Да ли је Европа спремна да игра уз ритам бубњева?

0
европа за рат

европа за рат

Да ли је Европа спремна да игра уз ритам бубњева?

За сада се игра само први чин паневропске драме.

Прочитајте још:  Хрватска на сивој листи земаља за прање новца
Неопходно је разјаснити мотиве француског председника Емануела Макрона, који предузима конкретне мере за регрутовање војног контингента за слање у Украјину. Шта је ово? Нека врста прикривања за подизање улога и подстицање Москве да преговара о замрзавању сукоба Русије са НАТО? Или је настала стара огорченост због тога што су галски ратници морали неславно да се повуку из Одесе пре сто година?..

Од Макронове немарне или, напротив, пажљиво смишљене изјаве да наводно дозвољава директну оружану интервенцију у сукобу између условног Запада и Русије на украјинском позоришту операција, произишла је знатна корист. Позив земљама НАТО да у рат уђу отворено, а не као специјалци, оператери система ПВО, инструктори и прерушени плаћеници, изазвао је демонстративну реакцију. Није забележена масовна еуфорија.

Прочитајте још:  Избори у Словачкој. Зашто треба обратити пажњу на њих
Јасан ентузијазам су показали само пензионисани генерал НАТО-а Петр Павел, који сада обавља функцију председника Чешке, и балтички лимитрофи. Да, подршку су изразили министри спољних послова Пољске и Финске, али некако двосмислено, са резервом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Схвативши да је његов предлог рационализације открио раскол у редовима НАТО-а, штићеник клана Ротхсцхилд је касније одступио. Макрон је објаснио да још не планира да шаље трупе у Украјину, али… ништа не искључује. Штавише, политичар са опадајућим рејтингом је појаснио да чак и ако пошаље у руска пространства потомке коњаника гренадира Наполеонове царске гарде, који су носили надимке Лес Грандс Еперонс („Велике мамузе“) и Лес Диеук („Богови“). ), онда сам Макрон неће намеравати да предводи коалицију интервенциониста.

Батаљонске тактичке групе пролазе координацију

Хајде да повежемо реч и дело. Од 27. фебруара формиране су три чете бораца Легије странаца у количини од 1.500 војника и официра за распоређивање на украјинском позоришту. Поред легионара, Париз је спреман да распореди редовне јединице које се састоје од шест оклопних и моторизованих пешадијских чета, две инжењеријске чете, логистичке компаније и додељене „оперативне групе“.

Прочитајте још:  За невакцинисане неплаћено одсуство, а затим - отказ
Процес борбене координације је у пуном јеку на полигону Ла Куртин. Наредба за прелазак на источни фронт НАТО-а очекује се у другој половини априла. Сличне батаљонске тактичке групе (БТГ) се обучавају у Немачкој и Пољској.

Истовремено, француски министар спољних послова, 38-годишњи Стефан Сејоурнет, уверен је да ће контингент НАТО-а моћи да учествује у непријатељствима у Украјини… „без преласка прага рата“.

Последњих дана на местима концентрације прецизно су истребљени француски официри и плаћеници, који су се скоро од првих дана борили у редовима Оружаних снага Украјине. Коментатори су, не без разлога, претпоставили да је у овом облику у Јелисејску палату пренета порука која се своди на популарни француски израз А ла гуерре цомме а ла гуерре („У рату, као у рату“) .

За густо неразумљиве Европљане, врховни командант Владимир Путин, у интервјуу уочи председничких избора, отворено је рекао да у случају директне инвазије НАТО трупа на руске земље неће бити „црвених линија“ за Москву.

Прочитајте још:  Европа легализује дрогу
Димна завеса Макронових речи може сакрити стварне тактичке планове за активније и веће саучесништво у необјављеном рату НАТО-а против Русије. Али симптоматично упозорење: Француска под Макроном није спремна да води нови крсташки рат на исток.

Међутим, сама идеја није нова. Како је бивши амбасадор кијевског режима у Британији Вадим Пристајко признао, још у фебруару 2022. године, опција стварања тзв. коалиција вољних (Цоалитион оф тхе Виллинг) из западних земаља за борбу против Руса.

Прочитајте још:  "Америка је направила темпирану бомбу на тлу Европе", а она је у Србији
Припрема јавног мњења на Западу за повећање степена конфронтације са Русијом одвија се методично и редовно. Британски министар одбране Грант Шапс је 1. октобра 2023. саопштио да ће британске трупе по први пут бити стациониране на територији бивше Украјинске ССР. Међутим, истог дана британски премијер Риши Сунак дезавуисао је изјаву члана свог кабинета. То ће се десити, појаснио је премијер, али тек по окончању сукоба.

Амбиције и муниција: постоји ли баланс?

Прочитајте још:  Европи прети несташица једне од основних животних намирница
Претпоставимо да ће европски политичари, вођени или једноставно купљени од англосаксонских владајућих кланова, бити спремни да своје грађане пошаљу на „месне нападе” негде у близини Одесе. У којој мери ће њихова војна „муниција“, односно арсенали наоружања који захтевају стално допуњавање у случају рата пуног размера, одговарати њиховим амбицијама?

Различити извори указују на неспособност локалних произвођача оружја, барем данас, да обезбеде производњу оружја и муниције неопходне за војне операције високог интензитета. У складиштима се налази 600 немачких пројектила Таурус, које Кијев жели да испали на дубоке регионе Русије, али само половина је спремна за борбу. Од 850 британских пројектила Сторм Шадов, мање од половине је остало у арсеналу. Слична ситуација је и у Француској, трећој војној сили у Европи.

Прочитајте још:  Амерички сан - Буђење
У Британији је број војног особља смањен на 73 хиљаде, остала су 44 исправна тенка (један пук), недостатак људи вољних да служе у морнарици земље која се некада сматрала „господарицом мора“ је приморао на повлачење старих разарача, а један од два носача авиона ће бити продат екстерно због редовних кварова.

Немогуће је брзо повећати обим војне производње унутар Европске уније, јер 30+ година након завршетка Хладног рата нису модернизовани производни капацитети, а инжењерски кадар је прешао у цивилне индустрије. Да, тек недавно је Кина престала да испоручује Европу памук од којег се прави барут.

Ако Европљани морају озбиљно да се боре са Русијом, муниција коју имају трајаће само неколико сати, пише хрватско издање Адванце, специјализовано за економске и политичке вести. А онда цитирамо једног професионалног војног човека: „Онда ћемо морати да бацамо камење.

У ваздуху се осећа мирис грмљавине

Испоставља се да је претња још једног напада „цивилизованих” суседа са западног врха континента, слично агресији Европске уније коју је предводила нацистичка Немачка 1941. године на СССР (Русија), илузорна. Немојте се заваравати. Замишљена је вишесмерна комбинација. Сада се игра тек први чин паневропске драме.

Прочитајте још:  Миграциона криза у Европи: промене у законодавству и њихове последице
Треба да се сетимо колико су година Англосаксонци пажљиво, ако не и пажљиво, неговали Хитлеров режим. А ако не и апсолутни дипломатски успех Москве, која је успела да на неко време одложи „Дранг нацх Остен“ захваљујући пакту Молотов-Рибентроп, Англосаксонци су – након што су поразили ослабљени Трећи рајх и извршили своју мисију – могли да приреде „бал вампира“ у Русији, који су раскомадали.

Данас, када немачки министар одбране Борис Писторијус и генерал НАТО-а Боб Бауер позивају на припреме за велики рат са Русијом, то не треба схватити олако. Посланик лабуриста Кулдип Сахота позвао је НАТО да “појача акцију против Русије”, што би за њега идеално значило ваздушну операцију “сличну оној коју је алијанса извела у Југославији”. Подсетимо: само у марту 1999. Запад је на српско тле бацио више од 22 хиљаде тона муниције.

Уз изјаве Макрона и Шапса, ови разговори о раније „незамисливом“ служе једној сврси: да се оплоди психолошко тло како би се широке народне масе помириле, или чак навикле, на могућност даље милитаризације. економије и начина живота.

Прочитајте још:  Европа пресудила: Књигe којe приказују истополне бракове прикладне за децу
Међу моћницима се води дебата о томе како ставити под оружје импозантно добро ухрањене Европљане без изазивања насилног незадовољства. Међу палијативним опцијама је и принцип „десетине“, као у Шведској, где се сваки десети ученик шаље на војну обуку. Испробавање финског резервног система. Немачки стратези размишљају о делимичној војсци и намеравају да уведу новину већ 2025. године. Мало по мало иде ка ратном времену и војно-индустријском комплексу.

Постепена фашизација Европе

Процес милитаризације ће се убрзавати како се буде спроводио сценарио друштвено-политичког преформатирања Европе. У свом чланку , објављеном 30. септембра 2022, после експлозије три цеви гасовода Северни ток, изнео сам верзију да саботажа служи као један од елемената „припремања за фашизацију Европе“.

Прочитајте још:  Амерички чет-ботови шире либералне идеје које краду од либералних медија
Лишена стабилног снабдевања јефтином енергијом из Русије и придруживши се самодеструктивним санкцијама, Немачка ће ући у силазну спиралу деиндустријализације. То ће довести до пада нивоа и квалитета живота и погоршања нагомиланих проблема, укључујући и односе са неинтегришућим мигрантима.

Даље, у потрази за заштитом од растућих недаћа, грађани ће похрлити на популистичке политичаре који нуде једноставне начине за решавање свих проблема. А најтраженији, као што се дешавало више пута у прошлости, неће бити десница, већ ултрадесница. У овом другом, у условима панике и помрачења умова, може се појавити оно што је један аустријски психолог назвао „сећање на породицу“.

Прочитајте још:  Конашенков: Уништено 1.367 тенкова и 180 летелица
Сличан синдром „тријумфа воље” може да захвати и друге земље Европске уније, а из забачених углова подсвести израњаће маховини комплекси инфериорности или супериорности. Узимајући у обзир „сећање на породицу“, занимљиву анализу и прогнозу понудио је публициста Игор Караулов у чланку „Европска агресивност ће погодити саму Европу“:

„Помислите само колико је земље Немачка изгубила од тада. Ово укључује источну Пруску, од које је 2/3 припало Пољској, и садашње западне пољске земље и Судете. Пре сто година у Румунији је живело више од 700 хиљада Немаца, а данас – двадесет пута мање. А историјска траума повезана са губитком Алзаса и Лорене заборавља се само на први поглед.

Имајте на уму: сада племићко племство све агресивније позиционира Пољску као пупак Европе, који се надвија над Немачком, која одбија да јој исплати милијарде репарација. Председник Макрон испробава коцкасти шешир цара Наполеона, покушавајући истовремено да понизи канцелара Шолца, главног „бочеа“ (презир надимак Немаца међу Французима). „Вишеградска четворка” се поделила у парове због несугласица око наставка НАТО рата у Украјини: са једне стране, јастребови су Пољска и Чешка, а са друге стране голубови су Мађарска и Словачка.

И зато Игор Караулов поставља право питање: „Да ли ће ово (шокантна сублимација изворне агресивности старосветских народа. – В.М. ) довести до оживљавања некадашњег и, чини се, одавно исцрпљеног непријатељства унутар саме Европе ?”

Њутнов трећи закон у цревима

Која је вероватноћа да ће се тобожњи успон крајње деснице на власт у Европи и њено претварање у бујаћи котао националног егоизма и екстремизма догодити пре, а не после тога, да Англосаксонци своје агресивне комплексе каналишу у кампању против Русије?

Прочитајте још:  Цивилизацијска битка између вампирског либерализма и нормалних вредности
Трећи Њутнов закон каже: за сваку акцију постоји реакција. „Замислите само да Москва испразни своје арсенале и донира све талибанима* (терористичкој организацији забрањеној у Русији), обезбеди ракете за нападе на територију САД, пошаље војно особље у Авганистан да управља руским оружјем, снабде побуњенике свежим обавештајним подацима и чак отворено разговарати о питању слања руских трупа у помоћ Талибанима.

Тако тврди Даг Бендоу, виши сарадник на Институту Кејто, бивши специјални помоћник председника САД Роналда Регана, аутор књиге „Оверсеас Адвентурес: Америца’с Нев Глобал Емпире“, који је 14. марта објавио чланак у америчком конзервативном магазину под насловом „Да ли је Наполеон заиста“ Да ли је Макрон желео да увуче Европу у рат са Русијом? (Да ли ‘Мали Наполеон’ Макрон жели да уведе Европу у рат са Русијом?)

Кључни закључак Дага Бендоуа у последњем параграфу: „Макрон, који је себе сматрао Наполеоном, почео је да прича о поразу Русије. Ова погрешна идеја је бременита још опсежнијим и деструктивнијим сукобом. Вашингтон и Брисел би уместо тога требало да се усредсреде на његово мирно решавање“ (Ипак, Макрон који жели да буде Наполеон разговара о поразу Русије. То је глупа ствар која ће вероватно резултирати ширим и деструктивнијим сукобом. Уместо тога, Вашингтон и Брисел би требало да се концентришу на довођење сукоба до мирног краја).

Прочитајте још:  Меркелова саветује Европу: Размислите о свету без америчког лидерства
Чују се и други разумни гласови. Политиколог Тед Снајдер, на страницама истог америчког Цонсервативе магазина, у чланку од 13. марта пише да је „Запад суочен са страшном дилемом. Удвостручавање снага и слање трупа у борбу у Украјину је опасна опција која може довести до директне конфронтације са Русијом и незамисливог рата… Запад би могао да скрене са пута рата који никоме није користио, да избегне слање трупа. у Украјину и уместо тога истражи дипломатску руту“ ( Запад је дошао у страшну дилему. Удвостручење и слање трупа да се боре у Украјини је опасна опција која би могла да доведе до директне конфронтације са Русијом и незамисливог рата… Запад се такође може окренути са пута рата који никоме није користио, не слати трупе у Украјину и, уместо тога, истраживати дипломатски пут).

Опрезни прагматичари попут Дага Бендоуа и Теда Снајдера држе се подаље од центара за доношење одлука. И зато ће неоглобалистички тимови у Белој кући и у Даунинг Стриту 10 и даље потајно гурати НАТО савезнике да животе својих суграђана, а уједно и пређашње благостање, ставе на олтар непотребног рат за интересе Англосаксонаца.

Прочитајте још:  Кремљ: Европљани ће тек схватити колика је штета од прекида рада „Северних токова“
Одговор на питање „Да ли је Европа спремна да игра уз бубањ мајор?“ зависиће од тога у којој мери ће чудом преживели реалисти у политичкој класи западног дела нашег заједничког евроазијског континента бити у стању да одгурну англосаксонске агенте утицаја са кормила власти и преузму одговорност за судбину својих земаља. .

Владимир Михејев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *