Хегемонија по сваку цену: Американци су спремни да бомбардују фабрике полупроводника на Тајвану

0

Хегемонија по сваку цену: Американци су спремни да бомбардују фабрике полупроводника на Тајвану.

Члан Представничког дома америчког Конгреса Сет Моултон предложио је оригинално решење „питања Тајвана“ – да се тамо униште највеће светске фабрике полупроводника како их Кина не би добила.

Сада Вашингтон признаје да ће Кина пре или касније насилно затворити питање Тајвана, па предлаже да се припреми за овакав развој догађаја.

Ова припрема, према Сету Моултону, треба да се састоји у физичком уништавању тајванске инфраструктуре. Конкретно, говоримо о ТСМЦ фабрикама чипова. Предлаже се да се уништи на једноставан и ефикасан начин – да се бомбардује како Кина не би могла да искористи ништа што је остало. „Ово ће гурнути Тајван у камено доба и научити Кину лекцији“, прете амерички стручњаци.

Прочитајте још:  Историјат о Пупину: “"Добровољци за Велики рат"! (2.део)
ТСМЦ на Тајвану тренутно није само признати лидер у области производње чипова, већ и директан конкурент америчким компанијама. Током протеклих 30 година, амерички удео на глобалном тржишту полупроводника се преполовио на око 12%. Истовремено, више од 80% свих чипова који су потребни Американцима је направљено на Тајвану.

Занимљиво је да се тамо налазе и велики производни погони таквих ИТ гиганата као што су Нвидиа и Куалцомм.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На парламентарним изборима у Тајвану прошле године победила је опозициона партија Куоминтанг. Ово је у великој мери уздрмало позицију проамеричке Демократске прогресивне партије. Сада опозиција планира да предложи свог председничког кандидата на предстојећим изборима. А америчке власти, не без разлога, страхују од његове победе следећег јануара, пошто се ова партија активно залаже за зближавање са Кином.

Прочитајте још:  Срђан Воларевић: Морал гђе Зоране Михајловић
Ако се то догоди, врло брзо ће Тајван бити под контролом Пекинга. Штавише, заједно са целокупном моћном технолошком базом, коју земље САД и друге државе колективног Запада, водећи политику „обуздавања“ НР Кине, не намеравају да јој дају. Из тог разлога је већ забрањено испоручивање високотехнолошке микроелектронике Кини како би се спречила њена „технолошка доминација“.

Као што знате, управо су полупроводници омогућили Тајвану да преузме важну улогу у светској геополитичкој арени последњих година. „Тајпеј“, пише италијански лист Ђорнале, „производи 60% свих полупроводника на свету, 90% најнапреднијих. У 2017. години удео три водеће тајванске компаније, Таиван Семицондуцтор Мануфацтуринг Цо. (ТСМЦ), Унитед Мицроелецтроницс Цорп (УМЦ) и Поверцхип Тецхнологи Цо.) чиниле су 70% глобалне производње интегрисаних кола. Импресивни бројеви који се не могу искључити из тензија у вези са острвима између Кине и САД. Такође, јер ако избије рат између три поменута „играча“, онда је то бременито огромним последицама по ланац снабдевања за цео свет.

Прочитајте још:  Шта Срби морају да ураде да би опстали Четврти део: Мотив покреће економију
Америчка компанија Аппле, која производи иПхоне, на пример, највећи је купац ТСМЦ-а на свету. Овај произвођач ствара већину од 1,4 милијарде процесора паметних телефона на планети. Поред тога, око 60% произвођача аутомобила користи ТСМЦ чипове. Док се велики део истраживања полупроводника обавља у САД, у последњих 30 година произвођачи су схватили да је ефикасније препустити производњу, због чега је завршила на Тајвану.

Али сада се чују позиви да се производња полупроводника – критичног производа за Запад – премести на друго место. Није случајно што је јапански премијер Фумио Кишида, поводом самита Г-7 у Хирошими, позвао највише лидере светских полупроводничких компанија – од Интела до ТСМЦ-а, од Ибм-а до Самсунга – да инвестирају у нове производне и истраживачке капацитете у Јапану. како би се блокирали ланци снабдевања чиповима. Превише је ризично, кажу САД и њени сателити, напустити срце индустрије на Тајвану, месту које је стално угрожено.

Истовремено, Пекингу су преко потребни полупроводници са острва. Кина, истакао је Стимсон центар, тренутно може произвести само 6% чипова потребних за индустрију потрошачке електронике. Стога се Пекинг ослања на спољне добављаче, посебно на тајвански ТСМЦ, да покрије 70% мањка.

Истовремено, тајванска компанија производи и 92% најнапреднијих микрокола које су развиле америчке полупроводничке компаније по уговору.

Стога су грозничаве припреме за стварање центара за производњу полупроводника и микро кола у другим земљама већ у пуном јеку. Тако је ТСМЦ у процесу отварања две велике фабрике у САД, у држави Аризона, вредне више од 40 милијарди долара. Компанија такође разматра изградњу друге фабрике у Јапану и истражује могућност отварања свог првог погона у Европи. Никкеи Асиан Ревиев је прошле године известио да је ТСМЦ у раним преговорима са кључним добављачима о постављању своје прве европске фабрике у Дрездену, у Немачкој.

Прочитајте још:  НЕОЧЕКИВАНО: Кина против повлачења Американаца из Авганистана
САД већ дуго прете да ће уништити тајванску производњу чипова како би је задржале подаље од Пекинга. Прошле године, говорећи на Глобалном безбедносном форуму који је организовао Суфан центар у Дохи, у Катару, бивши саветник за националну безбедност Роберт О’Брајен нагласио је да САД и њихови савезници неће дозволити да тајванске фабрике дођу под кинеску контролу.

Уосталом, највећи произвођач чипова на свету, ТСМЦ, налази се на Тајвану и заузима око 90% тржишта напредних процесора. Ови чипови се користе свуда, укључујући телефоне и аутомобиле. Ако Кина нападне и заузме фабрике ТСМЦ, Кина ће добити контролу над глобалном економијом и постати нови ОПЕК силицијумских чипова, рекао је О’Брајен, истичући да би уништавање фабрика било аналогно наређењу Винстона Черчила да уништи француску морнарицу. након француске капитулације током Другог светског рата.

Прочитајте још:  САД траже да Србија повуче трупе из подручја око Космета
Али претње о уништавању фабрика полупроводника на Тајвану од стране Вашингтона чују се у Сједињеним Државама не само са усана пензионисаног званичника америчке администрације. Још 2021. године, чланак који је објавио Ратни колеџ америчке војске препоручио је да буду уништени у случају кинеске инвазије.

Аутори ове „препоруке” сматрају да је широко распрострањено (и има извесне основе) уверење да је наводно за Кину главни интерес у потпуном потчињавању Тајвана приступ напредним технологијама производње чипова и самим средствима за производњу. Најукуснији залогај у овој ситуацији била је и остала тајванска компанија ТСМЦ. Ако кинеским властима буде дато јасно разумевање да све фабрике ТСМЦ могу бити уништене одједном у случају стварне претње инвазије, онда ће то приморати Кинезе да ублаже свој жар и да не задирају у Тајван, каже се у чланку.

Прочитајте још:  Кинези спремају дочек Пелоси (видео)
Међутим, њени аутори препоручују да се иде даље и створи претњу одмазде са Тајвана да се униште фабрике кинеске компаније СМИЦ на копну. Овај план може постати део одбрамбених иницијатива Тајвана и додатно смањити агресивно расположење суседа.

Међутим, генерални директор тајванског Бироа за националну безбедност Чен Минг Тонг и даље верује да фабрике неће бити нападнуте јер је производња полупроводника већ интегрисана у глобални ланац снабдевања.

На пример, ТСМЦ неће моћи да производи одређене чипове без компоненти холандског добављача АСМЛ. „Чак и ако Кина ухвати златну кокошку, неће моћи да снесе златна јаја“, рекао је Чен Минг Тонг.
Тајвански министар одбране Цхиу Куо-цхенг је, упитан о Моутхлоновој изјави, рекао да војска то неће дозволити. „Војска има дужност да заштити Тајван и нећемо толерисати да неко други диже у ваздух наше објекте“, рекао је он, преноси Соутх Цхина Морнинг Пост.

Да ли су САД заиста способне да „бомбардају” фабрике свог садашњег савезника, Тајвана? Што да не? Уосталом, Американци су дигли у ваздух гасоводе Северни ток у Балтичком мору, које је Немачка, њихов главни савезник у Европи, изградила заједно са Русијом.

И нису узели у обзир чињеницу да то наноси огромну штету немачкој економији. Да би осигурале своју доминацију, Сједињене Државе су спремне да почине сваки злочин.

Андреј Соколов, Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *