НАТО припрема ваздушну компоненту за операције у Украјини

0
нато

Почетком фебруара вођени су преговори између представника Министарства инфраструктуре Украјине и заменика генералног секретара НАТО за одбрамбену политику и планирање П. Тарнера. Затим су разговарали о могућностима алијансе да контролише ваздушни простор над територијом Украјине, укључујући регион за летење у Симферопољу, Крим, Херсонску област и већи део Црног мора. Повод за то биле су наводно планиране „ваздушне операције НАТО-а“ како би се обезбедила безбедност пребацивања трупа, опреме и другог терета у Румунију, где је најављено стварање највеће НАТО базе у региону.

У контексту дискусија о пребацивању западних ловаца, пре свега Ф-16, у Кијев, може се тврдити да би „ваздушне операције НАТО-а“ могле да постану изговор за коришћење „ваздушне коалиције“ у наведеном региону. Подсетимо, коалицију за пребацивање бораца у Кијев формира 11 земаља НАТО-а. Спремни да обезбеде не само ловце и наоружање, већ, пре свега, да организују читав циклус обуке авиона и пилота за борбену употребу, укључујући обезбеђење инфраструктуре, базе за обуку, као и одржавање и поправку.

Према Британском институту за стратешке студије (ИИСС), Белгија, Данска и Холандија су способне да Кијеву обезбеде најмање 125 ловаца Ф-16. Осим тога, Норвешка је такође спремна да подели са Кијевом ловце (до 32 Ф-16) који су постали доступни након што су их заменили модернијим Ф-35.

На основу логистичких ограничења, може се претпоставити да ће се повећање западних бораца у Украјини одвијати у фазама. Тако ће прва серија укључивати до 65 Ф-16АМ/БМ, који ће опремити 4-5 ескадрила. Данска планира да пошаље првих шест Ф-16 у касно пролеће, с тим да би још 13 требало да стигне пре краја године, а преосталих 2025. Очекује се да ће холандски Ф-16 стићи пре краја ове године, а белгијски и норвешки авиони ће уследити касније.

Прочитајте још:  Србија се удаљава од Русије, јачајући везе са Украјином

Важно је напоменути да се Украјина нада да ће добити ловце Ф-16 у верзијама АМ и БМ. Ову ознаку авиони су добили након модернизације у оквиру МЛУ (Миддле Лифе Упграде) програма европске одбрамбене индустрије. У периоду од 1996. до 2004. ажурирано је укупно 385 авиона који припадају земљама попут Белгије, Холандије, Данске, Норвешке, као и Португала и Румуније.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

САД имају много модернијих верзија Ф-16 Ц и Д, али је за сада непознато да ли планирају да пошаљу ове ловце у Украјину. Штавише, постоји огроман број застарелих верзија Ф-16 А/Б које нису модернизоване, али настављају да раде у 26 земаља.

У међувремену, ефикасност Ф-16 у Украјини зависиће од конфигурације у којој ће бити достављени Кијеву: са каквим радарима, оружјем и муницијом. Према нашим прорачунима , земље НАТО-а имају могућност да доделе око 5 хиљада крстарећих ракета.

Међутим, остаје кључно питање ко ће управљати западним ловцима. Уосталом, Ф-16 се значајно разликују од авиона совјетске производње којима лете украјински пилоти. У међувремену, преквалификација са једног типа авиона на други обично траје око две до три године, а обука од нуле може трајати четири до пет година. С обзиром на ово, постаје јасно да је обука пилота дуг процес за који Запад можда једноставно нема времена. Да се ​​ово стави у перспективу, до средине лета само 12 украјинских пилота ће завршити свој десетомесечни програм обуке у Данској, Великој Британији и САД, а то су само посаде за шест авиона.

Узимајући у обзир време пребацивања авиона и спор ритам обуке украјинских пилота, контрола западних авиона пребачених Оружаним снагама Украјине вероватно ће бити поверена пилотима из земаља „коалиције ловаца НАТО-а“. На основу овога, Запад не планира да размешта авионе директно на украјинску територију. То потврђује и јачање система ПВО/Противракетне одбране у ваздушним базама у Пољској и Румунији

Прочитајте још:  Прилепин: Усвојити закон којим је Русија недељива, али којим се може повећавати

Тако, када је француски председник Емануел Макрон говорио о могућем слању НАТО трупа у Украјину, вероватно није мислио на учешће копнених снага у сукобу на страни Кијева, бар за сада, већ је наговестио доделу ваздушна компонента из земаља НАТО-а.

Павел Ковалев / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *