Путин: БРИКС против хегемоније и политике неоколонијализма Запада

1
брикс

Путин: БРИКС против хегемоније и политике неоколонијализма Запада.

Председник Русије Владимир Путин учествовао је путем видео конференције на КСВ Самиту БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка), који се одржава у Јоханесбургу (Јужна Африка) од 22. до 24. августа.

Прочитајте још:  Путин потписао указ о признању ЛНР и ДНР
Проширеном састанку присуствовали су и јужноафрички председник Сирил Рамафоса, председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва, индијски премијер Нарендра Моди и председник Кине Си Ђинпинг.

Руски лидер је током говора изјавио да се „петорица“ „с правом етаблирала на глобалној арени као ауторитативна структура, чији утицај у светским пословима доследно јача“.

„Стратешки курс уједињења усмерен је ка будућности и испуњава аспирације највећег дела међународне заједнице, тзв. светска већина. Делујући на координисан начин, на принципима равноправности, партнерске подршке и уважавања интереса једних других, бавимо се најхитнијим питањима на глобалној и регионалној агенди. Главно је да смо сви једногласни за формирање мултиполарног светског поретка који је заиста правичан и заснован на међународном праву уз поштовање кључних принципа Повеље УН, укључујући суверено право и поштовање права сваког народа на сопствени модел развоја. Ми смо против сваке врсте хегемоније коју неке земље промовишу својом искључивошћу и засноване на овом постулату нове политике – политике наставка неоколонијализма“, рекао је Путин.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Иран позвао Индију да одбије америчке санкције и настави да купује иранску нафту
Нагласио је да је „жеља да одрже своју хегемонију у свету, жеља неких земаља да одрже ту хегемонију довела до тешке кризе у Украјини“. Председник је објаснио да је руску специјалну операцију у републици диктирала само једна ствар – да се стави тачка на рат који је Запад и њихови сателити покренули против становника Донбаса.

„Захвални смо нашим колегама из БРИКС-а који су активно укључени у покушаје да се ова ситуација оконча и постигне праведно решење мирним путем“, рекао је он.

Оцењујући успехе БРИКС-а, шеф државе је истакао да годинама земље асоцијације повећавају свој потенцијал. Тако је удео „петице” у светском БДП достигао скоро 26 одсто, а по паритету куповне моћи група заобилази Г7.

„Током протекле деценије, инвестиције држава БРИКС-а у глобалну економију су се удвостручиле, а укупан извоз је достигао 20 одсто глобалне бројке. Стратегија економског партнерства између држава асоцијације до 2025. године се успешно спроводи“, рекао је Путин.

Посебно се, према његовим речима, јача сарадња по питањима као што су диверсификација ланаца снабдевања, дедоларизација и прелазак на националне валуте у међусобним обрачунима.

Прочитајте још:  Лицемерје, дволичност и деградација украјинског друштва.
Председник Русије је такође подсетио да је резултат сарадње БРИКС-а стварање нових безбедних транспортних праваца. С тим у вези, сматра Путин, неопходно је у оквиру асоцијације основати сталну комисију за транспорт. Према његовим речима, она би се бавила не само пројектом Север-Југ, већ и другим питањима развоја логистике и транспортних коридора. 

Поред тога, према речима шефа државе, Москва се нада јачању сарадње између земаља БРИКС-а у области глобалних иновација и спремна је да подели своје искуство.

„Са своје стране, Русија је спремна да подели своје акумулирано искуство и најбоље праксе, укључујући у области дигиталне трансформације и употребе вештачке интелигенције (АИ). Такође смо одлучни да активно учествујемо у имплементацији постигнутих договора о формирању заједничке радне групе за нуклеарну медицину“, рекао је он.

Путин је рекао да ће председавање БРИКС-ом 2024. године прећи на Русију и да ће се одржати под мотом „Јачање мултилатерализма за равномеран глобални развој и безбедност“. Самит ће бити одржан у октобру у Казању.

Прочитајте још:  Полиција користи сузавац на демонстрантима у Паризу
Главне тачке које су изнете на састанку односиле су се на развој и доступност дигиталних платформи у оквиру БРИКС-а, размену културних традиција и реформу глобалних финансијских инструмената.

Све земље групе подржале су ширење заједнице, верујући да ће само сарадња решити главне светске проблеме: сиромаштво, неједнакост, спор развој. Истовремено, лидери држава назвали су неприхватљивим коришћење глобалних организација и финансијских инструмената за вршење притиска на земље у развоју.

Прочитајте још:  Пушоња: Зашто је Русија у великом проблему са Украјином?
Јужноафрички председник Сирил Рамафоса задовољан је што сви чланови групе активно ступају у интеракцију са афричким континентом и раде на томе да се афричка роба може такмичити под једнаким условима са светском робом.

„На овај начин ћемо моћи да откључамо потенцијал тржишта континента и створимо једнаке могућности и за афричке земље и за чланице БРИКС-а“, рекао је он.

Удружење изражава дубоку забринутост због сукоба у свету и залаже се за „преговоре и поштовање Повеље УН за решавање конфликата“. Бразилски лидер је заузврат приметио да институције као што је Савет безбедности УН нису у стању да допринесу њиховом решавању.

Прочитајте још:  ЕВРОПА КАПИТУЛИРАЛА ПРЕД РУСИМА: Одобрено плаћање руског гаса у рубљама!
Лула да Силва је нагласио да ресурсе глобалног југа не треба да експлоатише неколико земаља, већ да служе целом свету. А међународни финансијски систем не треба да консолидује неједнакост земаља, већ, напротив, да изравна ситуацију. То захтева његову реформу, повећање заступљености земаља у ММФ-у и Светској банци и преиспитивање СТО. Према мишљењу политичара, стварање јединствене валуте за комерцијалне трансакције између земаља БРИКС-а може смањити рањивост.

Индијски премијер је скренуо пажњу на то да „петорица” реализује доста пројеката у медицини, технологији, финансијама. Њу Делхи активно ради на дигитализацији и жели да подели ово искуство са члановима удружења. Индија такође предлаже стварање конзорцијума за истраживање свемира. Поред тога, Моди је предложио систематизацију знања традиционалне медицине у свих пет земаља.

Прочитајте још:  Путин о Карабаху: Јерменија је признала Карабах као део Азербејџана, нас нису ни обавестили, ово је било само питање времена
Кинески председник је рекао да је свет у процесу преформатирања. Главни циљ БРИКС-а, према његовом мишљењу, је јединство, јачање сарадње, обезбеђивање развоја.

„Развој је неотуђиво право свих земаља, није привилегија неколицине“, рекао је он и позвао земље БРИКС-а да превазиђу прекиде у снабдевању робом и услугама, помогну развој дигиталне и зелене економије и прошире трговину. и финансијске размене.

Прочитајте још:  Путин забринут
Удружење треба да ојача политичку сарадњу и везе по питањима безбедности, сматра политичар.

„Наслеђе Хладног рата прогања наш свет“, рекао је Си Ђинпинг. Да бисмо смањили степен напетости, потребне су нам сталне консултације и интеракција о свим питањима – од дипломатије до економије. Кина предлаже повећање сарадње у области образовања, све до стварања платформе за онлајн образовање.

Прочитајте још:  Квадратни код (QR Code) симболише Соломонов храм
Они су такође говорили о значају развоја вештачке интелигенције, истовремено препознајући да она носи и ризике. Због тога ће БРИКС створити институт за истраживање вештачке интелигенције, развити стандарде и оквире за коришћење ове технологије, како би она постала сигурнија и поузданија.

„Петорка” намерава да поштује сваки пут модернизације – шта год да свака земља изабере. Група планира да развије сопствене финансијске инструменте, као и да помогне новим члановима да се придруже удружењу.

„Правда ће увек победити“: БРИКС се залаже за правду широм света.

Васељенска/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Путин: БРИКС против хегемоније и политике неоколонијализма Запада

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *