У Сједињеним Државама готово да нема људи са стабилном психом

0
америка

америка(Фото EPA/MAZEN MAHDI)

Земља психопата

Да ли је Америка земља психопата? Да, јесте, а Њујорк  тајмс  потврђује  да у Америци има више од 15 милиона људи који су склони тешким менталним поремећајима. А према Америчком медицинском удружењу ( Америцан Медицал Ассоциатион – АМА ), око четвртине америчке популације потпада под дефиницију “психопата” (особа која пати од менталних поремећаја).

Прочитајте још:  Србија ће бити на коленима уколико прекине пријатељство са Русијом
И нико се, према Њујорк тајмсу , озбиљно не бори са страшним проблемом за друштво у Америци. „Широм земље “, пише лист, „стотине хиљада Американаца са озбиљним менталним болестима као што су шизофренија и биполарни поремећај осуђени су на живот дубоке нестабилности… Они су жртве система менталног здравља… и друштво које је равнодушно према њиховој ситуацији” .

Како је то могуће? Врло једноставно: многи Американци су сиромашни, неспособни да плате своју медицинску негу. „Мало Американаца ових дана добија адекватну негу менталног здравља или психолошку подршку, било зато што њихово здравствено осигурање то не покрива, или зато што немају осигурање за почетак, или зато што су листе чекања предугачке. Чак и на позадини тако распрострањене инсуфицијенције, упадљив је презиран однос друштва према најтежим психичким болесницима. Од 14 милиона људи који болују од најтежих менталних поремећаја, око трећине се не лечи… Најочигледнији разлог је новац.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Огромна већина Американаца са менталним болестима служи психијатријским клиникама у заједници. Ови пацијенти имају тенденцију да имају ниска примања и ослањају се на Медицаид , чије су стопе надокнаде толико ужасне да клинике губе новац на скоро сваку услугу коју пружају лекари.

„Они добијају 60 до 70 центи за долар “, каже Цхуцк Ингоглиа, председник Националног савета за ментално здравље, непрофитне организације која представља хиљаде локалних центара за ментално здравље широм САД. „Број слободних места у јавним психијатријским клиникама може да буде и до 30 одсто, а листе чекања могу да се протежу месецима, чак и за људе у кризи. Затвори постају уточиште за психопате у Сједињеним Државама. Више од 40 одсто затвореника у земљи има дијагнозу менталних поремећаја.

„Американци, “ примећује НИТ , „дуго су се помирили са овим, јер, трагично, нема других опција. Њихову апатију је лако разумети. Када је у питању брига о ментално болесним, лук америчке историје скоро увек нагиње ка неуспеху . ” Председник Америчког удружења психијатара Стивен Шарфштајн сећа се Државне болнице у Бостону у Матапану, шкрипаве зграде из претпрошлог века у коју су он и његови колеге психијатри били приморани да шаљу своје најпокорније пацијенте. „Било је то ужасно место“, каже др Шарфштајн. „Светла нису увек радила, пацијенти су лутали около као зомбији. Нико није постао бољи .

Огроман број ментално оболелих људи који нису у болницама лута улицама, а овај медицински проблем прераста у расни проблем. Са проглашењем „пандемије“, талас насиља над Американцима Азије захватио је САД; жртве су пљуване, ударане песницама, гуране са платформи метроа, смртно избодене, упуцане. У Њујорку је у марту 2021. дошло до серије насилних напада на Американце азијског порекла, укључујући шокантан инцидент испред Тајмс сквера са женом Филипинком која је ударена у главу усред бела дана. Полиција и истражитељи тврде да су од седам особа ухапшених у инциденту сви показивали знаке емоционалне узнемирености.

Док је број злочина из мржње усмерених на Азијате у Њујорку опао у првој половини ове године, преклапање између напада мотивисаних пристрасношћу и менталних болести остаје. У мају је њујоршка полиција објавила да је од 100 људи ухапшених у граду због злочина из мржње у прва четири месеца 2022. године, скоро половину раније полиција сматрала емоционално нестабилном.

У ствари, ситуација у САД је још гора него што НИТ описује. Прошле године, Министарство здравља и социјалних услуга (ХХС) објавило  је листу најчешћих облика менталних болести у америчком друштву, поткрепљујући нову студију свежим чињеницама и бројкама. У Сједињеним Државама готово да нема људи са стабилном психом. Скоро 50 милиона Американаца старијих од 18 година пати од неког облика анксиозних поремећаја . Одликују их повећани страхови, страхови, опсесивни покрети.

Један од главних проблема, према ХХС, су поремећаји расположења изазвани супстанцама Људи са овом дијагнозом често не схватају да је њихово стање последица редовне употребе алкохола, опиоида, стимуланса, марихуане или других супстанци које им лекари и апотеке намећу. Психотични поремећаји ( Псицхотиц Дисордерс ) су једна од главних болести америчког друштва, која ће, према проценама стручњака, погодити више од 30 милиона људи 2025. године.

Обиље ментално болесних људи у Сједињеним Државама не може а да не утиче на квалитет власти. Тајмс је , на пример, писао  о забринутости психијатара о власницима Беле куће. Скоро половина председника Сједињених Држава патила је од менталних болести, тврди лист. „Теодор Рузвелт “, примећује Тајмс, „патио је од биполарног поремећаја личности. Линдон Џонсон је показао ‘грандиозни нарцизам’.” Постоје сугестије да је Роналд Реган показао ране симптоме Алцхајмерове болести. Помоћници Била Клинтона изразили су забринутост због његове еротоманије. Ричард Никсон је генерално приказан као параноичан, а да не спомињемо његов алкохолизам.

Па, што се тиче америчког председника Џоа Бајдена, сви и сви већ дуго причају о проблемима са његовим менталним здрављем.

Владимир Малишев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *