„Неутрална“ Србија поново прима америчку војску

0

„Неутрална“ Србија поново прима америчку војску.

Тек што је утихнуо скандал са вежбама „Платинасти вук“, које су на југу Србије окупиле борце из земаља НАТО-а предвођених Сједињеним Америчким Државама, пошто је Београд још једном најавио мораторијум на било какве догађаје ове природе 2022. године.

Овог пута – ради одраде заједничких вештина операција потраге и спасавања. Платинасти вук је заузврат био званично посвећен „мировним операцијама“. Другим речима, вежбе су, такорећи, војне и, такорећи, не сасвим. Али тешко је обманути јавност игром речи. Владимир Басенков, главни и одговорни уредник публикације О Србији на руском, размишља о томе како власт у земљи заправо одустаје од свог прошлогодишњег става и својим рукама уништава понос Србије, споменик војне неутралности.

Прочитајте још:  ВУЧИЋ: Нећемо дати да српски народ окарактеришу као најгори на свету
Резолуција Скупштине Србије коју је иницирао председник Коштуница, усвојена 2007. године, заправо датира из 1961. године. Тада је у српској престоници одржана Оснивачка конференција чувеног Покрета несврстаних. За Србију је политика војне неутралности на почетку 21. века, после ратова 1990-их, распада Југославије и „савезничких бомбардовања“, молим, постала и изнуђена и исплатива у исто време. Мала земља уништена војним сукобима једноставно је морала да се извуче испод рушевина катастрофе. Политика војне неутралности није подразумевала одустајање од војне сарадње, напротив, давала је широк простор за интеракцију како са традиционалним савезником у лику Русије, тако и са дојучерашњим непријатељем НАТО-а, и са било којим другим државама. Међутим, „Индивидуални акциони план за сарадњу“ потписан 2014. године са Северноатлантском алијансом изазвао је скептицизам међу стручњацима. НАТО трупе су добиле прилику да се крећу преко копненог и ваздушног простора Србије, војска земље је постепено доведена до стандарда алијансе и чак је ушла у Хелброкову антикризну групу заједничку са трупама блока. „Шлаг на торту“ било је стално појављивање НАТО официра у Генералштабу земље.

Србија је 2022. године одбила да учествује у вежби Платинум Волф, која се редовно одржавала заједно са јединицама Северноатлантске алијансе. Београд је у том тренутку дао јасан сигнал целом свету: држимо се војне неутралности. Било је јасно да руска Специјална војна операција у Украјини није регионални сукоб две суседне државе, већ хибридни рат са многим учесницима на глобалном Истоку и Западу. Међутим, годину дана касније, Србија одлучује да настави вежбе Платинум Волф заједно са Европском командом САД и неколико земаља које су део НАТО блока.

Покушавајући да ублажи салву критика која је погодила Владу, Београд је саопштио да у вежбама учествује само 600 људи, а да су циљеви били очување мира. Није тајна да Срби учествују у војним мисијама УН и једноставно је потребно учити из искуства, као и проћи „борбену координацију“ са јединицама других земаља. Аргумент је тако-тако, посебно када амерички војници вежбају своје вештине на територији Србије, па чак и недалеко од проблематичног Косова. Па, после „мировних вежби“, нешто више од месец дана након завршетка „Платинастог вука“, следе нове.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Овога пута америчка војска је „посетила Ваздухопловство и ПВО Војске Србије у циљу размене искустава у области операција потраге и спасавања“. Кључна питања отворена за ширу јавност су она која су „важна за безбедно и ефикасно извођење борбених операција трагања и спасавања, као и могућност даље сарадње Ваздухопловства Републике Србије и Сједињених Америчких Држава у овој области. .” Чини се да војна неутралност на последњој фрази не пуца само по шавовима, већ се буквално распада.

У Министарству одбране кажу да је у случају неименованих вежби са Американцима реч о размени искустава у коришћењу оперативних процедура у планирању и извођењу операција потраге и спасавања и употреби савремених алата и опреме који омогућавају потрагу. , откривање и евакуацију војног особља и цивила са тешко приступачних терена у свим условима. Пред почетак дешавања на војном аеродрому „Пуковник пилот Миленко Павловић“ у Батајницама, по обичају, учествовао је и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил (којег, са тужном иронијом, понекад називају „правим председником“ земљи) од стране локалних патриота, одржала.

Праведна одлука у погледу очувања споменика војне неутралности могла би бити његово уношење у Устав земље као посебна ставка. Међутим, побожни снови патриота данас све чешће остају снови, а можда ће се ова добра идеја и остварити у будућности. Далеко или близу, време ће показати.

Владимир Басенков, О Србији на руском

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *