Куртијеве мере против српске робе погодиле међународне компаније

0
Курти, ђилас

Аљбин Курти (Getty © Omer Messinger)

Куртијеве мере против српске робе погодиле међународне компаније.

Председник Привредне коморе тзв. Косова Љуљзим Рафуна изјавио је да мере које су привремене власти у Приштини увеле на увоз робе из Србије стварају велике проблеме компанијама у међународном власништву.

Рафуна је за Радио Косован навео да су од ових мера страдала домаćа, али и међународна предузеćа која своју робу извозе преко Србије. Он каже да је Куртијева влада требало добро да размисли о увођењу рестриктивних мера за српску робу и последица које таква одлука може изазвати.

„Став ОЕК-а је био и јесте да је требало унапред упозорити на доношење такве мере како би се компаније припремиле. Имали смо много чланова Коморе који су плаćали робу коју су купили у Србији јер има много страних компанија које тамо производе, а ту робу купују компаније које се налазе на Косову. Прошла су два месеца откако су предузеćа извршила уплату, а нису могли да увезу робу – рекао је Рафуна.

Прочитајте још:  Хоће ли држава ограничити увоз млека или ћемо остати и без неколицине домаћих произвођача?
Како каже Рафуна, многе компаније и владе земаља ЕУ изразиле су забринутост због ове ситуације. То је због чињенице да се, како Рафуна понавља, многе међународне компаније налазе у Србији и те мере се односе и на њих.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Постоје немачке компаније које су основане и које су највећи произвођачи и највећи инвеститори у Србији. Затим су италијански, амерички и други произвођачи. Рекли су нам: Ваша влада је донела меру, али робу на коју се односи производе наше компаније. Ми смо допринели развоју тзв. Косова од 1999. године и дајемо допринос. О овом елементу треба водити рачуна у будуćности када се буде одлучивало о мерама које се тичу компанија пријатељских земаља и њихових производа. Из тог разлога, сваки европски инвеститор који дође да улаже на тзв. Косово, пошто је дошао у Србију, не види само косовско тржиште као прилику за увоз производа, већ и цело балканско тржиште види као прилику. Стога, за успостављање оваквих мера у будућности, институције морају да воде рачуна о сваком кораку“, закључује Рафуна.

На мере за производе из Србије пре неколико дана реаговала је и Америчка комора Косова. У њеном одговору је наглашен значајан утицај који актуелне мере самопроглашене Владе Косова имају на међународна предузеćа.

Прочитајте још:  НАЈСЕВЕРНИЈА СРПСКА РЕПУБЛИКА – За коју већина Срба данас не зна (ФОТО)
Према званичним подацима Америчке коморе, увоз компанија у америчким власништву је опао за преко 39 одсто у односу на 2022. годину.

Стога је Америчка комора истакла да економска нормализација између тзв. Косова и Србије превазилази билатералне интересе, преноси индексонлине.нет.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *