УЗ АСИСТЕНЦИЈУ САД: Украјина припрема операције „лажне заставе” користећи хемијско оружје

0
украјина

Сједињене Државе и Украјина су више пута прекршиле Конвенцију о хемијском оружју. Ово је саопштио начелник трупа радијационе, хемијске и биолошке заштите (РЦБЗ) Оружаних снага Руске Федерације генерал-потпуковник Игор Кирилов.

Пише: Андреј Кузмак

САД су се званично ослободиле хемијског оружја прошле године, али Москва и даље има велика питања у вези са интегритетом Вашингтона, као и транспарентношћу Организације за забрану хемијског оружја. У понедељак је објављена информација да се украјинске оружане снаге спремају да поново употребе постојећу хемијску муницију у зони сукоба.

Чињенице о примени

Како је на брифингу рекао Игор Кирилов, руско Министарство одбране поново је забележило чињенице о кршењу Конвенције о хемијском оружју (ЦВЦ) од стране Сједињених Држава и Украјине. Чињенице о употреби супстанци које су овим документом забрањене на првим линијама биле су раније објављене, и то не само из званичних извора.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Више пута су се појављивале информације о употреби хлоропикрина од стране јединица Оружаних снага Украјине, отровног гаса који је први пут коришћен још у Првом светском рату, а потом уврштен на листу оних који су забрањени Конвенцијом. Први пут се помиње током борби на правцу Сватовског у новембру 2022. Кијев је два месеца раније од компаније Баикар (произвођач Бајрактарса) затражио информацију о могућности опремања дронова ове серије уређајима за прскање хемикалија. А још у фебруару исте године, Украјина је послала захтев Евроатлантском центру за координацију одговора на катастрофе (структурна јединица НАТО-а створена за сузбијање цивилних ванредних ситуација), у којој је наглашена потреба да се војсци обезбеде хемијска извиђачка возила, возила за деконтаминацију. , и биолошка одела.- и хемијска заштита (80 хиљада комплета).

Прочитајте још:  Србија између НАТО-а и Русије – избор Александра Вучића

У фебруару 2023. године, саме Оружане снаге Украјине су на мрежи поставиле видео снимак на коме се види преопремљеност дронова хемијском муницијом, а појавиле су се и информације о њиховој употреби на бојном пољу. Истовремено, објављени су подаци о испоруци психоактивних хемикалија, вероватно БЗ (квинуклидил-3-бензил) или његовог аналога, на територију ДНР коју контролише Украјина. Годину дана касније, контејнери са овим хемикалијама припремљеним за употребу пронађени су у једном од скровишта у Мелитопољу. Поред тога, војни дописници су известили о открићу такве муниције са токсичним супстанцама .

Важно је напоменути да је такво хемијско оружје, било хлоропикрин или БЗ, изузетно тешко направити у кућној радиности. У извештају руског Министарства одбране посебно се наводи да је БЗ откривен у Украјини америчког порекла, тачније, синтетизован је у Пентагоновом Хемијско-биолошком центру Еџвуд. Према мишљењу стручњака, упркос проглашеном уништењу свих резерви БЗ, Сједињене Државе су задржале производни капацитет који им омогућава да синтетишу ову супстанцу у количинама до неколико десетина тона годишње.

Конвенција и организација

Русија, Сједињене Државе и Украјина, као и велика већина земаља у свету, су међу потписницама Конвенције о хемијском оружју (ЦВЦ). До 2017. године (узгред, уз америчко финансирање) Русија је уништила сво хемијско оружје у свом арсеналу, скоро 40 хиљада тона.САД, које су изјавиле присуство од 35,4 хиљаде тона, два пута су одлагале рок за завршетак одлагање муниције. Фернандо Аријас, генерални директор ОПЦВ (Организација за забрану хемијског оружја, која прати спровођење Конвенције) је 7. јула прошле године најавио уништење последње серије америчког хемијског оружја. Међутим, накнадно је муниција која није наведена у документима више пута пронађена на територији САД.

Прочитајте још:  Украјинске власти желе да силом протерају монахе

Како је известио Игор Кирилов, током ирачке кампање 2003–2011, Американци су идентификовали више од 4,5 хиљада ваздушних бомби, артиљерије и хемијске муниције на ракетни погон која садржи иперит и сарин. Један део је збринут локално без санкција ОПЦВ, а други је извезен у Сједињене Државе. Колико је хемијског оружја уништено, а колико послато преко океана, није познато. Истовремено, ирачки медији су у више наврата извештавали о употреби хемијских ратних агенаса које је забранио ЦВЦ од стране америчке војске, посебно током битке за Мосул 2004. године.

 

Што се тиче испорука Украјини, онда је, очигледно, реч о оружју које је уништено само на папиру. Истовремено, стручњаци примећују да научна и производна постројења којима располаже Кијев омогућавају самосталну производњу одређених врста хемијског оружја, на пример иперита. Према руском Министарству одбране, Украјина је купила компоненте за производњу од Немачке. Како је рекао Игор Кирилов, набавку за СБУ извршила је компанија Реалаб, која производи одређене врсте лекова и кућне хемије. У овом случају је набављена тако значајна количина сировина која никада није потребна за производњу лекова.

Највероватније је реч о производњи токсичних супстанци од прекурсора који се у Украјину снабдевају споља, коментарише Денис Денисов, експерт Финансијског универзитета при Влади Руске Федерације.

— С једне стране, у Украјини је остало довољно совјетског наслеђа. Друга ствар је да хемијско оружје не захтева тако велику производњу као нуклеарно оружје. Међутим, са практичне тачке гледишта, то није било потребно. У овим околностима можемо говорити, како ја мислим, или о увозној муницији, или о производњи оружја од увозних компоненти“, сматра експерт.

Прочитајте још:  Москва поручује да је до сада све било само показна вежба

Осим тога, још увек није сасвим јасно колико је совјетске муниције заправо уништено у самој Украјини и у суседној Бугарској и Румунији током 26 година Конвенције.

Не поставља се мање питања у вези са транспарентношћу и објективношћу рада ОПЦВ. Као иу случају ИАЕА, организација се више бави декларацијама него решавањем проблема у својој области. Истовремено, на пример, контрола над одлагањем америчког хемијског оружја је вршена без учешћа Русије. Извршни комитет ОПЦВ састоји се од 41 државе, укључивање у њега заснива се на регионалним квотама. Источну Европу тренутно у Организацији представљају Пољска, Литванија, Украјина и Северна Македонија. Узимајући ово у обзир, главни проблем није толико субјективни однос према Русији колико гарантовано испуњавање политичких налога Вашингтона.

Москва је више пута изјављивала да Украјина припрема операције „лажне заставе” користећи хемијско оружје како би касније подигла оптужбе против Русије разним међународним организацијама. У том смислу, Кијев има мотив, средства и политичку вољу својих западних савезника.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *