Италија: погледајте ко долази

0
италија

италија

Ове године се у Италији навршава сто година од доласка Бенита Мусолинија на власт 1922. године након похода на Рим и успостављања фашистичког режима. Коинциденција је значајна, пошто је данас ситуација на Апенинима таква да на ванредним парламентарним изборима у септембру изгледа да ће на власт у земљи доћи коалиција десног центра.

Прочитајте још:  Америка оптужује Русију да жели да расформира НАТО
У њој доминира партија Браћа Италије, коју предводи Ђорђа Мелони, која је у младости водила омладински покрет неофашистичке партије Италијански социјални покрет Ђорђа Алмирантеа. Управо ова странка сада води у свим истраживањима јавног мњења, па је управо Мелони та која се предлаже за место будућег премијера.

Према писању листа Коријере дела сера, победа деснице на предстојећим изборима је толико неизбежна да је спор само да ли ће успети да добију две трећине гласова, што ће омогућити промену Устава. Овај закључак је заснован на најновијим подацима социолошких истраживања. Тако, према сервису СВГ, странке Лиге Матеа Салвинија, Браћа Италије Ђорђа Мелони и Нападач Италије Силвио Берлускони, чланови десничарске коалиције, могу да победе у 90 одсто једночланих изборних јединица. Генерално, према СВГ, десничарски савез обезбеђује 45% гласова, док њихови ривали, леви центар, неће добити више од 30%. „Предност десног центра данас изгледа непремостива“, наводи у вези с тим Коријере дела Сера. Међутим, према другој служби – Институту Катанео – они и даље неће моћи да добију две трећине гласова у парламенту.

Тријумф деснице

Али још веће изненађење чека Италију у вези са премијерским кандидатом који би требало да наследи садашњег премијера, Марија Драгија, бившег шефа Европске централне банке који се види као штићеник глобалистичке елите. Главни партнер „Браће Италије” – шеф „Лиге” Матео Салвини већ је рекао да ће будући премијер бити на челу странке десничарске коалиције, која ће добити више гласова. А Мелони је најавила да неће имати ништа против да преузме ову функцију и постане прва политичарка крајње деснице од Другог светског рата и прва жена на челу италијанске владе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

То би се могло показати као главна сензација за Европу на предстојећем гласању 25. септембра.

Брзи успон Мелони и њене „браће Италије“ био је неочекиван. На крају крајева, ово није уобичајени баук „фашиста“, уз помоћ којег су у Француској више пута покушавали да оцрне исту присталицу националистичких идеја, лидерку „Националне асоцијације“ Марин Ле Пен.

Мелони заиста има „фашистичку” прошлост, пошто се партија ИСД, из које је потекла, у Италији сматрала наследницом Мусолинијевих идеја.

Еволуција неофашиста

Ова странка је активно учествовала у политичком животу послератне Италије, а 1970-их је чак прешла у национални и европски парламент. Покрет се потом спојио са монархистима да би проширио изборну базу, а 1995. се поделио на конзервативну Националну алијансу и радикални неофашистички Триколорни пламени друштвени покрет. „Национална алијанса“, која је постала наследник ИУД-а, постојала је до краја 2000-их, а онда је њено руководство одлучило да се уједини са Напред, Италија Силвија Берлусконија! и других десничара у јединствено удружење, под називом „Народ слободе“. Нова странка је победила на изборима и успела да формира владу коју предводи Берлускони. Међутим, до 2013. године удружење се распало због унутрашњих несугласица. Активисти Националне алијансе, објавили иступање из „Народа слободе“ и формирали нову странку под називом „Браћа Италије“. У почетку је странку предводио бивши министар одбране Игњатио Ла Руса, да би 2014. руководство прешло на Џорџију Мелони, која је тада била министарка за питања младих у кабинету Берлусконија.

„Пре само пет година“, пише енглески Гардијан, „Браћа Италије“, странка неофашистичког порекла, једва је освојила 4% гласова. Она сада предњачи у анкетама, а бучни протести њеног лидера Џорџије Мелони испунили су тргове широм Италије уочи избора.”

Прочитајте још:  Политички и правни успеси Русије морају бити консолидовани
Шта је разлог тако неочекиваног успеха ове странке са националистичким паролама? И то исти онај који је помогао Мусолинију да дође на власт пре сто година.

То је растуће незадовољство становништва падом животног стандарда, нагли раст цена, као и нови изазови – неконтролисани прилив миграната, немогућност промене левице и либерала који владају, диктат Брисела који намеће норме и правила земљи, изазивајући одбијање многих.

Анксиозност глобалиста

Међутим, садашња „Браћа Италије“ и даље имају мало заједничког са ИСД Гиоргио Алмирантеом и на све могуће начине покушавају да се ограде од етикете „фашисти“.

Покрет је марљиво преобликовао свој програм у складу са савременим реалностима. Али главни слогани странке – национализам, нулта толеранција према мигрантима и приврженост традиционалним вредностима нису у тренду међу глобалистима.

Прочитајте још:  Прозападна опозиција спрема Мајдан у Србији, али Вучић наставља да се цењка са Западом
Лидер “Браће Италије” противи се истополним браковима и за очување традиционалне породице. Он осуђује „исламизацију“ Европе, позива на затварање лука како би се спречило искрцавање миграната на обалу Италије и предлаже повећање броја центара за праћење и депортације. У области спољне политике она не захтева излазак Италије из ЕУ, већ се залаже за суверенитет европских држава.

„Ја сам жена, ја сам мајка, ја сам Италијанка, ја сам хришћанка, и то ми не можете одузети“, описала је своју позицију сама Џорџија Мелони. И, очигледно, ови слогани сада постају све популарнији у Италији.

С друге стране, јасно је да су у супротности са садашњим „европским вредностима“ и свим оним што Брисел и светска глобална елита проглашавају, а самим тим и изгледи за долазак десничарске владе са премијером Мелонијем на власт у Италији изазива озбиљну забринутост међу глобалистима. Поготово што друга два лидера десничарске коалиције Салвини и Берлускони имају јаку репутацију на Западу као „Путинови пријатељи”. Берлускони је, посебно током свог премијерског мандата и касније, блиско комуницирао са руским лидером, који је био у посети његовој вили. А Салвини је био познат по томе што је током путовања у Москву пркосно отишао на Црвени трг у мајици са Путиновим портретом. Међутим, сада лидери коалиције десног центра, бар јавно, на све начине покушавају да се одвоје од некадашњих симпатија према Русији. Изјављују своју приврженост идејама атлантизма и ЕУ.

Прочитајте још:  Битка Русије и НАТО-а за надмоћ на Арктику
Дакле, ако коалиција десног центра победи и Мелони постане премијер, то уопште не значи да ће Италија одустати од санкција Русији или се вратити у дане диктатора Мусолинија.

„Мелони и њени предлози можда вам се неће допасти. Али етикетирати их као фашисте је погрешно, каже италијански историчар Ђовани Орсина. – Међународне обавезе Италије, посебно унутар ЕУ, остављају мало простора за радикализам. То је један од разлога зашто десничарска влада неће бити катастрофа.”

Померање удесно је очигледно

Међутим, неки подсећају да, ипак, будући Дуче испрва уопште није личио на надолазећег диктатора, којег су партизани касније наглавачке обесили на бензинској пумпи у Милану. Био је члан социјалистичке партије и уредник социјалистичког листа Аванти!. Мусолини је дошао на власт на таласу масовног незадовољства акутним економским проблемима и монструозном незапосленошћу, понижењем Италије после Првог светског рата.

Данас је, и поред свих проблема, ситуација у Италији, која је постала једна од највећих економија у Европи, и даље другачија, али се под ударима енергетске кризе убрзано погоршава, као иу другим западним земљама. Зато се данас јасно манифестују знаци диктатуре владајуће елите, бруталног гушења неистомишљеника, како у САД, тако и у Француској и Немачкој. Да ли је то могуће и у модерној Италији, која је већ научила деструктивну лекцију фашизма у својој историји? Полемика у овом погледу не престаје.

Многи су сигурни да повратак фашизма у земљу више није могућ. Али такве чињенице као што је чињеница да је Мусолинијева унука Рахела сада члан општинског већа Рима из партије Браћа Италије, а садашњи шеф ове странке и некадашњи лидер омладинског покрета неофашистичке ИСД Ђорђе Мелони, спрема се да постане премијер, и даље вас тера на размишљање.

Прочитајте још:  Гувернер Венета: Погинули у саобраћајним несрећама у Венецији различите националности
У сваком случају, евидентан је помак Италије удесно уочи избора. Познати норвешки публициста Пол Стајган не сумња да је нови фашизам данас сасвим могућ на Западу. „Али по форми, нови фашизам“, пише он, „толико се разликује од претходног да ће сигурно бити уведени нови концепти који ће га описати.

Владимир Малишев/Столетие.ру

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *