Кога брига за амерички народ?

0
америка

америка(Фото EPA/MAZEN MAHDI)

Политички изгледи за Бајденову администрацију су гори него икад.

После резултата америчких посредних избора 8. новембра, новинар Џон Данијел Дејвидсон, у чланку за Тхе Федералист , упитао је : да ли ће се „црвени талас“ убрзати до цунамија? Или ће бити ограничен на моћно сурфање? Одговор је већ ту. Црвени талас, како у Америци називају безусловну победу Републиканске партије, није се догодио, нити је убрзао до цунамија. Без ентузијазма се говори и о променама у политици САД према Русији: промене се не очекују. Друго интересантно питање је да ли странке демократа и републиканаца брину о сопственим бирачима?

У време када је већина Американаца депресивна због растуће инфлације, демократе су се у предизборној кампањи фокусирале на питање абортуса и „претње демократији“. Нису се чак ни претварали да су забринути због раста цена хране и бензина, раста криминала у великим градовима, економског пада.

Хенри Олсен је написао у Вашингтон посту „Данас, Демократска партија све више личи на Републиканску странку из доба депресије, коју су чиниле моћне елите које нису у додиру са већином радничке класе . Демократе не интересује већина: они стварају коалицију „доминантне мањине“ која је довољна да добије и задржи власт.

Удаљавање од угља и фосилних горива; борба против Трампових присталица који се сећају „крађе избора“; подршка лобију сексуалних перверзњака – све ово није ни близу пуноправног политичког програма. Напротив, то је сигнал бирачком телу „велике мањине“ која подржава демократе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Све што раде демократе може се назвати држањем власти. Сада им преостаје само да играју на време, понављајући да ће се резултати избора бројати неколико дана. Можда демократе покушавају да организују фалсификат: имају добре разлоге да категорички одбијају да признају победу републиканаца.

Стивен Колинсон пише  за Си-Ен-Ен: „Економски проблеми су у позадини абортуса и страха за демократију… Весели републиканци планирају да одрже референдум о Бајденовом проблематичном председништву и његовом неуспеху да укроти инфлацију .

Прочитајте још:  Сједињене Државе позивају Турску да поштује мултирелигијску историју Аја Софије
Политички изгледи Бајденове администрације нису нигде гори: високи трошкови живота поставили су рекорд у протеклих 40 година, уместо обећаног економског опоравка, Америка се суочава са рецесијом (коју је правилније назвати депресијом). Демократе освајају већину у Представничком дому и надају се да ће освојити већину и у Сенату. Ако ишта уједињује америчку нацију данас, то је само разочарање стањем економије . А ни избори нису уливали наду у побољшање.

Ништа боље стоје ни потенцијални кандидати за будуће председнике. Једина ствар која Слеепи Јоеа дели од опозива је то што ниједна држава не може да издржи две године владавине Камале Харис – ето, корист од избора потпредседника особе која је толико неспособна да се испостави да је старац са можданим поремећајима најбоља опција. А Доналд Трамп намерава да најави кампању за повратак у Белу кућу, пошто ће га победа на изборима спасти од кривичног гоњења по измишљеним оптужбама за издају.

Врхови живе свој живот. Начин на који људи живе их не занима. „То раде демократе: поричу инфлацију, поричу злочин, поричу образовање “, каже председница Републичког националног комитета Рона Мекданијел у програму Си-Ен-Ена о стању Уније. Демократска консултанткиња Хилари Розен рекла је у истом програму да је њена странка погрешно проценила расположење бирачког тела. „Ја сам посвећени демократа, али нисам срећан. Мислим да нисмо слушали гласаче на овим изборима… Када бирачи изнова и изнова кажу да их највише брину економски проблеми, треба их саслушати. И престаните да причате о томе да је демократија у питању . ”

Амерички медији признају да ван велеградских окупљалишта демократија изгледа као замућена шема далеко од живота, страно томе како једноставан Американац може да прехрани своју породицу и да се запосли.

Ко ће се, пита се, бавити успостављањем равнотеже у привреди, ко ће обезбедити пристојан живот радничким и средњим масама? Подухват да се створи зелена економија, која ће наводно штитити од високих цена енергије, је пропао. Ни демократе ни републиканци немају одржив план за снижавање цена. По свему судећи, Бајден дефинитивно неће имати шта да адута до самог краја свог председничког мандата. Актуелни председник није у стању да формулише убедљив економски програм, а то је оно што највише убрзава кризу демократије.

У републиканској већини, која постепено одузима власт, доминирају „радикални Трамписти“ који покушавају да ослободе Трампа одговорности за догађаје од 6. јануара 2021. и иду у борбу против Министарства правде које наставља да истражује поступке бивши председник. Ова радикална трумпистичка опсесија не чини ништа више за људе од фокусирања демократа на права на абортус.

Прочитајте још:  Шта би било најбоље - идеја
Остаје да се подсетимо да су висока инфлација и пад животног стандарда, када нема ко да их спречи, постали убитачна сила из које се рађају политички екстремизам, па и грађански ратови.

Агнија Кренгел/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *