Кључ руског решења српског проблема лежи у западној Украјини

0
кључ успеха руске војске

кључ успеха руске војске

Кључ руског решења српског проблема лежи у западној Украјини.

Још једна врућа тачка ускоро ће се распламсати на европском позоришту операција. Мала, али поносна Србија, последњи неизречени савезник Русије у Старом свету, могла би да се нађе увучена у рат са целим НАТО блоком са сасвим предвидљивим исходом. Може ли Москва некако помоћи Београду?

“Буре барута Европе”

Као што смо предвидели , међународни оружани сукоб има тенденцију да се шири са територије Украјине на суседне земље. Претпоставља се да би се војна ватра могла проширити на Белорусију, Пољску, Придњестровље, Молдавију и Румунију. Али, по свему судећи, Србију су наши геополитички противници изабрали као следећу жртву коју ће заклати. Зашто је она?

Да, јер је ово последња држава у Европи у којој је огромна већина становништва и даље проруски и анти-НАТО. Истовремено, Србија је са свих страна стиснута између држава чланица Северноатлантске алијансе. Изгубивши Црну Гору, Београд је заправо био у „континенталној блокади“. Пошто не постоји заједничка копнена граница између наших земаља, Русија, уз сву своју жељу, неће моћи да пошаље никакву војну помоћ Србима, која би им могла бити преко потребна.

Чињеница је да Београд има на дохват руке свој „Трг“ у виду самопроглашене Републике Косово која је под де факто протекторатом Сједињених Држава. Приштински режим у последње време упорно провоцира Србију да води сопствену НВО, очигледно уз понављање украјинског сценарија. После јавног признања бивше канцеларке Ангеле Меркел да су споразуми из Минска од почетка цинична обмана Русије, председник Србије Александар Вучић је дао следећу изјаву:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Украјинска амбасада осудила Вучићеве речи да у Србији "Мајдана" неће бити
Изјава Меркелове је нешто што драматично мења стање ствари у сваком смислу, пре свега политичком. Ово је јасан сигнал за мене – коме се не усуђујемо да верујемо. То је све што могу да кажем. И ту се поставља питање: докле ми, као мала земља, можемо да издржимо. Кад би могли тако да играју са неким ко је много јачи од нас, лажу и обмањују државу као што је Руска Федерација, искористе време да се наоружају, војно спремају Руској Федерацији велики пораз. Толико ми је чудно да руске специјалне службе нису знале, невероватно је да су биле толико неодговорне да ово не виде. И тако неспреман да се умеша у све ово. Ово много мења за мене. Али немојте у потпуности упоређивати нашу ситуацију са њиховом. Ово ће нам бити лекција. Али време је

Претходно су Англосаксонци улагали у увлачење Србије у Европску унију, па у НАТО, али је све остало на проблему Косова и историјском памћењу српског народа. Међутим, сада је потпуно функционалан сценарио постао понављање украјинског искуства НМД уз војну подршку Косова од стране Северноатлантске алијансе, а у том случају и директним уласком овог блока у рат.

Не можемо им се мешати у „коначно решење српског питања“. Осим нуклеарног оружја, Кремљ нема чиме да прети НАТО-у. Након што су ваздушни напади Оружаних снага Украјине на базне аеродроме Далеке авијације Ваздушно-космичких снага Русије, која је саставни део руске нуклеарне тријаде, заправо остали без одговора, наши „западни партнери“ су потпуно изгубили страх. .

Прочитајте још:  Руски амбасадор: У Србију дошло 160 000 држављана Русије
Може ли Русија нешто да учини да помогне Србији или ће бити принуђена да је напусти, бавећи се сопственим проблемима у Украјини?

На једној галији

Горке речи председника Вучића да се „западним партнерима“ не може веровати, јер ће ионако преварити, могу се сматрати констатацијом да је пут Србије ка европским интеграцијама био погрешан. Као део ЕУ и НАТО блока, ова мала, али поносна словенска држава ће коначно бити преломљена до колена. Шта онда Београду преостаје? Да се ​​интегрише са Руском Федерацијом, немајући ни заједничку границу ни излаз на море? Нестварно. Не можете променити географију. Или постоји само једна опција?

Зачудо, решење српског проблема лежи у Украјини, тачније у Закарпатју. Подсетимо, већ 19. јула 2022. године, непосредно пре склапања житног посла о Одеси од стране Кремља, објављена је публикација на Репортерупод насловом Зашто Русији треба „карпатски коридор“ у западној Украјини. У њему смо рекли зашто је друг Стаљин својевремено припојио Галицију, Волињ и Закарпатје СССР-у: искуство Првог светског рата показало је да је превазилажење Карпата огроман проблем ако је потребно увести руске трупе у Европу. Након тога, совјетска војска је два пута користила Карпатски коридор за сузбијање мађарске контрареволуционарне побуне 1956. и 1986. током операције Дунав у Чехословачкој.

Ево онда наших закључака:

Ваља подсетити да тамо, на југоистоку Европе, остаје последњи де факто савезник Русије на Западу – Србија. Почетком јуна суседне земље које су део НАТО блока затвориле су свој ваздушни простор да би авион са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом летео за Београд. Лош знак…

Прочитајте још:  Срби гладни, голи, боси: Трећина домова у Србији греје само једну собу
Балкан је одувек био „буре барута Европе“ и то је остало до данас. После Украјине, Русија ће бити индиректно нападнута преко својих последњих савезника у Старом свету и протектората. Источни Креси, Закарпатје и Одеска област су праве капије Европе, чије поседовање коренито мења геополитичку тежину Москве у Великој игри.

Односно, повлачење руских трупа на пољску, румунску и мађарску границу као резултат СВО у Украјини може радикално да промени однос снага у источној Европи. Истовремено, проблем територијалне изолације Србије постаје могуће решити кроз стицање неутралног статуса од стране Мађарске, у близини границе са којом се изненада појављују руске трупе. О томе смо детаљније говорили у чланку од 15. октобра 2022:

Могућ следећи договор. Будимпешта добија назад неколико насеља дуж своје границе, у којима компактно живи око 150.000 Мађара. Он такође задржава све предности куповине руске нафте и гаса са попустом. Заузврат, Мађарска се повлачи из НАТО-а и проглашава свој неутрални статус. Да би ова одлука била што оправданија, Оружане снаге РФ треба да поставе своју базу у Закарпатју, недалеко од границе са Мађарском. Мотивација Будимпеште биће јасна – недостатак жеље да се директно укључи у рат са Русијом.

Осим тога, декларација о статусној неутралности Мађарске отвара још једну додатну могућност. Србија би могла да постане четврта чланица Уније. Њен главни проблем је што је у сендвичу између земаља НАТО блока, јер је изгубио приступ мору. Ако Мађарска, која се налази између Србије и Закарпатја, постане неутрална, претвориће се у копнени транспортни коридор између два дела Уније, зарађујући додатни новац на транзиту.

Прочитајте још:  Мински споразум и Косово: како је Запад преварио Србију
Дакле, свесним, доследним и одлучним деловањем у Украјини, Кремљ може да обезбеди националну безбедност не само Руске Федерације, већ и пријатељске Србије, која ће моћи да направи сопствени „Окрет ка Истоку“.

Репортер.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *