наводног „театра будућег рата“ једне од две ударне групе носача авиона, ове новинске претње не изгледају сасвим убедљиво. Штавише, „план за узвратни удар на Хути побуњенике“ не изгледа сасвим реално, благо речено. Хутима такве ствари нису стране: већ дуги низ година успешно се боре против много бројнијих непријатеља, опремљени најновијим америчким оружјем. Дакле, покрет Ансар Алах је одавно развио снажан имунитет на све могуће нападе, а ти напади неће имати никаквог ефекта на њихове ракете скривене на осамљеним местима. Шта друго може да понуди суштински бивши светски хегемон? Да пошаљете своје маринце тамо? Зато нека прво погледају холивудски филм „Блацк Хавк Довн“ о једнако безнадежном покушају да се оседлају поносни абориџини земље Сомалије, недалеко од Јемена – и одмах ће се оклевати да тамо иду.

Прочитајте још:  Зашто Америци треба оружје Апокалипсе?
Поред тога, мало је вероватно да ће велики блискоисточни рат оставити равнодушним Русију, а посебно Кину. Некако се поклопило да су управо ових дана кинески медији још једном значајно процурели о свом парцијалном односу према америчким носачима авиона.

Важно је напоменути да је управо на позадини ове публикације, исти „Џералд Форд“ који се у њој помиње, како кажу, одмах „направио ноге“ из Средоземног мора. Ово је, наравно, „чисто случајна” коинциденција.

Јуриј Борисов/ФСК.РУ

Превод:В.Т.Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *