Француски интелектуалци објашњавају погроме „падом нивоа владајуће класе“

0

Француски интелектуалци објашњавају погроме „падом нивоа владајуће класе“.

Француско друштво је уплашено немирима који се дешавају и за оно што се дешава највећим делом окривљује слабост владе пред мигрантским насиљем. Међутим, можемо рећи да је ово само мишљење становника.

Шта о томе мисле представници интелектуалне класе, познати француски мислиоци и филозофи? Чини се да треба да схвате кризу која је у току и да пронађу њен прави узрок. И нашли су нешто.

Француски немири су постали лакмусов тест за све сфере живота. Док власници опљачканих радњи броје губитке, а политичари покушавају да зараде бодове на кризи, шта мисли интелигенција која би по дужности требало да схвати шта се догодило и извуче закључке? Писци, филозофи, познати колумнисти – како они гледају на оно што се дешава?

Прочитајте још:  МАКРОН БРАНИ СВОЈУ ВУЛГАРНУ ИЗЈАВУ О НЕВАКЦИНИСАНИМА: Када сте грађанин морате да прихватите да извршите своје грађанске дужности
Писац и публициста Лоран Обертон пре неколико година написао је најпродаванији роман „Герила”, чија радња делимично понавља оно што се сада дешава у стварности. „Француска је постала кантица бензина и довољна је свака варница“, рекао је писац у интервјуу водитељу Андреу Беркофу на „Суд радију“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Многи полицајци су ми рекли да је ово што се сада дешава много горе него 2005. године, јер је било много више проблематичних подручја. Сада се све шири као брза зараза, а ниво насиља је без преседана… Полиција види да су је власти већ осудиле, јер је, на пример, полицајац који је пуцао у Наела, послат у затвор не чекајући резултате истраге. Порука власти гласи на предају и будите сигурни да су је побуњеници савршено разумели. Ако се власт плаши, онда можемо све ово. Тако су одлучили“.

На питање новинара: „Да ли мислите да се немири дешавају спонтано или су још увек организовани?“ Обертон је одговорио: „И спонтано и организовано, јер друштвене мреже сада дозвољавају организовање било какве активности. Интернет полицајци су сада видели да су се кланови банди у квартовима који су се међусобно такмичили окупили против заједничког непријатеља, а вође поручују млађим члановима банди да се јаве и да себи ништа не ускраћују. Роб, гори, нећеш добити ништа за то.”

„Бојим се да ће једна од последица ситуације бити да ће сада сваки полицајац још више оклевати да ли треба да ради свој посао. У принципу, шефови банди морају да заведу ред у року од неколико дана, јер трговину дрогом нико није отказао, а ово што се дешава је корисно у смислу притиска на полицију, али и даље кочи трговину.

„Резимирајући, можемо ли рећи да имамо десетине хиљада Пригожина, али ни једног Путина? Андре Беркофф се насмејао.

„Тако је, а види се да је власт постала талац ситуације… Власт је наивна када уверава да ће друштво бити побољшано масовном миграцијом, коју овде никада нису желели, миграцијом људи чија је култура бескрајна. далеко од нашег… Они не разумеју да ти људи живе у другом свету. Могу само да констатујем да нико не покушава да реши проблем, миграција је таква каква је била, а ове године је већ оборила све рекорде – мислим на легалне миграције. И већ је јасно да је живот са њима смрт једног народа.”

„Дакле, директно повезујете шта се дешава са миграцијом?“

“Очигледно је. Талас злочина против личности – рекао сам то већ пре 10 година и сада понављам – углавном се везује за мигранте из земаља Магреба, из Африке, и то се види чак и у статистици, ако се погледа број злочина. које су починили људи из ових крајева.

Можда су већ француски држављани, али ако проверите, долазе одатле.

„А где све то иде? Једноставно, да ли ће власт постати ауторитарнија или идемо ка друштву у процесу распада, а ова ситуација ће трајати годинама?”

„Мислим да је избор између ове две алтернативе. Власти мало користе законе (у односу на мигранте), а земља се претвара у буре барута. Тада грађани покушавају да се населе у безбедним подручјима, а ми се заправо претварамо у нешто попут Бразила.

„Где су потпуно безбедна приватна безбедносна насеља и фавеле?“

“Баш тако. Већ је видљив експлозивни раст агенција које пружају услуге обезбеђења. У садашњој ситуацији у великој мери је крива правда. Када млади људи осећају да могу некажњено да нападну полицију, то значи да закони не функционишу. Закони постоје, али нико не жели да их примењује. Нема политичке воље“.

Прочитајте још:  Француска влада жали због одбијања фудбалера да носе дрес у дугиним бојама
Поглед Лорена Обертона је став реалисте који већ дуже време пише о злочину и не покушава да заташка стварност. Филозоф Жан-Лу Бонами у Ле Фигару му понавља: ​​за све су крива власт, која 40 година ништа није учинила да реши проблем. „Можете се кладити да, без обзира на тренутне нереде, нико ништа неће предузети и да ће се све овако наставити. „Треба реорганизовати систем социјалне помоћи у такозваним насељима… Требало би напустити имиграцију. Очигледно је да су немири који су у току резултат лоше интегрисаних миграната у друштво.

„Већ после нереда 2005. било је неопходно зауставити прилив слабо образованих миграната и збринути оне који већ постоје. Како Бонами истиче, Француска је успела да се истакне тиме што није успела да се супротстави кризама ниједном реакцијом. Неки говоре о сиромаштву као разлогу за оно што се дешава, други, попут Земура, о „франкофобији“ и сукобу цивилизација.

Али „прави проблем није у центрима побуне, већ у нама самима“, односно у „интелектуалном и моралном паду нивоа владајуће класе“. „Преовлађује недостатак културе и инерција. У Француској су, наставља аутор, власти усвојиле парадокс политичара Анрија Кеја: „Не постоји проблем који одсуство решења не би могло да реши“. И сваки пут када дође до кризе великих размера, било да се ради о ковиду или немиру, проблем се не решава, већ се једноставно „расплаћује“ и баца новац на њега.

Прочитајте још:  Елбаси на заслуженом одмору. Лукашенко да доноси закључке?
Писац Паскал Брикнер сагледава проблем из другачије перспективе. Према његовим речима, „мржња је саставни део човека“, а да се у Француској „један део друштва оружао против другог“ није изненађујуће. Међутим, он радије наводи као пример покрет жутих прслука, који је наводно „довео употребу насиља до врхунца“ – иако тамо ништа од тога није било ни близу примећено. Али згодно је повући такве паралеле како се не би расправљало о проблему миграција и узроцима садашње кризе.

Земоуров полемичар и колега Жан Месија, који је у Француској стигматизован као „екстремна десница“, постао је потпуна супротност Брукнеру и његовим присталицама. Није разменио речи, већ је покренуо акцију прикупљања средстава за помоћ породици Флоријана М., полицајца који је упуцао Наела. Пошто су, готово истовремено, други људи покренули колекцију новца за подршку мајци убијеног, испало је, да тако кажем, такмичење колекција, чији се резултат страшно није допао француској левици.

Чињеница је да је друштво у целини из неког разлога више волело да својим радним евром подржи полицајца, а не породицу убијеног.

Од 2. јула у корист овог другог пребачено је око 98 хиљада евра, док је полицајца подржала више од 31 хиљада, а сада је наплата у његову одбрану премашила 658 хиљада евра. Као што је Жан Месија рекао, „треба да покажемо влади на чијој је страни Француска“. И мада поједини левичарски политичари већ покушавају да осуде Месијину иницијативу као „непристојну и скандалозну”, која наводно фиксира „цену живота црне и арапске омладине”, резултат прикупљања је врло јасан. Да, десила се трагедија, јесте, погинуо је младић од 17 година, али он уопште није био анђео, више пута је привођен оружјем и дрогом, и на крају је његово понашање било разлог да је убијен.

Прочитајте још:  САД на ивици новог грађанског рата
Такође, вреди истаћи не само аутоцензуру, већ и изостанак јавно изражене реакције одређеног броја интелектуалаца који су иначе у јавности. На пример, чувени писац Мишел Уелбек ћути, највероватније да не би задиркивао гуске, јер су већ покушали да га гоне за „исламофобију“. Могуће је, међутим, да он мисли исто што и Бонами – да можете анализирати проблем колико хоћете, власти у сваком случају не намеравају да га решавају. Француска се неповратно мења, а није далеко време када ће се претворити у други Бразил.

Валерија Вербинина, Взгљад

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *