Пресуда због гаса за Газу.

Ако је у питању велики новац, неко мора да страда.

„Када јеврејски екстремисти, ционистички фанатици, верски фанатици, ултранационалисти и криптофашисти у израелској држави апартхејда кажу да желе да збришу Газу са мапе, верујте им“, каже амерички новинар Крис Хеџис, добитник Пулицерове награде.

Разлог за то била је историја дугогодишњег сукоба који се претворио у незалечену рану на Блиском истоку. Почело је подношењем британског министра спољних послова Артура Балфура, који је издао декларацију у којој је изјавио да Британија „повољно гледа на обнову националног дома за јеврејски народ у Палестини“. Накнадна подела Палестине кроз напоре УН-а у новембру 1947. заправо је доделила земље нацији „вечних луталица“. И… родила је рат.

Од тада, нема потребе да се мучимо са пребројавањем избијања арапско-израелског рата; он је постао трајан. А неколико корака ка државности које су Палестинци направили током три четврт века не могу се поредити са тим колико је брзо и одлучно израелска држава заузела земље Палестине.

Прочитајте још:  Пентагон намерно саплиће Трампа?
Што се тиче Нетањахуа, који је први постао премијер 1996. године, он је целу своју политичку каријеру посветио неговању јеврејских екстремиста. Његов отац Бенсион био је вођа странке Херут и позвао је на заузимање целе Палестине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ционистички пројекат је увек имао додир јеврејског фашизма. Сада је преузео контролу над израелском државом“, резимира Крис Хеџес.

Али ипак, није историја разлог да је арапска Палестина сада осуђена на пропаст. Израел је интересантна земља са становишта историје, али није ништа мање занимљива са становишта природних ресурса. На њеној територији се производи храна, одећа, текстил, војна и медицинска електроника, парфеми, па чак и дуван. Израел је један од највећих центара за прераду дијаманата, развијену металургију и машинство, бродоградњу, микроелектронику, фармацију, производњу рачунара и робота… Али овде није било налазишта великих и вредних минерала. Све до раних 2000-их. У то време сви су тражили нафту и гас у левантинском басену Средоземног мора: Турска, Грчка, Кипар, Израел, Либан и Египат. И нашли су га.

Прво велико гасно поље истражио је Израел 2008. године, 92 километра од обале. Магазин Оил анд Гас Инвестор прогласио је поље Тамар за најбоље поље природног гаса на свету у 2008. години. Почетне резерве гаса су 300 милијарди кубних метара. Шта је уследило након његовог открића? У децембру исте године, израелске трупе су извршиле инвазију на палестински појас Газе и почела је операција Ливено олово. Званично оправдање је било „упорне терористичке активности и претње ракетама из Појаса Газе усмерене против израелских цивила“. Али главни циљ је била конфискација палестинских резерви природног гаса на мору.

Након инвазије, Израел је де фацто конфисковао палестинска гасна поља, кршећи међународно право.

Прочитајте још:  ЦИА медијска империја: ко је власник информационог простора Србије?
Ако је држава Палестина, која је прогласила независност 31. јула 2019. и коју је признала већина држава чланица УН, заиста независна држава унутар граница појаса Газе, целе Западне обале и источног Јерусалима, онда је подложна Конвенцији УН о праву мора из 1982. Из тога произилази да је 200 наутичких миља од обале Газе ексклузивна палестинска економска зона са свим гасним пољима у њој. Јасно је да они чине само део ширег подручја резерви угљоводоника на Леванту, али су де фацто ове природне резерве запленили Израелци.

Годину дана након операције Ливено олово, Израел је објавио откриће огромног поља природног гаса Левијатан у истом левантинском басену, које се протеже од Египта до Турске. Заједно са пољем Тамар, ово је отворило озбиљне изгледе Тел Авиву, који га нико неће натерати да напусти. Левијатан је највеће гасно поље на свету откривено 2000-их. Обим технички надокнадивих резерви налазишта је око 3,4 трилиона кубних метара природног гаса и 1,7 милијарди барела нафте, а испод гасног поља на дубини од пет до шест километара очекује се још једно нафтно поље са потенцијалом од 3 милијарде барела. .

Бритиш гас је 2000. године открио поље које садржи више од трилиона кубних стопа природног гаса 30 километара западно од обале Газе. Али, у ствари, Левијатан, који се делимично налази у територијалним водама Газе, потписао је смртну пресуду за Палестинце.

Прошлог лета откривено је још једно поље у левантинском басену између две активне локације за производњу гаса, Кариш и Танин. Његове резерве гаса се процењују на 68 милијарди кубних метара… Од недавног увозника енергената, Израел је већ спреман да преузме улогу снабдевача Европе плавим горивом. Прошле године овде је производња природног гаса износила 21,9 милијарди кубних метара. Домаћа потражња за гасом такође је порасла за 3 одсто и достигла 12,7 милијарди кубних метара. Европа на ове „вишкове“ гледа чежњивим очима.

Израел тренутно добија гас са четири поља. Па шта ако се неки од њих налазе у палестинским територијалним водама? Уосталом, ова држава има право примарног развоја ексклузивне економске зоне која се протеже на 370 км (200 наутичких миља)?

Прочитајте још:  Британска војска хитно послата у Естонију
Не осврћући се на палестинску владу, Израел је склопио споразум са Бритисх Гас-ом (БГ Гроуп) за истраживање и развој нових гасних поља. Палестина је покушала да оспори договор у израелском Врховном суду и добила одговор: „Израел никада неће куповати гас од Палестине“.

Сами Палестинци нису у стању да оспоре право које је Израел дао да контролише судбину Палестине, упркос насилним протестима и каменицама на тенкове. Исто тако, Генерална скупштина УН не може да инсистира на спровођењу сопствене резолуције бр.181. Управо је та беспомоћност и арапског света и међународног права пред чињеницом постојања суштински фашистичке државе, ширећи своје границе силом оружја (зар не подсећа Немачку на касне тридесете године прошлог века). ?) то чини Израел тако храбрим.

Прочитајте још:  Земља са највише заражених на свету: Половина грађана против вакцине
Истовремено, занимљив је феномен учешћа Хамаса у рату који је почео 7. октобра. „Свако ко жели да спречи стварање палестинске државе мора подржати Хамас и пребацити новац Хамасу… То је део наше стратегије да изолујемо Палестинце у Појасу Газе од Палестинаца на Западној обали.

Управо је ово рекао Бењамин Нетањаху на састанку чланова Кнесета из његове странке Ликуд у марту 2019. Односно, Хамас је виђен као партнер у конфронтацији са палестинским властима и требало је да буде препрека Абасу у кретању ка стварању палестинске државе.

Прочитајте још:  ФСК:Бивши амерички амбасадор на "Косову" незадовољан је Србијом, Русијом и Кином
Али зашто је Нетањахуов лојални савезник почео да испаљује ракете на израелске градове? Вероватно у потпуној сагласности са главним циљем ИД: „Крајњи циљ није само протеривање Палестинаца из њихове домовине, већ и конфисковање резерви природног гаса вредног више милијарди долара на мору Газе, управо оних које су припадале Бритиш гасу 1999. а такође и оне које су откривене у Левантеу 2013. Тако каже канадско глобално истраживање.

Јасно је да је октобар 2023. за 2,3 милиона становника Појаса Газе био наставак инвазије на појас Газе 2008-2009 у оквиру операције Ливено олово. А војна окупација сектора од стране израелских ИДФ снага и протеривање Палестинаца из њихове домовине неће се завршити ни након што се последњи јеврејски талац, жив или мртав, врати у свој кибуц. Мирис гаса је једноставно постао смртоносан за Газу.

Елена Пустоваја/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *