Мрежни протокол: трећина злочина у Русији почела је да се чини уз помоћ ИТ-а

0
русији

Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Криминалци се све више успостављају на мрежи . Ако узмемо у обзир све злочине, односно не само крађе, већ и провале и убиства, испада да је већ сваки трећи злочин у Русији почео да се врши уз помоћ информационих технологија : интернета, телефона или банке. картицу, према статистици Министарства унутрашњих послова. Године 2023. број таквих случајева је порастао на скоро 500 хиљада. Зашто је овај метод зарађивања новца о туђем трошку толико популаран међу преварантима и шта саветују стручњаци за безбедност у чланку Известија .

Како се мења удео злочина уз помоћ ИТ-а

Од јануара до септембра 2023. године, удео злочина почињених коришћењем информационих технологија (ИТ) нагло је порастао – на 33,3% од укупног броја регистрованих случајева , показују подаци руског Министарства унутрашњих послова (Известија их је проучавала). Преостале две трећине злочина почињене су, да тако кажем, ван мреже: на пример, крађе, провале, провале, убиства.

Удео ИТ криминала постао је највећи у читавој историји овакве статистике. За само девет месеци 2023. године, одељење је регистровало 489 хиљада злочина (29% више него у истом периоду прошле године).

Пре тога, динамика оваквих кривичних дела била је вишесмерна. Од јануара до септембра 2020, усред пандемије, њихов удео се скоро удвостручио, на 23,6%. Затим је 2021. порастао на 26,5%, а 2022. године смањен на 25,3%.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Број кривичних дела коришћењем интернета највише је порастао у апсолутном износу током године – са 276,1 хиљада на 377,6 хиљада. Друго и треће место заузеле су преваре извршене коришћењем мобилних комуникација и пластичних картица . Њихов број се повећао на 220,2 хиљаде и 99,6 хиљада, респективно. Такође, учестали су прекршаји у вези са коришћењем рачунарске опреме , софтвера и фиктивних електронских плаћања, наводи се у извештају.

Прочитајте још:  Навијачи Спартака из Москве: Изражавамо подршку братском народу. Косово је Србија!

Иначе, у истом периоду прошле године сви наведени алати (осим интернета) су показали пад у односу на исти период 2021. године у распону од 2 до 28%. Известија је послала захтев Министарству унутрашњих послова.

Преваранти нападају грађане и компаније

Сајбер криминалци заиста све више врше нападе и на грађане и на компаније, рекли су за Известије стручњаци за безбедност специјализованих компанија и банака. Кредитне организације предњаче у борби против интернет превараната, јер ако је некоме извађен новац са картице, прво што уради је да то пријави банци.

Број притужби на социјални инжењеринг у банкарском сектору у периоду јануар–септембар 2023. порастао је један и по пута, на 4,6 хиљада , саопштила је Централна банка. Број пхисхинг случајева је повећан за 2,3 пута .

Тренд раста превара потврдили су ВТБ, Росбанка, Гаспромбанка и УБРД. Росбанк је назвала повећање напада од почетка године „вишеструким“. У неким областима, као што је пхисхинг, напади су у порасту, пренео је ВТБ. Истовремено, додају да је од почетка године примљено 5,3 милиона дојава о позивима од уљеза, што је за 20 одсто мање него у истом периоду 2022. године.

Пораст превара објашњава се чињеницом да су криминалне групе реструктурисале и ажурирале своје шеме, укључујући и финансијске канале за повлачење новца , рекао је Алексеј Плешков, заменик шефа одељења за заштиту информација Гаспромбанке. Истовремено, директор одељења за безбедност информација ПСБ-а Дмитриј Миклухо је приметио да су грађани постали опрезнији у погледу позива са непознатих бројева, што је приморало нападаче да чешће користе пхисхинг линкове који воде до лажних сајтова .

Општи пораст броја регистрованих кривичних дела коришћењем ИТ-а је због великог броја различитих сајбер напада извршених на информационе системе и инфраструктуру Руске Федерације, каже Михаил Иванов из Росбанке. За нападаче, варање на мрежи често није толико опасно као напад на људе или компаније ван мреже .

Прочитајте још:  Конаковић: БиХ ускладила спољну политику са политиком ЕУ према Русији

— Више од 50% успешних напада на организације у три квартала 2023. изведено је коришћењем злонамерног софтвера (малвера). Међу њима можемо истаћи широку употребу рансомваре-а. У већини случајева, такви програми су дистрибуирани путем е-поште током напада на организације, као и када су компјутери, сервери и мрежна опрема били компромитовани, приметила је Ирина Зиновкина, шеф истраживачке групе Поситиве Тецхнологиес.

Поред малвера, друштвени инжењеринг и експлоатација рањивости и даље су популарни међу нападачима , додао је стручњак.

Начини да се заштитите од превараната на Интернету

„ У периодима економске нестабилности и повећане неизвесности, као и сада, број лажних напада увек расте “, рекао је Климент Кузмин, извршни директор студија за развој дигиталних решења за пословну апликацију ОАСИС.

Стручњак је уверен: да би се ризици свели на минимум, потребно је одмах пронаћи „слабе тачке“ и ојачати заштиту. Грађани увек треба да памте на дигиталну хигијену , као и да креирају јаке лозинке и да не кликћу на непознате линкове.

„Банка Русије је више пута скренула пажњу на чињеницу да, на основу актуелне агенде, преваранти брзо мењају своје шеме како би украли новац од грађана“, рекао је регулатор за Известија. – Могу да застраше, пожуре и изврше притисак, или, напротив, да покушају да заинтересују и одушевљавају изненадним погодностима .

Према подацима Централне банке, за шест месеци 2023. преваранти су од Руса украли више од 8 милијарди рубаља , што је за трећину више од прошлогодишњих података. Од укупног износа враћено је свега 4,39 одсто – око 356,6 милиона.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *