Либијске реалности: Предстојећа година не обећава лак живот

0

Либијске реалности: Предстојећа година не обећава лак живот.

Спољни играчи су поново постали активни у песку северне Африке.

Прочитајте још:  Хуан Гваидо као тајни производ по стандардима ЦИА
На огромној територији која се протеже у северној Африци дуж Средоземног мора од Египта до Туниса, где је до 2011. године постојала и динамично се развијала Либијска Џамахирија, данас постоји нека врста фрагментоване квазиформације. Виртуелна структура са полагањем права на државу Либију изазива конфузију код свих који покушавају да разумеју њене замршености. На западу земље, Влада националног јединства (ГНУ), Врховни суд и Председнички савет су укорењени. На Истоку – Влада националне стабилности и Представнички дом. На истоку је формирана ЛНА (Либијска национална армија) под командом Х. Хафтара, ПНЕ има своје оружане снаге. Поред две армије, подређених различитим политичким снагама, постоје разне оружане групе које контролишу своје зоне и повремено покушавају да их прошире. Вође ових „бригада” или склапају савезе, па се међусобно боре, или прелазе из једне коалиције у другу и назад, па уличне борбе, укључујући и престоницу, нису нимало ретке. 

Током 12 година колико је прошло од свргавања Моамера Гадафија, лидери многих војно-политичких група су у више наврата изражавали жељу да створе јединствене власти које би биле у стању да ставе тачку на фрагментацију и започну процес оживљавања. Постепено је дошло до релативног схватања да је потребно одржати изборе, али у пракси то није ишло. Наведимо главне прекретнице на „трновитом путу нове либијске демократије“: избори су првобитно били планирани за 2017. годину, а затим је датум гласања одређен за 10. децембар 2018. године. Наредни датум је најављен за 24. децембар 2021. године, али није прецизирано да ли ће избори бити председнички, парламентарни или обоје. Како ни листе кандидата ни релевантни закони нису били готови до датума предложених избора, гласање поново није одржано, упркос скоро 3 милиона регистрованих бирача.

Прочитајте још:  EРДОГАН ПРЕТРПЕО ТЕЖАК ПОРАЗ У ЛИБИЈИ: Сирт одбрањен, ништа од нео-отоманских снова Анкаре
Овлашћења премијера А. Дбеибаха истекла су у децембру 2021. године, али је он категорички одбио да поднесе оставку. Као одговор, парламент је именовао бившег шефа Министарства унутрашњих послова Ф. Башагу за новог шефа владе, што ни на који начин није утицало на ситуацију, само је погоршало противречности између Запада и Истока. Важно је напоменути да је Представнички дом 16. маја 2023. године својом одлуком смијенио Башагу са функције и наложио истрагу против њега због неиспуњавања дужности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Одређени напредак је постигнут у одлукама заједничког комитета „6+6“, који укључује представнике Врховног државног савета (Триполи) и Представничког дома (парламента). Председнички и парламентарни избори биће одржани истовремено и могли би да се одрже почетком 2024. године, саопштио је комитет. Међутим, нико нема поверења да ће земља успети да се добро припреми за изборе и да их одржи. Уосталом, још увек не постоји законски оквир који дефинише овлашћења председника и парламента, нити услове за оне кандидате који ће се кандидовати и за парламентарне и за високе државне функције. А нема ни устава у земљи…

Прочитајте још:  Турски војници кренули у Либију
Уместо тога, у августу 2011. на брзину је састављена својеврсна уставна декларација. Године 2014. створена је посебна уставотворна скупштина, која је три године касније представила нацрт устава који није ни дошао на расправу. У фебруару 2022. године либијски парламент је донео одлуку о уставној декларацији и формирању одбора од 24 представника из три кључна географска региона земље. Испоставило се да је документ мртворођен, а у јуну 2023. године покушано је да се оживи: шеф Савета за националну безбедност (НСЦ) Ибрахим Кхалифа Бусхнаф изнео је сопствене иницијативе. Тако се предлаже да се допуни одредба да је ислам државна религија, а шеријат главни извор законодавства: неважећи је сваки закон који је донет у супротности са одредбама шеријата. Предлаже се повећање састава Сената са 78 на 90 чланова и изједначавање заступљености из три главна региона (по 30 из сваког), иако се број становника у њима веома разликује. Само из ових предлога (а има и других) јасно је да ће расправа бити тешка и дуга. Није изненађујуће што је и сам И. Бусхнаф признао да је мало вероватно да ће избори бити одржани следеће године.

НСС је првобитно основана 2007. године, а на њеном челу је био Муатасим Гадафи, кустос обавештајних служби и снага безбедности Либијске Џамахирије. Убијен је заједно са оцем 2011. године, а 10 година касније поново је формиран Савет безбедности, а на основу истог закона из 2007. који је признат као важећи. Значајно је да је И. Бусхнаф отворено изјавио да је народ уморан, да не верује актуелној власти и да није искључио победу Сеифа ал Ислама Гадафија на предстојећим изборима.

Прочитајте још:  „Руси су пуцали на себе“
Међутим, ова кандидатура изазива жестоко одбијање кнежева апанаже, који су искористили прилику да некажњено пљачкају земљу и не желе да стану на крај анархији која је захватила земљу. Они се ослањају на подршку неких страних држава, па чак и УН, што је признао и шеф НСС. По његовом мишљењу, они нису решили и не решавају проблеме јер их то не интересује. Главно језгро које ради о Либији у УН није се мењало више од 10 година, а периодична промена специјалних представника генералног секретара УН није довела до опипљивих резултата. Чак ни садашњи шеф мисије УН, господин Батили (Африканац који се добро разуме у специфичности), из неког разлога није нашао кључ за решавање проблема у Либији, као у целини УН. Савет безбедности УН је 30. октобра поново продужио  мандат мисије у Либији, а приоритети су и даље подршка свеобухватном политичком процесу и превазилажење разлика свих кључних политичких снага на путу ка националним изборима.

Очигледни су покушаји неких спољних сила да утичу на догађаје у Либији. Најзначајнији је гласан скандал који је избио након што су постали очигледни контакти ПНУ са израелским Министарством спољних послова. У Риму је 27. августа одржан састанак израелског министра спољних послова Ели Коена и делегације ГНУ, у којој су били министар иностраних послова Најла ал-Мангуш, министар комуникација Валид ал-Лафи, члан Либијског форума за политички дијалог (ЛФПД) Абд. ал-Мајид Меликта и ГНУ министар за питања младих Фатхаллах ал-Зуни. Истовремено, сам израелски министар спољних послова Ели Коен назвао је састанак са ал-Мангушем „историјским“, јер је ово први сусрет шефова спољних послова две земље. Без сумње, ово је био део плана Вашингтона за нормализацију односа између Либије и Израела, а улога извршиоца додељена је шефу ПНУ. Он је сам на све могуће начине негирао своју умешаност у организовање тог састанка, тврдећи да је то приватна иницијатива ал-Мангуша. И то упркос изјави италијанског Министарства спољних послова да је управо Абделхамид ал-Дбеибах тражио посредовање како би се успоставили контакти са представником израелског министарства спољних послова. Операција Хамаса је побркала све карте и избио је скандал који је довео до оставке Н. ал-Мангуша. Представнички дом Либије је 13. новембра, током састанка у Бенгазију, једногласно одобрио закон који криминализује нормализацију односа са Израелом. У либијском ваздушном простору забрањени су летови израелске авијације, као и улазак свих бродова под израелском заставом у либијске територијалне воде. Стратешки, ово није променило планове Беле куће, али је рејтинг ал-Дбеибаха нагло опао како су масовни протести захватили земљу.

Прочитајте још:  "Херој Украјине" се суочио са реалношћу у Кијеву (видео)
УН и многе земље широм света, укључујући Русију, признају ПНУ као владу Либије. То не спречава Москву да одржава контакте и са Триполијем и са Бенгазијем. Међутим, Турска, САД и низ других земаља чине исто, показујући жељу да придобију подршку локалних власти и искористе све могућности за ширење утицаја.

Сједињене Државе раде у Либији и директно и преко свог НАТО савезника Турске. Ове земље су заинтересоване да што више компликују присуство Руске Федерације у овом стратешком региону. ГНУ и Анкара су још 27. новембра 2019. потписали два меморандума о разумевању: један се односио на војну сарадњу, а други на разграничење поморских зона у Средоземном мору. У јануару 2020. турски парламент је дозволио слање трупа у Либију, а затим је мандат продужен. Р. Ердоган је 24. новембра упутио парламенту захтев за продужење мисије оружаних снага те земље у Либији за две године (до 2. јануара 2026. године), и нема сумње да ће жалба бити усвојена.

Прочитајте још:  Лавовски део жита из Украјине иде Европској унији, а не најсиромашнијим државама
Шеф ПНУ ал-Дбеибах и турско Министарство спољних послова званично су објавили одлуку о отварању генералних конзулата у Бенгазију, а Туркисх Аирлинес планира да покрене летове са градовима Триполи и Бенгази, а касније и са другим градовима Либије. Веома је значајно да ће, према постигнутим договорима, искључиво турске компаније обновити град Дерну уништен ураганом. У либијским медијима појавиле су се информације да је маршал Хафтар (ЛНА) наводно контактирао турску владу са захтевом за куповину беспилотне летелице Баирактар.

Посматрачи примећују да су после низа састанака између војске (заменик министра Руске Федерације Ју. Јевкуров и маршал Х. Хафтар) у Москви и Бенгазију контакти били разноврснији. Средином новембра, шеф Службе националне безбедности Либије И. Бушнаф боравио је у званичној посети Москви. Одржани су састанци са секретаром Савета безбедности Руске Федерације Н. Патрушевом, замеником шефа руског Министарства спољних послова и специјалним представником председника за Блиски исток и афричке земље М. Богдановим, као и са Министарством за ванредне ситуације Русије. М. Богданов је 30. новембра у Министарству спољних послова водио преговоре са председником Врховног државног савета Либије Мохамедом Такалом.

Прочитајте још:  Турци су против Грка, Македонци су против Бугара. Балкан је у опасности да букне након Украјине
Приметно се активирала и руска амбасада у Триполију, а у први план долазе хуманитарни контакти. Тако се амбасадор А.Аганин састао са министром за питања омладине ПНУ Ф. Ал-Занијем (он је и вршилац дужности шефа Министарства иностраних послова) и пренео званичан позив Руске Федералне агенције за питања омладине за учешће. на Светском фестивалу младих, који ће се одржати у Сочију почетком 2024. године. Ал-Зани је упознао руског амбасадора са програмима које спроводи министарство, укључујући пројекат Искуство демократског учења за младе, летње школе, национални програм за младе дипломате и друге националне програме које спонзорише Савет министара ГНУ.

Председник Савета безбедности И. Бушнаф сматра да је у Либији искорењен тероризам, а главна претња је илегална миграција из земаља Рога Африке, илегална трговина људима, оружјем и горивом. Према његовим речима, последњих 5-6 година у Либији није било слободне продаје оружја, као што је било после 2011. године. Власти у Триполију и на истоку, као и Савет безбедности, прате ово питање. Јасно је да функција (чиновник је на њој тек годину дана) намеће одговорност, али је немогуће замислити да он не зна: у Либији заиста нема проблема са оружјем – можете купити или РПК или а ДСхК. Готово сваки дом има ватрено оружје, многи носе оружје са собом у граду или га носе у својим колима. А чак и мала ствар попут пиштоља или митраљеза може се лако купити не само преко пријатеља, већ чак и преко огласа! Цене варирају: јуришна пушка Калашњиков се креће од 500 до 1000 долара, у зависности од стања и модела (скоро цео асортиман је на лагеру). Белгијске ФН пушке, пушке са пумпом, ГЛОЦК пиштољи, итд. су уобичајене. Али тешко оружје је заиста тешко пронаћи.

Антон Веселов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *