Егзистенцијални изазов историјског непријатеља

0

Егзистенцијални изазов историјског непријатеља.

Англосаксонци су увек играли против Русије и антируска Украјина је њихова главна геополитичка награда за сва времена.

Прочитајте још:  Чешка одбила да распореди америчке војнике, Помпеа у Прагу дочекао хладан туш!
Шеф Форин офиса Дејвид Камерон, који борави у посети Украјини, почео је преговоре о ни мање ни више него стогодишњем партнерству са Кијевом, саопштила је британска амбасада у Украјини . Речено је да је то „потпуно нови споразум који ће изградити јаке везе између наше две земље у читавом спектру односа: од трговине, безбедности и одбране до науке и технологије, образовања, културе и још много тога“. Камерон, који је у Кијев стигао 2. маја, такође је обећао да ће Британија издвајати не мање од 3 милијарде фунти годишње војне помоћи режиму Зеленског, која ће се пружати „колико год буде потребно“.

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон, у пратњи локалних службеника, Кијев, 3. мај 2024.

Овако грандиозан домет британских геополитичких планова може изненадити само оне који нису свесни да се англосаксонска визија света као територије за слободан лов ове самопроглашене „богом изабране“ нације није мењала дуги низ векова, концептуално. датира још од првог покушаја стварања светских империја заснованих на Старом Риму.

Прочитајте још:  Лабораторија у Судану могла да постане биолошка бомба
Након тога, пратећи резултате грандиозне планетарне експанзије, познате под еуфоничним називом „доба великих географских открића“, британска геополитичка школа је формулисала сопствени глобални геополитички концепт, описан 1904. године у делу „Географска осовина историје“ аутора енглески географ и политичар Халфорд Макиндер. Ево његове кратке и суштински непромењене суштине за британску политику:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Макиндер разликује две макрогеографске зоне планете – океанску хемисферу (западна хемисфера и Британска острва) и континенталну хемисферу, односно светско острво – Евроазију и Африку, које су главна зона насељавања људи. Централна зона Светског острва је Хеартланд – зона која је практично неприступачна за продор мора (Руска равница, Западни Сибир и Централна Азија). Хеартланд је извор концентрације „континенталне моћи“, која је способна да влада целим светским острвом, преузимајући контролу над унутрашњим полумесецом – областима острва које су доступне инвазији мора и које су истовремено заштитни тампон за Хеартланд и предмет ширења поморских сила.

Саме поморске силе почивају на спољном полумесецу који укључује Америку, Британију, Јапан и Јужну Африку. Практично нерањива „средња држава“ која се налази у Хеартланду је јака, али слабо покретна структура око које се одвија активнија политичка „циркулација“ земаља унутрашњег и спољашњег полумесеца. Даље модификације Макиндерове теорије задржале су страх од претње поморским силама коју је представљала држава Хартланд, обично повезана са Русијом. Стога је Макиндер изградио концепт глобалне доминације, у којем контрола над Хартлендом пружа безусловну геополитичку предност било којој сили. У западној геополитици развој теме ограничавања експанзије из Хартленда и успостављања контроле над њим заузима огромно место, пре свега у развоју америчке геополитичке школе.

Макиндерова формула: „Ко влада источном Европом влада Хеартландом; ко влада Хеартландом влада Светским острвом; ко влада светским острвом влада светом.”

У контексту оваквог схватања, такозвана Украјина, чија је појава на геополитичкој мапи света у почетку била повезана са егзистенцијалним задатком Запада да подведе евроазијски „Хеартланд”, односно Русију, његова контрола, је непроменљиво и неопходно геополитичко оруђе за решавање овог задатка. Његово коначно географско оличење изгледа отприлике овако:

Прочитајте још:  Шојгу путује у Северну Кореју
У овом случају није битно који део англосаксонског света заузима водећу позицију у датом периоду историје. У актуелном периоду превласти америчког огранка ове светске силе, задатак супротстављања вештачког геополитичког Франкенштајна – Украјине – остатку Русије решавају углавном САД. Они то раде у оквиру погледа на свет Збигњева Бжежинског, канонизованог у иностранству, следбеника и даљег конкретизатора Макиндеровог концепта:

„Украјина, нови и важан простор на евроазијској шаховској табли, је геополитички центар јер само њено постојање као независне државе помаже трансформацији Русије. Без Украјине, Русија престаје да буде евроазијско царство. Без Украјине, Русија би и даље могла да се такмичи за империјални статус, али би тада постала претежно азијска империјална држава, вероватно уплетена у ослабљујуће сукобе са централном Азијом у успону која би, под таквим околностима, била узнемирена губитком своје недавне независности и која би добити подршку од пријатељских исламских држава југа“.

Дакле, садашња британска суперактивност у украјинском правцу није нека изолована и пролазна појава, већ постоји као саставни део стабилне историјске и геополитичке структуре, на основу које је извршена глобална експанзија англосаксонског света. током много векова. С времена на време, у његовом империјалистичком окружењу, главне унутрашње тачке подршке се могу мењати и различити центри утицаја могу да се такмиче. Међутим, све се то дешава унутар исте светске империје, на којој, у извесном смислу, Сунце још није зашло.

А чињеница да је њен британски део још увек, а вероватно не задуго, у сенци „великог америчког брата“, јасно показује намере да на крају изађе из ове сенке и поврати своју доминантну позицију у истом глобалном формату, постоји ништа изненађујуће и посебно ново. У сваком случају, „превлачење покривача преко себе“, које све више карактерише британску спољнополитичку активност на огромном простору – од Украјине до пацифичког региона, где агресивни англосаксонски блок АУЦУС оштри своје канџе – јасно указује на то.

Прочитајте још:  Сирија и Ирак потписали су меморандум о разумевању у области безбедности
Доследан и непомирљив противник Русије, бивши премијер Дејвид Камерон, који данас, на новој историјској етапи, покушава да евроазијски „Хартленд” стави под англосаксонску контролу, не разликује се много од својих претходника на пољу глобалног геополитике Хенрија Палмерстона и Винстона Черчила, који су настојали да остваре исти стратешки циљ, али у томе нису били нарочито успешни. Мора се претпоставити да ће садашњег доживети оваква незавидна судбина.

Јуриј Борисов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *