Да ли је почела криптокатастрофа?

0

Криптовалута је била и остаће фикција.

“Његов крај!” узвикнуо је Тхе Ецономист као некада трећа највећа платформа за трговање криптовалутама у царству Сема Банкмана – Фрид, загонетни оснивач фирме, поднео је захтев за банкрот.

С. Банкман-Фриед

С. Банкман-Фриед

Прочитајте још:  ММФ: Потрошачи да сносе терет поскупљења енергената да би почели да штеде
Говоримо о заглушујућем краху берзе криптовалута ФТКС са седиштем на Бахамима. Основан пре три године, почетком ове године имао је више од милион корисника, имао је засебан домен за САД – ФТКС.УС. И ако је недељу дана пре колапса богатство власника берзе Банкман-Фрида било процењено на 15,6 милијарди долара, сада не вреди ништа. „Његова империја, богатство и репутација су уништени“, пише Тхе Ецономист .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Блумберг је додао на знаке катастрофе:„Империја дигиталних средстава Сама Банкмана-Фрида поднела је захтев за банкрот… ФТКС- у је суспендована лиценца за обављање инвестиционих послова у Европи. Криза би могла довести до строже регулације криптовалута у САД и ЕУ. Шира крипто тржишта претрпела су последице када је биткоин у једном тренутку пао за више од 8%.

Почетак општег плача за тридесетогодишњим милијардером, сада већ бившим, стављено је 2. новембра објављивањем биланса Аламеда Ресеарцх, инвестиционе компаније у власништву Сема Банкман-Фрида. И почело је! Компанија ризичног капитала Секуоиа смањила је вредност своје ФТТ инвестиције на нулу, праћена другим инвеститорима. Акције компанија које тргују криптовалутама су пале, цена биткоина у позадини кризе на ФТКС пала је за 3,1% на око 17.255 долара.

Прочитајте још:  Ердоганова визија светске правде
Колапс ФТКС – а и Аламеда Ресрч- а значи да је имовина у власништву Банкман-Фриеда, који је недавно упоређен са Џоном Пиерпонтом Морганом, а вредна 26 милијарди долара, сада процењена у САД на 1 долар на Блумберг индексу.

Крипто берзе, као посредници између фиктивне валуте и оних валута које су у оптицају на валутним тржиштима, оштрије од инвеститора осећају шему преваре која инвеститоре мами са високим профитом, који плаћају они који су касније били у искушењу и уложили свој новац“ под преседаном” брзог богаћења “пионира””. Пирамидалност финансијске шеме криптовалута свакодневно је пред очима крипто берзи и није им тешко да одаберу најповољнији тренутак како би на време „скочили”.

У првој половини новембра „искочио” је најпоузданији крипто зависник. И нема сумње да ће наставити да „скачу“. Класичне берзе ретко имају проблема са повраћајем средстава клијената: по правилу једноставно делују као посредници у ланцу власништва над имовином и за то наплаћују мали проценат провизије. Друга ствар су фиктивне мењачнице.

Сада, стручњаци из индустрије у Старом и Новом Свету једногласно изјављују да би колапс крипто империје Сема Банкмана-Фрида требало да доведе до строжих правила и контроле у ​​области циркулације криптовалута. У САД, Одбор за финансијску стабилност је рекао да ће тешње сарађивати са берзама и другим провајдерима крипто услуга следеће године, јер ФТКС прича указује на потребу за строжим надзором, а Комисија за трговину робним фјучерсима треба више овлашћења за надзор.

Након што је дао оставку на место главног извршног директора ФТКС групе , Банкман-Фрид је признао: „Био сам шокиран када сам видео како се све распада . “ Једноставно му не одговара да буде шокиран. Банкман-Фрид је добро свестан несразмерне полуге, ризичних опклада и сумњивог колатерала који су део свих великих финансијских скандала из прошлости.

Прочитајте још:  У САД почела серија катастрофа које је направио човек?
Дебата о томе шта значи нестанак ФТКС- а тек почиње. У деценији од биткоина, одсуство било које врсте сигурности „иза“ криптовалута је већ безброј пута потврдило: криптовалута је фикција. Међутим, прошле године је, на пример, број активних корисника дигиталне имовине у јануару износио 100 милиона људи, до јуна их је већ било 221 милион. Откуд таква непромишљена вера у фикцију?

На крају крајева, не само криптовалуте, већ и фиат (папирни) новац нису подржани ничим стварним. Њихова вредност лежи у величини бројева на новчаници и снази привреде држава које ови комади папира штампају. И немојте наседати на мамац економиста који кажу да се „долар вреднује по количини робе која се њиме може купити “ .

Прочитајте још:  У Србију су ушла три косовска „граничара“ и стотине војника НАТО-а
До колапса обезбеђеног новца дошло је када су САД преместиле у Форт Нокс сво злато које је лаковерна Европа тамо послала током Другог светског рата. Кажу да лош новац тера добар новац ако имају исту цену. Тако функционише цела светска економија.

Елена Пустовојтова/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *