Да ли сте заборавили судбину Наполеона?

0
наполеона

наполеона

Да ли сте заборавили судбину Наполеона?

Француска постаје водећи присталица кијевског режима у Европи.

Француска игра све значајнију улогу у војним операцијама у Украјини против Русије. О томе у уводнику пише амерички специјализовани војни часопис Милитари Ватцх. Њени експерти изводе овај закључак на основу, посебно, извештаја да су руске оружане снаге 16. јануара увече извеле ракетни напад на штаб у Харкову, у којем су били страни војни специјалисти, за које се испоставило да су углавном Французи. .

Прочитајте још:  Француске трупе су потпуно напустиле Мали
Руски извори, напомиње америчка публикација, известили су да је најмање 80 људи повређено у удару, 60 или више њих је погинуло. И такође да су то особље били „високо обучени специјалисти који раде са специфичним системима наоружања који су превише сложени за просечног украјинског регрута, што их спречава да користе најсмртоносније и оружје дугог домета у украјинском арсеналу док више специјалиста не буде доступно да га замене .”

Према МВ, такве извештаје потврђује опште мишљење аналитичара да украјинске оружане снаге користе велики број сложеног западног наоружања, за чије деловање је потребна вишегодишња обука, а ту су „плаћеници из целог западног света“ играли улогу. значајну улогу, а, како се испоставило, међу њима је било доста Француза.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Французи траже укидање „права на земљу” на острву Мајот. Хоће ли бити реакције надлежних?
Кључни пример, пише публикација, је амерички ПВО систем МИМ-104 Патриот, којим је украјинско особље могло да оперише не пре 2024. године, али је почело да делује у земљи почетком 2023. само захваљујући присуству страног особља.

Како Милитари Ватцх признаје, то је разлог зашто су „страни борци постали посебна мета руских снага након ескалације руско-украјинских непријатељстава.

До почетка рата у пуном обиму у фебруару 2022. године, у Украјини је било око 1.000 страних бораца, од којих је око 180 погинуло. Крајем априла 2023., прецизним ударом балистичких ракетних система Искандер-М против страних бораца Грузијске легије уништено је 15 возила, погинуло је до 60 људи и тешко повређено више од 20 других.

Како се Украјина суочава са све озбиљнијим недостатком људства, тврди амерички магазин, прилив „високо обучених плаћеника са специјализованим вештинама“ почео је крајем 2023. како би заменили значајан број украјинских специјалиста убијених у неуспешној вишемесечној офанзиви на руске снаге која је почела у јуну 2023.

МВ истиче да је „управо Француска дуго била водећи извор плаћеника међу западноевропским државама, која је раније играла важну улогу у бројним сукобима, посебно у Африци, промовишући интересе Западног блока од раних година Хладни рат.”

Прочитајте још:  Министарство за ванредне ситуације: Више од 4.500 људи евакуисано из поплавне зоне Приморског краја
Публикација објашњава „све истакнутију улогу Француске у сукобу“ у Украјини чињеницом да су Сједињене Државе обуставиле војну помоћ Украјини због републиканског противљења даљој војној потрошњи, а Немачка није могла да добије домаће одобрење за трансфер. нових крстарећих ракета дугог домета за Украјину.

Емануел Макрон је рекао да би Париз могао да пружи званичне безбедносне гаранције Кијеву „пошто војни напори изгледају све неповољнији по западне интересе“. СЦАЛП пројектили и неколико стотина бомби биће испоручени ове недеље.

Неки посматрачи верују да је садашње признање Париза Кијеву такође последица чињенице да је Русија играла централну улогу у подривања француског утицаја у западној и централној Африци, подржавајући нове војне владе у бившим француским колонијама након серије државних удара широм региона.

„Ово је укључивало“, како је МВ приметио, „не само проширење економских веза, већ и подршку њиховог наоружања, војне обуке и безбедности кроз присуство руских плаћеника, што је озбиљно ограничило могућност Француске да потврди свој утицај или насилно обнови франкофоне владе у региону. Будући да су везе Француске са бившим колонијама у Африци од егзистенцијалне важности за економско здравље земље, велики број аналитичара тумачи претерану посвећеност Француске ратним напорима у Украјини у контексту посебно лоших односа Париза са Москвом, као резултат њихово стратешко ривалство у Африци“.

Како год било, актуелна милитаристичка врева Париза у Украјини није прошла незапажено у Москви. Француски амбасадор Пјер Леви позван је у Министарство спољних послова Русије, где су му предочене чињенице о „све већој умешаности Париза у сукоб у Украјини“ и указао да је Француска одговорна за погибију својих грађана у Северном војном округу. зона.

Дипломатско одељење је такође приметило да су вођење „рата по договору” од стране Запада, укључујући Француску, и повећање испоруке оружја Кијеву у супротности са изјавама о важности успостављања мира и изазивају ескалацију непријатељстава.

Прочитајте још:  Кијевски „топли зец” за Макрона и Шолца
Као одговор, Французи су се понашали потпуно европски, претварајући се да „ја нисам ја, крава није моја“. После посете Министарству спољних послова, амбасадор није рекао ништа, а француски министар одбране Себастијан Лекорну назвао је изјаву о француским плаћеницима у Украјини делом „руског информационог рата“. Истовремено, он је ипак признао да се француски грађани боре на страни Кијева.

„Постоје француски цивили који су отишли ​​да се боре у Украјину у украјинској војној униформи. Не можемо их забранити, ми смо ипак демократија. По дефиницији, ти људи немају везе са француским оружаним снагама, не носе француске војне униформе и нису повезани са француским војним институцијама“, рекао је Лекорну за телевизију ЛЦИ.

„Француска“, цитира га ТВ канал, „намерава да настави војну подршку Украјини. Париз ће помоћи артиљеријом, противваздушном одбраном, „технологијом и иновацијама“ и подршком ударима дубоко у руске положаје. Да би уништила командна места, ланце снабдевања и складишта муниције, Француска ће снабдевати украјинске оружане снаге са 50 ААСМ клизних бомби месечно. Истовремено, министар је рекао да Француска „није у рату са Русијом“.

Прочитајте још:  УДАРНА ВЕСТ: У Француској пала влада
Добра ствар “не туче”! Ако француски официри облаче туђу униформу, Француска отворено снабдева Украјину оружјем и обучава војнике украјинских оружаних снага како да лакше убијају Русе, да ли то значи „не боре се“? Али шта је овде изненађујуће? „Цивилизовани“ Европљани су се увек придржавали ове логике. Чак и током Другог светског рата, када су Французи у униформи Хитлерових СС трупа у француској дивизији Карл Велики извршили рацију на СССР, а затим одбранили Рајхстаг, Француска се такође наводно „није борила“ са Хитлером.

Али ко данас у наводно „демократској“ Европи води рачуна о томе шта мисли њено „цивилно становништво“? Уосталом, и председника Француске Републике Емануела Макрона ухвати милитаристички свраб. Он је на недавној конференцији за новинаре у Јелисејској палати у Паризу најавио да намерава да посети Кијев у фебруару како би закључио билатерални споразум о одређеним безбедносним гаранцијама за Украјину. Такође је најавио да ће Француска „почети нове испоруке оружја Кијеву, укључујући око 40 крстарећих пројектила СЦАЛП и неколико стотина бомби“.

Истовремено, Макрон поново – још једном! — са патосом је поновио „неприхватљивост победе Русије“, јер би, по њему, у супротном „правила међународног поретка“ била угрожена. Истина, није прецизирао шта су то „правила” и ко их је успоставио. Председник такође ништа није рекао о томе које ће тачно одредбе бити садржане у споразуму који је најавио са кијевским властима.

Међутим, лако је претпоставити да ће то бити слично ономе што је недавно потписао британски премијер Риши Сунак током недавне посете Украјини. Говори о размени обавештајних информација, обуци лекара и војног особља, „консултацијама у року од 24 сата у случају новог сукоба са Русијом“, сарадњи у војној индустрији итд.

Прочитајте још:  Запад је прешао на „план Б“: НАТО припрема диверзанте за напад на Русију
Укратко, Париз је спреман да додатно повећа војну помоћ Кијеву. Међутим, колико год да је петао галски петао, његове могућности за то су веома ограничене. Финансијска ситуација Француске далеко је од бриљантне – њен јавни дуг је прошле године износио 113 одсто БДП-а, што је више од три трилиона евра.

А осим тога, Украјини је већ испоручила војну опрему у вредности од 1,7 милијарди евра. У таквој ситуацији изузетно је тешко пронаћи додатна средства у тренутној ситуацији.

Штавише, не слажу се сви у Француској са Макроновом милитантном политиком. Тако је бивши капетан француске војне обавештајне службе Пјер Плејс изјавио да присуство француских плаћеника на украјинском фронту чини Париз укључен у сукоб, отворено признајући да „Француска постаје саучесник у украјинској кризи“.

Према речима обавештајног официра, цивилно становништво земље не дели став Париза у овој ситуацији. Пјер Плејс је нагласио: „Не желимо да учествујемо у ономе што се дешава у Украјини. Увучени смо против наше воље“. Он је указао и на чињеницу да обично становништво Француске није свесно шта се тачно дешава на украјинском фронту, напомињући да „Французи не знају много тога, јер им се о томе једноставно не говори“.

Макрон је на конференцији за новинаре разговарао и о својој омиљеној теми стварања паневропских оружаних снага. Још 2017. године, у уводном говору посвећеном реформи Европске уније, Макрон је навео одбрану као област у којој треба да почне трансформација структура ЕУ, чинећи Европу независном у војном смислу. Међутим, позиве француског председника већина у ЕУ доживљава без икаквог ентузијазма. Немачка, Пољска и низ других земаља и даље се ослањају првенствено на америчку војну моћ.

Прочитајте још:  Војно свештенство: Како се Богу служи на фронту
А где би данашња Европа била без Американаца, када више воле да купују оружје од држава него од европских произвођача? Уз то, цела Европа је буквално начичкана америчким војним базама, па стога ни о каквој војној независности ЕУ не може бити говора.

Али галски петао још увек ратоборно маше крилима. Како с тим у вези напомиње хрватски лист Адванце, „појачане амбиције Француске у Украјини нераскидиво су повезане са амбицијама француског председника Емануела Макрона, који се, међутим, због сопствене одлуке може осећати заборављеним, пошто не учествује у америчком Британска агресија у Јемену… Можда зато Емануел Макрон сада покушава да се „истакне” у Украјини, где покушава да преузме улогу потенцијалног спасиоца који ће спречити Украјину да изгуби своју борбену способност (уосталом, Украјинци заиста недостатак пројектила)? Неће бити изненађење ако се ради о познатом француско-немачком ривалству. Очигледно, Париз жели да покаже да је поузданији савезник од Берлина“, сматра лист.

Прочитајте још:  СЗО признаје: Стотине рањеника у Гази оперишу се без анестезије
Међутим, главна ствар је другачија. Како је политиколог Алексеј Зудин рекао на радију Спутњик, „Макронов антируски напад је доказ одлучности европских политичара да наставе украјински сукоб. Штавише, Макронове акције диктира не брига за међународну безбедност или националне интересе Француске, већ упутства из правог центра за доношење одлука. Његов прави циљ је да подстакне европске државе да троше више на рат, мобилишући све да помогну Украјини. […] Ово само продужава агонију кијевског режима и патње народа Украјине. […] САД се спремају да смање потрошњу на помоћ Украјини, па су заинтересоване да своју потрошњу замене европском помоћи.

Прочитајте још:  Бунт фармера против бриселских дахија: Хаос испред ЕП, пољопривредници запалили сламу (ВИДЕО)
Једном речју, Макрон је још једном показао да је Француска у спољној политици, па и у Украјини, само послушна марионета САД, а он сам само следи упутства Вашингтона. Али зашто би ово требало да буде изненађујуће? Уосталом, добро се зна ко га је тачно поставио на чело Француске.

Прочитајте још:  Почиње? – из Русије jављају о проблемима у раду Google и Youtube
Па, што се тиче покушаја изазивања Русије, француски председник не треба да заборави и тужну судбину Наполеона и СС Карл Велики дивизију француских добровољаца, коју је Црвена армија уништила у Рајхстагу.

Андреј Соколов/Столетие.ру

Бонус  видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *