Реконструисана слика „Крунисање цара Душанa”

0

(фото:Википедија)

Народни музеј у Београду саопштио је данас да ће поводом обележавања Дана државности Србије након обимних радова на конзервацији и рестаурацији представити монументално дело сликара Паје Јовановић „Крунисање цара Душана”.

„Обележавајући Дан државности представљањем монументалног ремек дела које живописаном пленеристичком техником језгровито представља војну и политичку снагу изнова ћемо се подсетити трајних уметничких вредности и прегалаштва музејских стручњака”, наводе из Народног музеја.

Јовановићева (1859-1957) слика позната и као „Проглашење Душановог законика” биће представљена медијима 11. фебруара Народном музеју када ће чланови рестаураторског тима објаснити појединости о конзервацији и рестаурацији најмонументалније слике која се чува у тој установи.

Композиција величине преко 20 квадратних метара која приказује чин крунисања цара Душана у Скопљу 1346. године насликана је као поруџбина Краљевине Србије за потребе учешћа на Светској изложби у Паризу 1900. године.

„Слика је добила златну медаљу и много ласкавих признања, а до које мере је ово ремек-дело било цењено и тражено, говори и податак да је све до позних година живота Јовановић тему крунисања цара Душана сликао у више наврата”, каже се у саопштењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Из Народног музеја је наведено да су на дуготрајност рестаураторског процеса „утицале пре свега димензије слике али и свеобухватне анализе технике и сликарског поступка, које су му претходиле”.

„У сарадњи са Технолошко-металуршким и Хемијским факултетима у Београду, стручњаци Народног музеја испитали механичка својства платна и начин његове припреме за сликање како би прецизно био прорачунат иновативан начин затезања слике, први пут примењен у Србији”, каже се у саопштењу, преноси Танјуг.

Прочитајте још:  Нешто шкрипи: Нема слике са састанка Додика и Путина

Како је истакнуто, аналитички приступ конзерватора открио је и сасвим оригиналан поступак препарирања платна, који је допунио знање о Јовановићу као сликарском технологу који је вешто манипулисао материјалима како би постигао ликовне вредности према својој уметничкој замисли и жељи наручиоца краља Милана Обреновића.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *